Amenzi uriase pentru televiziunile care au difuzat inmormantarea mamei Oanei Zavoranu

Marti, 26 Mai 2015, ora 19:47
11036 citiri
Amenzi uriase pentru televiziunile care au difuzat inmormantarea mamei Oanei Zavoranu

CNA a decis, marti, sa aplice amenzi in cuantum de 65.000 de lei pentru Kanal D, Antena Stars, Antena 1, Romania TV si B1 TV, din cauza modului in care au prezentat in emisiunile lor de dezbateri inmormantarea mamei Oanei Zavoranu.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a reusit, in sedinta de marti, sa ia o decizie in privinta modului in care unele dintre principalele televiziuni din Romania au prezentat in emisiunile lor inmormantarea Marioarei Zavoranu, mama Oanei Zavoranu. A fost a treia sedinta in care membrii Consiliului au discutat despre acest subiect.

Marioara Zavoranu a murit pe 17 aprilie, la un spital din Bucuresti, iar informatii despre inmormantarea acesteia, care a avut loc pe 19 aprilie, au fost difuzate la mai multe televiziuni. In urma difuzarilor informatiilor despre acest subiect, CNA a primit 26 de reclamatii, inclusiv unele de la Oana Zavoranu, care a reclamat Romania TV, in urma unor afirmatii la adresa sa facute de Corneliu Vadim Tudor, dar si unele de la Kanal D, care a reclamat Antena Stars, din cauza ca ar fi preluat fara citarea sursei informatii despre cazul Oana Zavoranu-Marioara Zavoranu.

Scandal si imbulzeala la inmormantarea Marioarei Zavoranu: Trei raniti, jurnalisti atacati cu spray paralizant

Pe de alta parte, CNA a constatat ca Antena Stars a difuzat in exclusivitate inmormantarea Marioarei Zavoranu.

Astfel, CNA a decis, marti, sa amendeze Kanal D cu 20.000 de lei, Antena Stars - cu 15.000 de lei, Antena 1, Romania TV si B1 TV - cu cate 10.000 de lei, la propunerea membrului CNA Dorina Rusu.

Decizia de sanctionare a acestor televiziuni a fost luata cu unanimitatea membrilor CNA prezenti la sedinta de marti.

Dorina Rusu a spus ca in weekendul in care a murit Marioara Zavoranu la mai multe televiziuni a fost "un spectacol grotesc".

"Ar fi in total cateva zeci de ore de dezbateri legate de moartea si inmormantarea Marioarei Zavoranu si cel putin o suta de stiri. Care este interesul public pe care televiziunile au dorit sa-l satisfaca? De cate ori am deschis televizorul in acel weekend am vazut numai Marioara Zavoranu si Oana Zavoranu. Ne-au infectat atat in weekendul acela, dar si apoi", a spus Dorina Rusu.

Ea a precizat, facand referire la afirmatii facute in fata CNA de reprezentantii acestor televiziuni, ca acestia "vorbesc despre interesul puiblicului, despre libertatea de exprimare". "Eu nu reusesc sa inteleg ce legatura are toata povestea asta cu libertatea de exprimare", a spus Dorina Rusu.

Kanal D, cele mai grave abateri

Ea a mai spus ca exista "diferite grade de vinovatie". "De departe cele mai grave lucruri s-au petrecut la Kanal D, la 'Wowbiz', dupa parerea mea, mai ales in emisiunea in care a fost invitat Corneliu Vadim Tudor, care a avut un limbaj violent, iar moderatorul (Madalin Ionescu - n.red.) a zis din cand in cand cate ceva, dar destul de rar. Tot la Kanal D este o problema si cu scenele repetate in care Marioara Zavorau a fost aratata vomitand, au fost aratate traumele si traumatismele unei persoane. Chiar asa la nesfarsit sa vedem scenele alea in care femeia isi dadea duhul?", s-a intrebat din nou Dorina Rusu.

Oana Zavoranu, dupa moartea mamei sale: S-a facut dreptate

Ea a facut referire si la o editia "Wowbiz" in care Oana Zavoranu si-a dat jos lenjeria intima.

Consiliul a constatat ca TVR si Digi 24 nu au abordat deloc subiectul inmormantarii Marioarei Zavoranu. Pe de alta parte, CNA a considerat ca Pro TV, Prima TV si Realitatea TV au abordat acest subiect, insa nu au incalcat legislatia audiovizualului.

Citeste si:
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
O hotărâre a Parlamentului privind starea de alertă, declarată neconstituţională de CCR
Curtea Constituţională a admis miercuri, 20 octombrie, cu unanimitate de voturi, o sesizare formulată de 50 de parlamentari - deputaţi neafiliaţi şi membri AUR şi PSD, privind...
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Rareș Bogdan, fotografiat alături de fugarul Cristian Rizea. Fostul deputat PSD și-a anunțat candidatura la primăria orașului Bălți VIDEO
Fostul deputat PSD Cristian Rizea, fugit în Republica Moldova pentru a se sustrage unei pedepse primite în România de 4 ani și 8 luni de închisoare, a publicat miercuri, 20 octombrie, o...
Sursa: MEDIAFAX