Amenintari cu demisia in CNA, din cauza modului in care se voteaza

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:56
2276 citiri
Amenintari cu demisia in CNA, din cauza modului in care se voteaza
Foto:Arhiva

Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA), a declarat joi, in pauza sedintei Consiliului, ca se gandeste foarte serios sa isi dea demisia, pentru ca este nemultumit de faptul ca unii dintre membrii CNA voteaza ceva, dupa care isi retrag votul.

Valentin-Alexandru Jucan a spus ca demisia sa este scrisa deja, "in alb", si crede ca ii va pune data de joi, 17 ianuarie 2013.

Jucan este nemultumit de modul in care unii dintre membrii CNA si-au exercitat in sedinta de joi votul pe mai multe subiecte aflate pe ordinea de zi a Consiliului.

"Modul in care lumea alege sa voteze si sa argumenteze si sa retraga si apoi iar sa spuna ca au votat, dar n-am votat, dar am gresit si asa mai departe (...) Spun ca stau cu cotul pe masa, dar ce, suntem la gradinita, sa spunem ca stam cu coatele pe masa? (...) Demisia mea este scrisa de sase luni, in alb, nu trebuie decat sa scriu data si cred ca o sa scriu data de azi. Nu au decat sa-si numeasca (in locul sau, n.red.), sa faca lumea ce vrea. Pot sa traiesc si fara salariul de la CNA", a spus Valentin-Alexandru Jucan.

Pe ordinea de zi a sedintei de joi a CNA a fost o solicitare a societatii TVMP SRL din Ploiesti de prelungire a licentei audiovizuale a postului cu denumirea Televiziune Prahova. Televiziunea Prahova emite in mai multe localitati din judetul Prahova. De la obtinerea licentei societatea a avut un numar total de 10 sanctiuni.

Dupa analizarea solicitarii si discutia cu directorul postului, Marius Visarion, la propunerea Narcisei Iorga, membru al CNA, Consiliul a votat sa nu prelungeasca licenta postului generalist Televiziune Prahova, ceea ce echivaleaza cu faptul ca acest canal nu mai poate emite. Decizia a fost luata cu 7 voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Narcisa Iorga, Valentin - Alexandru Jucan, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea) si 2 voturi "impotriva" (Monica Gubernat si Christian Mititelu).

In propunerea sa, Narcisa Iorga a facut referire la "istoricul" postului, precizand ca postul a avut numeroase abateri de la legislatia audiovizualului, atat in ceea ce priveste demnitatea umana, cat si prevederile legale privind impartialitatea in campania electorala. "Nu este vorba de doar o campanie, ci de toate campaniile din 2009 incoace", a spus Iorga.

Insa dupa ce a fost luata decizia si dupa discutarea unui alt punct de pe ordinea de zi, Viorel-Vasile Buda, vicepresedinte al CNA, a spus ca discutia despre Televiziunea Prahova va fi reluata, pentru ca a venit responsabilul editorial al postului.

Narcisa Iorga insa nu a fost de acord cu reluarea votului, precizand ca in procesul verbal a fost consemnat faptul ca solicitarea de prelungire a licentei pentru Televiziunea Prahova a fost respinsa. "Putem sa audiem, dar votul a fost dat", a spus Iorga.

Ulterior, membrii CNA au decis sa iasa din sala de sedinte si sa mearga intr-un birou pentru a se consulta. Dupa ce au revenit in sala de sedinte, Viorel-Vasile Buda a spus ca a fost vorba despre "o neintelegere" in cazul postului Televiziune Prahova, pe care "si-o asuma". El a mai spus ca discutia cu reprezentantul editorial al postului Televiziune Prahova va avea loc in urmatoarea sedinta a CNA, care va avea loc martea viitoare.

Respingere sau nu?

O alta situatie din sedinta de joi a CNA care a parut sa il nemultumeasca pe Valentin Jucan a fost aceea ca, in cazul solicitarii societatii Geopol International SRL (controlata de Cozmin Gusa si Maricel Pacuraru) de acordare a unei licente audiovizuale prin satelit pentru televiziunea de stiri Realitatea Plus, initial, secretariatul CNA a crezut ca Monica Gubernat a votat pentru respingerea acordarii licentei, in acelasi fel ca Valentin Jucan si Narcisa Iorga. Ulterior, insa, Monica Gubernat a informat secretariatul CNA ca a votat pentru acordarea licentei.

Membrii CNA au avut pareri diferite si cand au analizat emisiunile "Telejurnal" si "Decizi pentru Romania", difuzate pe 8 si 9 decembrie, la TVR 1.

Astfel, Narcisa Iorga a propus somarea publica a TVR 1, pentru lipsa de echilibru in prezentarea competitorilor electorali in campania electorala pentru parlamentare, insa propunerea sa nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata. Pentru somarea publica a TVR 1 au votat Narcisa Iorga, Florin Gabrea si Lorand Turos, in timp ce pentru respingerea aplicarii acestei sanctiuni au votat Cristina Trepcea, Christian Mititelu, Laura Georgescu, Viorel-Vasile Buda, Monica Gubernat si Valentin Jucan.

Valentin-Alexandru Jucan a fost numit membru titular in CNA in februarie 2012. Jucan a fost propus pentru aceasta functie de grupul parlamentar PDL din Senat, iar mandatul sau va expira in 2018.

Consiliul National al Audiovizualului are, in prezent, urmatoarea componenta: Laura Georgescu, Viorel Vasile Buda, Florin Gabrea, Rasvan Popescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Narcisa Iorga, Cristina Trepcea, Christian Mititelu si Valentin-Alexandru Jucan.

Un alt membru al CNA, Mihai Malaimare, si-a dat demisia din functia de membru titular al CNA pe 11 ianuarie, ca urmare a faptului ca Agentia Nationala de Integritate a initiat o cercetare in ceea ce il priveste, cu suspiciunea de incompatibilitate intre functia de membru al CNA si cea de manager al Teatrului Masca din Capitala.

Consiliul National al Audiovizualului este unica autoritate de reglementare in domeniul programelor audiovizuale, o institutie publica autonoma aflata sub control parlamentar. Consiliul se intruneste, in mod curent, de doua ori pe saptamana, in sedinte publice si este mandatat sa monitorizeze radiodifuzorii si sa aplice sanctiuni in cazul in care constata incalcari ale reglementarilor in vigoare. Totodata, CNA elibereaza licente audiovizuale.

Membrii Consiliului sunt garanti ai interesului public si nu reprezinta autoritatea care i-a propus. Durata mandatului membrilor Consiliului este de 6 ani, iar numirea acestora se face esalonat, in functie de expirarea mandatului. In cazul in care un loc in Consiliu devine vacant inaintea expirarii mandatului, acesta va fi ocupat de supleant pana la expirarea mandatului initial de 6 ani.

Potrivit Legii audiovizualului, membrii Consiliului au functie de demnitate publica asimilata functiei de secretar de stat. Consiliul este condus de un presedinte, asimilat functiei de ministru.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#Valentin Jucan demisie CNA, #vot CNA televiziune Gusa , #CNA