Antena 3 sfideaza legea, iar CNA tolereaza - Freedom House si Expert Forum

Sambata, 03 August 2013, ora 13:29
3229 citiri
Antena 3 sfideaza legea, iar CNA tolereaza - Freedom House si Expert Forum

Postul de televiziune Antena3, mentionat si in ultimul Raportul MCV, continua sa exercite presiuni asupra justitiei si sa sfideze legea, iar Consiliul National al Audiovizualului nu ia masuri, acuza mai multi reprezentanti ai societatii civile.

"Constatam ca postul de televiziune Antena 3 continua sa exercite presiuni asupra sistemului de justitie, in special impotriva Presedintelui CSM, a Procurorului sef DNA si a procurorilor DNA care conduc ancheta in dosarul de santaj care vizeaza si acest post de televiziune.

Reamintim ca acest tip de actiuni a facut obiectul criticilor formulate in ultimul Raport MCV. In vara si toamna anului trecut, abaterile grave de la Legea Audiovizualului savarsite de Antena 3 au ramas nesanctionate de catre CNA.

Comisia Europeana a atras atentia asupra presiunilor exercitate asupra sistemului judiciar prin intermediul unor institutii de presa, criticand Consiliul National al Audiovizualului pentru ineficacitatea activitatii de asigurare a respectarii legislatiei audiovizuale", se arata intr-un comunicat semnat de Freedom House Romania, Expert Forum si Grupul pentru Dialog Social.

Reprezentantii societatii civile: Se incalca drepturile fundamentale ale persoanelor

Reprezentantii societatii civile atrag atentia ca "in aceste zile derapaje similare se petrec la Antena 3, dupa ce DNA a dispus inceperea urmaririi penale impotriva persoanei juridice Antena 3".

"Solicitam CNA sa se sesizeze in acest caz, sa garanteze respectarea autoritatii si impartialitatii puterii judecatoresti si sa asigure respectarea dreptului la demnitate si la propria imagine", se arata in comunicatul citat, in care se mai reaminteste faptul ca "atat Constitutia Romaniei cat si Conventia Europeana a Drepturilor Omului pun libertatea de exprimare in relatie cu respectarea autoritatii si impartialitatii puterii judecatoresti si a drepturilor fundamentale ale persoanelor".

"Intr-o societate libera, orice demers jurnalistic trebuie sa ofere celui acuzat posibilitatea reala de a-si exprima punctul de vedere. Intr-un stat de drept, presa nu se substituie justitiei si institutiilor publice, fiind obligata sa relateze obiectiv despre cauzele aflate pe rol si sa evite adoptarea unor pozitii partizane si interesate.

Legislatia audiovizuala reglementeaza in detaliu obligatiile ce revin televiziunilor, tocmai pentru ca acestea au impact major asupra opiniei publice si sunt licentiate de statul roman. Antena 3 nu trebuie sa se situeze deasupra legii", subliniaza reprezentantii celor trei organizatii.

Antena 3, acuzata ca batjocoreste victimele dictaturii comuniste

In plus, acestia critica faptul ca in emisiunile Antenei 3 sunt alaturare numele unor tortionari notorii din perioada comunista cu cele ale sefului DNA si presedintelui CSM, in timp ce sunt promovate asa-zise asemanari intre Securitatea comunista si institutiile de astazi ale Romaniei, "stat membru UE si NATO".

Freedom House, Expert Forum si GDS considera ca aceste alaturari "nu sunt doar defaimatoare, ci si batjocoritoare la adresa victimelor dictaturii comuniste, relativizand nepermis raul produs de acel regim ilegitim si criminal".

C.B.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Antena3 presiune justitie CNA, #Freedom House Antena3 justitie, #Antena3 santaj CNA , #CNA