Batalia pentru libertate (Opinii)

Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 10:47
3202 citiri
Batalia pentru libertate (Opinii)
Foto: consiliul-unirii.ro

Doua dintre motivele pentru care regimul ceausist a devenit odios au fost obstructionarea liberei constiinte si sugrumarea libertatii de exprimare.

Din cauza lor, a lipsei de speranta si a saraciei, a iesit lumea in strada in decembrie '89 si au murit peste o mie de tineri. De aceea, ambele au fost bine si salutar statuate in noua Constitutie la articolele 29 si 30, pentru discutia de fata fiind relevante alineatele 1 si 2.

Au urmat 10-15 ani in care Romania a avut un comportament cvasi-european, numai ca instaurarea crizei economice in anii 2007-2009 avea sa provoace mutatii de-a dreptul provocatoare: presa printata s-a redus la mai putin de jumatate, in contrapondere, dezvoltandu-se industria TV si portalurile Net.

Presa si Internetul

Daca ziarele noastre respectau o anume traditie a corectitudinii formata in doua secole de existenta, spatiul public pus la dispozitia cetatenilor pe Internet sufera de nereglementare, blogurile, site-urile romanesti respectabile neconstituind regula, ci exceptia.

Din pacate, la adapostul anonimatului sau al dereglementarii, uneori uzandu-se de indrazneala si de anume imunitati, se fac abuzuri imense asupra drepturilor si a libertatilor cetatenesti.

Sunt atacate libertatea gandirii, inclusiv religioase, incercandu-se ingradirea unor credinte si culte prin amenintari de multe ori voalate, alteori directe.

Se incurajeaza fel de fel de extremisme sociale si politice, iar unele organizatii interzise de lege profita de inactivitatea sau neglijenta si chiar indolenta organismelor de stat special create pentru a asigura un cadru legal si civilizat.

Democratie de criza

Odata cu declansarea crizei politice de dupa demiterea guvernelor Boc si Ungureanu, sunt tot mai dur atacate dreptul la opinie si libertatea de exprimare a gandurilor, a ideilor si a opiniilor, iar asta nu se intampla doar pe Net. S-a creat un mecanism diabolic prin care dejectiile din spatiul virtual sunt scoase la lumina, inclusiv a tiparului, prin tehnica citarii de pe bloguri, site-uri special create, practica incetatenita deja in Romania.

Singura conditie? Sa desfigureze adversarul politic sau de afaceri si sa aduca rating.

Insa faptul ca toti cetatenii au drept la opinie si libertate de exprimare ii deranjeaza pe unii luptatori din transeele politice. Chiar fara sa aiba vreo condamnare in Justitie, desi nicio sentinta nu poate interzice libertatea de gandire, sunt politicieni, nomina odiosa! care n-au drept la cuvant: Iliescu, Nastase, Voiculescu, Voicu... pe de o parte, iar Udrea, Anastase, Ridzi... pe de alta.

Paiul si barna

Aparitia lor in public sau opiniile lor scrise, unele din inchisoare, declanseaza vaiete publice generalizate si condamnare chiar din partea unor jurnalisti ce se vor politically correct sau din partea unor oameni de drept cu mari pretentii si a unor politicieni, incredintati ca numai ei sunt "spiritus rector" (domnitori ai spiritului - n.red.).

Trasnetele sunt directionate mai cu seama asupra Antenelor lui Voiculescu, televiziuni cu audiente printre cele mai ridicate, si asupra cartilor, a blogului lui Adrian Nastase, fost prim ministru al Romaniei intre 2000-2004, condamnat la doi ani de inchisoare cu executare in baza unor "probe indirecte" si a unei motivari inca nepublicate.

Personaj politic acuzat si el la vremea lui de amestec brutal in viata presei libere si de obstructii asupra libertatii acesteia.

Cine s-a jucat cu focul?

Or televiziunile incriminate beneficiaza de licente legale de transmitere, iar fostul prim ministru, pana in ultima clipa a existentei sale, are dreptul la opinie pe care e liber sa o publice unde, cand si cum vrea, asa cum poate sa o faca orice cetatean dintr-o tara democratica.

Fireste, e dreptul respectivilor moralisti sa-si exprime opinia fata de orice cred domniile lor de cuviinta, atata doar ca atitudinea lor este ostila principiilor democratice si Declaratiei universale a drepturilor omului.

Ca reactie la atacurile lor repetate, inca din ianuarie 2012, odata cu manifestatiile de strada impotriva demiterii dr Raed Arafat, a fost reluata batalia pentru libertate si drepturi cetatenesti, nu doar prin pancarte inspirate, ci si prin apeluri, emisiuni TV.

Ei bine, acest al II-lea front al campaniei electorale creeaza destule dificultati fostilor guvernanti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#libertatea de exprimare Internet, #bloguri campanie electorala, #jurnalisti Nastase blog , #bloguri