CNA va analiza derapajele TV in cazul crimei de la metrou abia la anul: Oricum nu are niciun rost

Vineri, 15 Decembrie 2017, ora 17:07
3132 citiri
CNA va analiza derapajele TV in cazul crimei de la metrou abia la anul: Oricum nu are niciun rost
Foto: captura video CNA

Difuzarea la TV a imaginilor surprinse de camerele video cand o tanara a fost ucisa de o femeie care a impins-o in fata metroului a fost reclamata de mai multe persoane la CNA, sesizarile urmand sa fie discutate anul viitor.

Rasvan Popescu, vicepresedintele institutiei, care conduce sedintele publice, a declarat, vineri, ca va cere analizarea cu celeritate a acestui subiect, insa cazul va putea fi analizat abia anul viitor, pentru ca este nevoie de un timp in vederea realizarii rapoartelor de monitorizare necesare.

"Incercam sa analizam cat mai curand. Este vorba de o monitorizare de linie, cam toate posturile sunt in aceasta situatie, sa fi difuzat in bucla imaginile respective. In momentul in care sunt gata rapoartele de monitorizare, le putem discuta.

Voi cere analizarea cu celeritate a acestei teme, dar trebuie si un anumit timp pentru ca ele sa fie gata, pentru ca este vorba de multe posturi. In orice caz, e greu de crezut ca o sa fie vreo sedinta intre Craciun si Anul Nou", a spus Rasvan Popescu, precizand ca CNA nu s-a autosesizat in aceasta privinta, existand deja reclamatii.

Radu Herjeu, alt membru al CNA, a spus, de asemenea, ca nu s-a autosesizat in acest caz, precizand ca oricum imaginile "nu mai pot fi oprite acum".

"Sunt sesizari deja. Nu are niciun sens acum sa fac autosesizare. Ieri dimineata erau deja trei sesizari. Le vom discuta peste cateva luni. Si chiar daca le-am discuta in ianuarie, sa spunem ca le trece cineva pe ordinea de zi cu celeritate, oricum nu are niciun rost. Adica nu e ceva ce mai poti opri acum. Plus ca, sincer, nici nu stiu daca se pot opri. Nu stiu daca exista o baza legala foarte solida", a spus Herjeu.

"Nu stiu cum ar putea suna un articol care sa poata opri asa ceva si sa nu opreasca altfel de stiri, despre razboi, de exemplu, sau care sa dea imagini de la un accident. Este foarte greu aici sa distingi, mai ales ca nu este cazul de sinucidere. Daca era, era acel articol cu sinuciderea. Este o crima. Se dau stiri cu crime si nici nu poti mentiona in lege: 'aveti voie sa dati de trei ori la rand'. E dificil. Se poate merge pe protectia minorului, dar nu stiu ce sanse sunt sa nu castige in instanta dupa aceea", a adaugat el.

La randul ei, Dorina Rusu, membru in CNA, a spus ca se gandea sa se autosesizeze in acest caz, dar nu a mai facut-o, pentru ca exista deja reclamatii.

"Eu chiar ma gandeam sa fac, dar am vazut ca deja exista cel putin 3 si probabil ca vor mai fi si altele legate de faptul ca au dat in bucla imaginile cu crima", a spus Dorina Rusu.

Pana in prezent au fost inregistrate la CNA aproximativ zece reclamatii in acest caz.

O tanara in varsta de 25 de ani a murit marti seara, in statia de metrou Dristor, dupa ce a fost impinsa de o alta femeie, care nu o cunostea.

Imaginile care surprind crima au fost difuzate de toate posturile de stiri si de unele televiziuni generaliste.

Potrivit articolului 17 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, in intervalul orar 6.00 - 23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decat productiile audiovizuale de fictiune si filmele documentare, care contin descrieri, reconstituiri sau reprezentari ale unor omucideri/sinucideri, mutilari/automutilari sau tehnici criminale sau ale actelor de violenta domestica ori ale violurilor sau promovarea practicilor oculte.

In cazul acestor drame, radiodifuzorii nu pot difuza imagini de la locul tragediei sau imagini care arata suferintele prin care trec membrii familiei ori ale altor persoane apropiate victimei sau familiei.

Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
#CNA femeie crima metrou Dristor , #CNA