Banciu a incasat o amenda uriasa de la CNA: A incitat la ura impotriva maghiarilor

Joi, 17 Martie 2016, ora 17:25
5264 citiri
Banciu a incasat o amenda uriasa de la CNA: A incitat la ura impotriva maghiarilor
Foto: Facebook/Lumea lui Banciu

Postul de televiziune B1 TV a fost amendat cu 50.000 de lei, joi, de Consiliul National al Audiovizualului (CNA), pentru emisiunea "Lumea lui Banciu", in care realizatorul, Radu Banciu, a facut afirmatii xenofobe si a incitat la ura impotriva maghiarilor.

Pe 2 decembrie 2015, prezentatorul a afirmat ca "maghiarul este intr-adevar razbunator din fasa", ca maghiarii au "in gen razbunarea, sunt croiti asa, toti sunt crescuti la fel", potrivit News.ro.

"Din acest punct de vedere, atentie, toti cetatenii unguri din lume sunt dusmanii romanimii, fara discutii. Nu veniti mie sa-mi spuneti ca nu e asa. Toti cetatenii contesta acest tratat prin care Ungaria a pierdut Transilvania, da? Ei considera Transilvania ca este a lor", a mai sustinut realizatorul emisiunii.

Sanctiunea a fost propusa de Radu Bogdan Herjeu si a fost votata de sapte dintre cei opt membri prezenti la sedinta - Lorand Turos, Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Bogdan Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

Antena 3, sanctionata de CNA pentru un titlu care ataca ungurii

Gabriel Tufeanu a votat impotriva, apreciind faptul ca Radu Banciu s-a prezentat la sedinta CNA, unde si-a expus punctul de vedere si l-a ascultat pe cel al membrilor Consiliului.

"Totusi, acum a venit. Chiar daca discutiile au fost putin precipitate, totusi dansul a ascultat opinia membrilor Consiliului si ma gandesc ca poate o sa tina cont acum. Dansul poate e o persoana obisnuita cu astfel de discursuri, astfel de emisiuni, sa nu fi accentuat mai mult decat voia sa o faca. Ma gandesc ca si o sanctiune daca ii dam, daca a inteles, a inteles, altfel, va face in continuare. Daca situatia s-a precipitat putin, asta nu inseamna ca, plecand de aici, nu se gandeste la ceea ce s-a discutat", a declarat Tufeanu.

El a fost contrazis de Lorand Turos, care a spus ca CNA nu are rolul de a convinge radiodifuzorii ca au gresit sau nu. "Daca constatam ca e o greseala, trebuie sa sanctionam. Daca tot pe articolul 47 a primit in ianuarie (2015 - n.red.) amenda de 20.000 de lei, iar in aprilie (2015 - n.red.) 30.000 de lei, cred ca l-am fi putut convinge din acele amenzi ca ceea ce face nu este corect", a declarat acesta.

Reactia lui Banciu

Audiat de CNA, Radu Banciu a declarat ca, atunci cand a facut afirmatia ca "toti maghiarii sunt dusmanii Romaniei", aceasta s-a potrivit in context.

"Atentatul terorist a fost la adresa statului roman, nu la adresa mea sau a unui membru de aici, ci a statului. Si mai important, ei au beneficiat de suportul intregii comunitati. Nimeni in acea comunitate n-a venit si n-a spus ca acei oameni merita sa fie arestati, sa fie judecati, pentru ca au incercat un atentat terorist. Lumea a manifestat pro respectivii cetateni, oamenii s-au simtit solidari", a spus realizatorul.

Sanctiunea a fost data pentru incalcarea articolului 40.1 din Legea audiovizualului, potrivit caruia "este interzisa difuzarea de programe care contin orice forma de incitare la ura pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex sau orientare sexuala".

De asemenea, sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 47.1 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, care prevede ca "este interzisa difuzarea in programele audiovizuale a oricaror forme de manifestari antisemite sau xenofobe".

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#amenda B1 Banciu, #amenda B1 Lumea lui Banciu, #amenda Lumea lui Banciu , #CNA