CNA e tras pe linie moarta, asa cum si-a dorit mereu Antena 3 - Membri CNA

Miercuri, 28 Noiembrie 2012, ora 13:52
4633 citiri
CNA e tras pe linie moarta, asa cum si-a dorit mereu Antena 3 - Membri CNA
Foto: Digi24

Cinci dintre membrii Consiliului National al Audiovizualului au criticat dur ordonanta de urgenta adoptata marti de Guvern fara dezbaterea publica prevazuta de lege. Ei sustin ca CNA isi pierde astfel principala atributie, aceea de a fi un garant al intereselor publicului.

Declaratiile au fost facute in contextul in care OUG, care modifica Legea Audiovizualului a fost adoptata fara ca textul ei sa fie cunoscut, fiind pusa pe o lista suplimentara la sedinta de guvern de miercuri.

Ordonanta nu s-a aflat in dezbatere publica timp de 10 zile, asa cum prevede legea, si nici pana la aceasta ora nu se cunoaste forma ei finala, existand contradictii intre declaratiile purtatorului de cuvant al Guvernului si ale premierului Ponta.

Guvernul modifica de urgenta Legea audiovizualului - vizati CNA, cablistii si agentiile

Victor Ponta: Nu exista nicio modificare in ceea ce priveste functionarea CNA

In aceste conditii, Ioan Onisei a afirmat ca ordonanta afecteaza grav domeniul reglementat pentru ca unul dintre aliniate prevede faptul ca deciziile de sanctionare date de CNA nu vor mai fi puse imediat in aplicare, ci doar dupa ce instanta la care pot fi atacate in contencios administrativ da o decizie definitiva si irevocabila.

Onisei a atras atentia ca in acest fel sanctiunea isi pierde efectul pentru ca un proces poate dura cel putin 2 ani de zile.

"Asadar, un radiodifuzor sau altul va continua sa derapeze, sa nu respecte legea si codul de reglementare", a subliniat acesta, atragand atentia ca nu este vorba numai despre derapajele politice, ci si de cele inregistrate in "asa-zisele emisiuni de divertisment de la ora 17-17.30, in care abunda vulgaritatile, limbajul injurios si care afecteaza minorii", a mai subliniat acesta.

El a criticat si faptul ca prin ordonanta de urgenta nu se respecta principiile care reglementeaza regimul "must carry".

Iorga: Propunerile Antena Grup respinse de CNA in ianuarie - in ordonanta de marti

La randul ei, Narcisa Iorga a atras atentia asupra momentului in care a fost adoptata ordonanta de urgenta, in plina campanie electorala, cand CNA supravegheaza buna desfasurare a ei in audiovizual.

"Niciun guvern nu si-a permis vreodata sa aiba o astfel de atitudine fata de o autoritate autonoma (...) Din punctul meu de vedere, CNA e desfiintat de facto, chiar daca de jure continua sa functioneze. CNA avea ca atributie aplicarea unor sanctiuni la inregistrarea unor derapaje cu executare imediata(...) La articolul 90, se adauga un aliniat prin care sanctiunile CNA nu intra imediat in executare, ci doar dupa o decizie definitiva si irevocabila a instantei.

Acest lucru inseamna anularea CNA ca autoritate de control si reglementare, inseamna ca se poate functiona doar cu ajutorul instantei sau CNA exista doar ca sa devina un servil executant al intereselor unui post de televiziune", a subliniat ea.

Narcisa Iorga a dezvaluit ca CNA a primit din partea Antena Grup in data de 30 ianuarie 2012, cand se afla in dezbatere publica un proiect de decizie, propuneri similare, dar ele au fost respinse.

"Toate cele neincluse in decizia adoptata de CNA se regasesc in ordonanta de urgenta de ieri. Nu ma mira (...) CNA a devenit o piedica in calea televiziunilor care au refuzat misiunea de informare publica asumandu-si-o pe cea de propaganda politica(...) Antena 3 a fost unul dintre cele mai agresive posturi cu CNA, nu au ascuns niciodata, au facut in emisiuni de televiziune, mitinguri in piata, au avut invitati lideri politici(...) CNA e tras pe linie moarta asa cum si-a dorit mereu Antena3", a conchis Narcisa Iorga.

Gelu Trandafir: Publicul nu mai intelege nimic, daca sanctiunea se da dupa 2 ani - in 93,5% din cazuri am castigat in instanta

Gelu Trandafir a atras si el atentia asupra faptului ca momentul ales de Guvernul Ponta pentru amiterea ordonantei de urgenta este "deosebit de interesant" si a criticat faptul ca ordonanta s-a dat "fara niciun fel de consultare publica", desi asa prevede legea.

El a reamintit ca si in 2008 s-a emis o ordonanta de urgenta cu privire la audiovizual doar ca anterior au existat "luni de zile de negocieri si discutii" la CNA, inclusiv cu cablistii. Atunci s-a apelat la o ordonanta de urgenta doar pentru ca trecea timpul si o directiva europeana trebuia transpusa in legislatia romaneasca pana la o anumita data.

Care e acum urgenta? Din 2005 incoace, CNA a castigat 93,5% din procesele intentate", a afirmat Trandafir.

Totodata, acesta a criticat faptul ca OUG reprezinta "o schimbare fundamentala a regulii jocului in plina campanie electorala" si a subliniat ca, daca se asteapta aplicarea unei sanctiuni pana cand da instanta o decizie definitiva, atunci publicul nu mai intelege nimic.

"De exemplu, postul Antena1 in 3 iunie 2010 a primit o sanctiune drastica - obligarea de a difuza 10 minute decizia CNA(...) Am fost dati in judecata si CNA a obtinut castig de cauza in februarie 2012, dupa aproape 2 ani", a spus el, precizand ca dupa atata timp publicul nici nu mai stie la ce s-a referit sanctiunea, iar posturile nu se autocorecteaza.

"Atunci, timp de cateva luni nu s-au mai constatat derapaje", a mai spus acesta.

Deaca: CNA trebuie sa reactioneze repede

Si Mircea Deaca s-a aratat intrigat de adoptarea ordonantei de urgenta fara o consultare publica si a subliniat faptul ca rolul CNA este de a apara interesul public. "Astazi televiziunile functioneaza pe breaking news, audiovizualul e un mediu rapid(...) Cum sa ai dialog de corectare a unui comportament deviant? Ce se intampla in cazul dreptului la replica? CNA trebuie sa reactioneze repede, nu are niciun efect o sanctiune dupa 2 ani", a spus acesta.

De asemenea, Valentin Jucan a atras atentia asupra modalitatii in care a fost adoptata ordonanta de urgenta.

"Legea transparentei publice in cazul adoptarii textului ordonantei de urgenta se rezuma la ce a spus premierul Ponta 's-au facut observatii, si, oricum, e bun, nu va faceti griji!'", a reamintit el, adaugand ca, in aceste conditii putem sa ne asteptam ca si alte OUG sa treaca prin guvern, pe liste suplimentare si fara dezbatere publica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiţiei cererile de urmărire penală a lui Roman Petre, în calitate de fost premier, şi a lui Voiculescu Gelu-Voican, fost viceprim-ministru, pentru...
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
#CNA ordonanta lege audiovizual, #Narcisa Iorga ordonanta Ponta , #CNA