Codul Audiovizualului, modificat: Gata cu emisiunile imorale, indecente sau violente

Joi, 28 Martie 2013, ora 17:50
6174 citiri
Codul Audiovizualului, modificat: Gata cu emisiunile imorale, indecente sau violente

Consiliul National al Audiovizualului a decis joi modificarea si completarea Codului de reglementare a continutului audiovizual. Astfel, va fi limitata difuzarea emisiunilor care exploateaza aspecte imorale sau indecente, precum si a celor care prezinta imagini violente.

Presedintele CNA, Laura Georgescu, a afirmat ca aceste modificari reprezinta "doi pasi mici pentru Consiliu, dar mari pentru Romania", se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

"Intrucat masurile luate pentru protectia dezvoltarii fizice, mentale si morale a minorilor trebuie atent corelate cu dreptul fundamental la libertatea de expresie, asa cum a fost stabilit in Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, astazi, 28.03.2013, CNA a modificat si completat Codul de reglementare a continutului audiovizual (...) CNA a urmarit scoaterea violentei in scoli de pe micile ecrane si garantarea interesului public, prin afisarea unor avertismente corecte despre ceea ce urmeaza sa fie difuzat.

De asemenea, se limiteaza difuzarea emisiunilor care exploateaza aspecte imorale sau indecente din viata intima a unei persoane, numai in intervalul 24.00 - 06.00 si cu acordul scris al persoanei", se arata in comunicatul citat, in care se precizeaza ca Decizia de modificare si completare a Codului de reglementare a continutului audiovizual poate fi consultata pe site-ul CNA, urmand sa intre in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial.

Principalele modificari si completari ale Codului audiovizualului

Decizia nr. 141 din 28 martie 2013 publicata de CNA si pe site prevede o serie de modificari importante si completari ale Codului audiovizualului.

Astfel, dupa articolul 7 se introduce un nou articol, articolul 7^1, cu urmatorul cuprins:

"Stirile sau relatarile referitoare la violenta din institutiile de invatamant vor fi difuzate numai impreuna cu punctul de vedere al conducerii scolii si cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali ai minorului; face exceptie situatia in care radiodifuzorul actioneaza in interesul superior al minorului, fara sa fie afectata imaginea publica a minorului sau dreptul acestuia la viata intima, privata si familiala.

(2) Imaginile in care minorii sunt implicati in acte de violenta sau de natura implicit sau explicit sexuala, de orice natura, vor fi difuzate numai daca:

a) reprezinta un interes public justificat;

b) radiodifuzorul actioneaza in interesul superior al minorilor, avand acordul parintilor sau al reprezentantilor legali ai acestora;

c) radiodifuzorul se asigura ca nu este difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea minorilor implicati.

(3) Nu se va comunica adresa paginii de Internet in care sunt postate asemenea imagini si nici nu se va face trimitere la site-uri in care sunt comunicate astfel de adrese."

Apoi, la articolul 14, dupa alineatul (1) se introduce un nou alineat, alineatul (1^1), cu urmatorul cuprins:

"(1^1) Orice emisiune de tip reality show, al carei scenariu se bazeaza pe fapte sau situatii reale din viata unor persoane, continand insa si elemente de fictiune, se semnaleaza, la inceput si la sfarsit, precum si la reluarea dupa pauze publicitare, prin mentiunea "Acest program este o fictiune", afisata lizibil, cu o dimensiune de minimum 30 de puncte in format SD, definitie standard, respectiv 60 in format HD, inalta definitie, si pentru o durata de minimum 10 secunde."

Articolul 18 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 18 - Nu pot fi difuzate in intervalul orar 06,00 - 23,00 productii care prezinta:

a) violenta fizica, psihica sau de limbaj, in mod repetat;

b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

c) persoane in ipostaze degradante;

d) lupte libere nereglementate de federatii sportive nationale sau internationale;

e) jocuri de noroc, asa cum sunt definite in legislatia specifica."

La articolul 24, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(1) Programele 15 se difuzeaza numai in intervalul orar 23,00 - 06,00 si vor fi insotite permanent de un semn de avertizare reprezentand un cerc de culoare alba, iar in interiorul acestuia, pe fond transparent, numarul 15 de culoare alba; fac exceptie de la intervalul orar filmele artistice si cele documentare clasificate 15, in cazul carora intervalul permis de difuzare este 22,00 - 06,00."

La articolul 25, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(1) Programele 18 se difuzeaza numai in intervalul orar 01,00 - 06,00 si vor fi insotite permanent de un semn de avertizare reprezentand un cerc de culoare alba, iar in interiorul acestuia, pe fond transparent, numarul 18 de culoare alba."

Articolul 27 se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"Art. 27 - (1) Programele 18+ nu pot fi difuzate de catre furnizori de servicii media audiovizuale aflati sub jurisdictia Romaniei.

(2) Serviciile de programe 18+ ale radiodifuzorilor aflati sub jurisdictia statelor membre ale Uniunii Europene pot fi incluse in oferta distribuitorilor de servicii, daca se respecta urmatoarele conditii:

a) criptat si in cadrul unor pachete optionale, special dedicate adultilor, disponibile numai in intervalul orar 01,00 - 05,00, in cazul retransmisiei analogice;

b) criptat si restrictionat prin intermediul unui sistem de control parental, in cazul retransmisiei digitale.

(3) Serviciile prevazute la alin. (2) pot fi comercializate numai la solicitarea abonatului, in pachete care contin exclusiv astfel de programe si neconditionat de achizitia altor pachete de servicii.

(4) Pachetele de servicii care includ programe 18+ nu pot fi comercializate in conditii mai avantajoase decat cele in care sunt comercializate pachetele de servicii care nu contin astfel de programe.

(5) Sistemul de control parental prevazut la alin. (2) lit. b) trebuie sa asigure restrictionarea accesului la programele 18+, astfel:

a) accesul sa fie posibil numai in baza unui cod personal, special dedicat restrictionarii acestor programe, format din cel putin 4 cifre; cifrele nu trebuie sa fie vizibile pe ecran in momentul tastarii; la prima punere in functiune a decodorului accesul la programele 18+ trebuie sa fie initial blocat;

b) accesul sa fie reblocat in orice situatie in care se modifica contextul vizionarii, cum ar fi schimbarea programului, trecerea sistemului de receptie in stare de veghe, schimbarea decodorului sau a cartelei de acces, dupa realimentarea cu tensiune.

(6) In momentul punerii in functiune a sistemului de receptie, distribuitorul de servicii are obligatia sa stabileasca, impreuna cu abonatul, codul de acces prevazut la alin. (5) lit. a); se recomanda evitarea stabilirii codului "1234" sau a unui cod format din aceeasi cifra.

(7) In cadrul instructiunilor de utilizare, distribuitorul de servicii trebuie sa explice, in termeni simpli si clari, modul de functionare a sistemului de control parental, necesitatea stabilirii codului de acces si a pastrarii confidentialitatii acestuia."

Dupa articolul 27 se introduc doua noi articole, articolul 27^1 si art.27^2, cu urmatorul cuprins:

"Art. 27^1 - Programele audiovizuale clasificate "12" sau "15" pot fi difuzate in reluare in intervalul orar 06.00 - 20.00, numai daca sunt editate pentru a respecta conditiile de difuzare a programelor accesibile tuturor categoriilor de public sau conditiile de difuzare a programelor AP, fiind clasificate ca atare.

Art. 27^2 Emisiunile care exploateaza aspecte imorale, indecente din viata intima a unei persoane pot fi difuzate numai in intervalul orar 24.00 - 06.00, cu acordul scris al persoanei."

La articolul 29, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

"(2) Inainte de difuzarea unor imagini socante, a unor scene de violenta sau cu impact emotional negativ care pot impresiona in mod neplacut telespectatorii, acestia vor fi avertizati verbal "Atentie! Imagini care pot afecta emotional telespectatorii.", mentiune ce va fi si afisata, static si lizibil; radiodifuzorii nu pot prezenta scene de violenta in mod repetat in cadrul aceleiasi productii audiovizuale."

Dupa articolul 75 se introduce un nou articol, articolul 75^1, cu urmatorul cuprins:

"Art. 75^1 - (1) Radiodifuzorii se vor asigura ca in relatarile despre accidente sa nu fie difuzat niciun indiciu care ar putea duce la identificarea victimelor, cu exceptia situatiei in care exista acordul acestora sau al familiei sau cand prevaleaza un interes public justificat.

(2) In cazul accidentelor, in special cele cu consecinte juridice, informatia difuzata trebuie:

a) sa fie obiectiva, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta, in raport cu toate persoanele implicate in accident;

b) sa respecte principiul prezumtiei de nevinovatie;

c) sa fie completa, urmarindu-se evolutia demersului juridic."

C.B.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#modificare cod audiovizual CNA, #accidente stiri reglementari televiziune, #violente televiziune , #CNA