Antena 1, sanctionata si de Clubul Roman de Presa, cu "delimitare publica"

Joi, 16 Februarie 2012, ora 22:20
2226 citiri
Antena 1, sanctionata si de Clubul Roman de Presa, cu "delimitare publica"

Clubul Roman de Presa (CRP) a decis, joi, aplicarea sanctiunii de "delimitare publica" televiziunii Antena 1, membra a CRP, pentru imaginile cu fostul premier Emil Boc, difuzate intr-o emisiune a postului.

"Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa (CRP) s-a autosesizat in aceasta saptamana in cazul 'Emil Boc - Atena 1', pe care il considera ca fiind de incalcare a Codului Deontologic al CRP. Procedura de autosesizare este prevazuta in Statutul CRP. Membrii Consiliului de Onoare al CRP au decis sa aplice sanctiunea de 'delimitare publica' postului TV Antena 1 - membru al CRP, pentru incalcarea articolului 4 din Codul Deontologic al Clubului", se precizeaza intr-un comunicat al CRP.

CRP considera ca "utilizarea unor imagini cu o persoana publica aflata in cadru privat a incalcat principiul neintruziunii in viata privata si ca, in cazul mentionat, utlizarea acestor imagini nu poate fi justificata prin invocarea unui eventual interes public".

Doar in situatii cand "comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat", conform articolului 4 din Codul Deontologic al CRP, se precizeaza in comunicatul Clubului.

"Consiliul de Onoare al CRP isi exprima ingrijorarea fata de aparitia unui asemenea precedent si considera ca aplicarea unei sanctiuni va preveni alt derapaj etic din partea postul TV Antena 1. De asemenea, CRP face un apel catre jurnalisti pentru respectarea normelor etice ale profesiei, atitudine mai mult decat necesara in contextul actual", se mai spune in comunicatul CRP.

Sanctiunile prevazute de CRP pentru nerespectarea Codului Deontologic sunt, conform regulamentului Consiliului de Onoare (cel care le stabileste): avertisment, delimitare publica, excludere.

Articolul 4 din Codul Deontologic al Ziaristului elaborat de CRP prevede: "Ziaristul este obligat sa respecte viata privata a cetatenilor si nu se va folosi de metode interzise de lege pentru a obtine informatii sau imagini despre aceasta. Atunci cand comportamentul privat al unor personalitati publice poate avea urmari asupra societatii, principiul neintruziunii in viata privata ar putea fi eludat".

TV Antena 1 este membra a CRP.

Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Prezentatorul din România recreat de inteligența artificială: ”Aveam o tăietură pe față”. Reacția CNA VIDEO
Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a avut de analizat o sesizare privind o emisiune de pe Realitatea Plus în care prezentatorul a fost recreat cu ajutorul inteligenţei artificiale....
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#CNA, #CNA Antena1, #CNA sanctiune Antena1 Boc, #Antena 1 Boc gol , #CNA