Dan Grigore: Fiecare se uita la posturile care il mint pe placul lui - Interviu

Marti, 04 Februarie 2014, ora 11:22
6992 citiri
Dan Grigore: Fiecare se uita la posturile care il mint pe placul lui - Interviu
Foto: Arhiva

Terorismul mediatic functioneaza, la fel ca si campaniile de denigrare si calomniere menite sa ascunda lucruri grave care ni se intampla si de care nu ne dam seama, comenteaza maestrul Dan Grigore ceea ce se intampla in ultimii ani la televizor.

Fost membru al CNA timp de 12 ani, Dan Grigore vorbeste, intr-un interviu acordat Ziare.com, despre capcanele in care sunt prinsi telespectatorii manipulati de televiziunile de stiri si afirma ca, la fel ca in partidele de sah, CNA a pierdut multe tempo-uri in "lupta cu acest flagel al pseudo-jocului mediatic".

"Limbajul agramat si stalcirea limbii romane, injuraturile cele mai josnice, aluziile sexuale nerusinate, comportamentul sub-uman, incitarea la violenta, santajul, calomnia si amenintarea, terfelirea valorilor culturale, senzationalismul ieftin, dezinformarea, panica indusa, sunt doar cateva din instrumentele de manipulare folosite de unele posturi TV si care ne indeparteaza cu viteza luminii de lumea civilizata", sublinia Dan Grigore in scrisoarea prin care isi anunta demisia de onoare din CNA, in martie 2012.

Iar lucrurile nu s-au imbunatatit in ultimii doi ani, dimpotriva.

Ati mai urmarit cu aceeasi atentie posturile de televiziune dupa plecarea dvs. din CNA?

Eu continui sa ma uit, pentru ca sunt preocupat de aceasta degradare a calitatii emisiunilor de televiziune, care produce o degradare si in societate. Pe mine acest aspect m-a ingrijorat si pentru asta m-am luptat in cei aproape 12 ani pe care i-am petrecut in CNA.

Cum apreciati ca a evoluat in ultimul timp calitatea emisiunilor informative?

Acolo e raul cel mai mare. Noi avem televiziuni de stiri care, in foarte mare masura, nu produc stiri, ci manipuleaza populatia care sufera de o educatie cu multe carente in materie de cum trebuie perceputa televiziunea.

Populatia percepe televiziunea ca pe o realitate. In tarile civilizate, televiziunea nu mai e perceputa ca realitate, ci, cel mult ca o realitate mediata, care trebuie privita din mai multe unghiuri, ca sa poti sa te informezi mai bine si, mai ales, sa iti faci singur o opinie.

Noi avem o populatie mult mai afectiva, mai emotionala, care si voteaza emotional. Si atunci, se merge pe aceasta manipulare a stirilor, de fapt pe pseudo-stiri, cu muzica de telenovela adaugata si tot felul de alte trucuri pe care nu vreau sa le mai descriu, le stiti foarte bine. Publicul este foarte usor de prins in asemenea capcane.

Va spun sincer, eu m-am bucurat foarte tare cand fiul meu, cand avea 6-7 ani, uitandu-ne la un film mi-a spus: "Acum o sa se intample ceva foarte rau, pentru ca e muzica de pericol!". Am fost foarte bucuros, chiar fericit, pentru ca mi-am spus ca el intelege. Cei mai multi nu isi dau seama ce li se intampla.

Politicienii romani profita din plin de efectul pe care il produc televiziunile de stiri asupra telespectatorilor. Se vorbeste tot mai mult de "teleguvernare", nici deszapezirile nu se fac daca nu sunt prezenti jurnalistii sa transmita in direct. Ce impresie va face acest lucru?

Eu am spus asta de aproape 20 de ani. In Romania domneste o paranoia a imaginii. Noi suntem obsedati de imagine - imaginea Romaniei in lume, cum si-a stricat cineva imaginea, si-a reparat nu stiu cine imaginea sau daca spune asta, isi strica imaginea...

Imaginea publica si imaginea Romaniei se fac prin realitati care trebuie percepute ca atare, nu prin fictiuni. Degeaba producem noi fictiuni la televizor, strainatatea nu se lasa impresionata de ele. Cel mult se lasa impresionata o parte a populatiei romanesti, care dupa aceea isi blestema zilele ca a votat prost. Si voteaza din ce in ce mai prost sau in cel mai bun caz (care nu e deloc un bun caz, Doamne fereste!) oamenii nu se mai duc la vot, spun ca sunt suparati pe toata lumea si ca nu mai vor sa voteze, pentru ca asta nu e democratie.

Ce parere aveti despre calitatea invitatilor in talk-show-uri? Miron Cozma, de exemplu, a devenit un formator de opinie tot mai prezent in emisiunile de dezbatere.

Da, de la duioasa meserie de ikebanist mioritic de serviciu, ca sa spunem asa, in anii '90, Miron Cozma a trecut lin si frumos printr-o puscarie extrem de romantica, cu logodna, cu casatorie, cu poezie (nu stiu daca a avut si muzica) si acum se exprima cat se poate de doct pe toate subiectele.

Dvs. intelegeti de ce este invitat? Nu are nicio pregatire deosebita, ce il recomanda ca formator de opinie?

Dar, stati putin ca sunt atatia oameni care apar la televizor si nu au nicio pregatire, si totusi se exprima, nu e Miron Cozma campionul. El vine ca sa putem sa aratam ca suntem o democratie. E un om care si-a executat pedeapsa, acum are drepturi depline sa se exprime. Noi aratam Occidentului ca suntem mai americani decat americanii - Miron Cozma nu este stigmatizat, nu e marginalizat. Asta este una din explicatii.

O alta explicatie este ca noi dorim sa nivelam totul, sa egalizam credibilitatea si necredibilitatea, legalitatea cu ilegalitatea, pe toate sa le punem in acelasi tocator, care sa furajeze informatiile catre o populatie avida sa fie mintita cum ii place ei.

Pentru ca asta se intampla de fapt: Fiecare se uita la posturile care il mint pe placul lui. Suntem ca in Caragiale - "Combate bine, domnule!" Nu am evoluat deloc in toti anii astia, din pacate.

Un alt personaj foarte promovat de televiziuni este Gigi Becali, despre care vedem aproape zilnic tot felul de nimicuri. Il vor readuce televiziunile in Parlament, dupa ispasirea pedepsei?

Mai mult, ma tem ca va fi trimis din nou in Parlamentul European. A mai fost si nu am auzit sa se fi facut nazuri acolo, unde oamenii astia sunt inghititi, bineinteles cu noduri.

Dar de ce pune presa umarul la mentinerea lui Gigi Becali in preferintele publicului? Jurnalistii nu au si o responsabilitate, nu trebuie sa isi exercite si rolul de educatori, sa mentina niste standarde?

In 1989, crainicii televiziunii ieseau si ne promiteau ca nu vor mai produce niciodata asa-numitele "muraturi" adica falsele stiri, facute ca sa ne ia ochiul si sa ne faca sa nu vedem ce nu trebuia vazut. Intre timp "muraturile" s-au acrit si mai tare, s-au si inmultit, si acum se servesc in toate "bucatariile", fie chinezeasca, fie ruseasca, fie frantuzeasca, fie nemteasca.

Noi suntem indopati cu muraturi autohtone. Noi nu mai avem de fapt stiri, iar acest fapt este ilustrat de cantitatea infima de stiri externe. Chipurile, noi suntem integrati in Uniunea Europeana pentru ca, asa cum spunea un fost coleg din CNA, mare scriitor de stanga si fost ministru al Culturii, am semnat "achisul comunitar", si totusi, "mijloacele mass-media" (cum spun unii profesori universitari) nu ne leaga de lumea in care n-am integrat.

Noi habar nu avem ce se intampla la doi pasi de noi in Europa! In afara de catastrofe, ca ele fac rating si sunt date.

Ma iertati ca sunt atat de vehement, dar sunt foarte preocupat. Eu mi-am pastrat pe noptiera micro-televizorul meu la care ma uitam si noaptea uneori, ca sa fiu pregatit la sedintele care urmau, sa fiu foarte bine informat despre ce se intampla in emisiunile de televiziune. Unii ma credeau comandat din afara, pentru ca eu anticipam inaintea multora niste subiecte care deveneau, cu greu e adevarat, subiecte pe ordinea de zi a sedintelor noaste.

Ati sesizat existenta unor campanii de presa? Nu ma refer la cele pozitive (sa donam sange sau sa nu mai dam mita), ci la campanii de denigrare a unor persoane sau institutii.

Desigur. Va recomand sa recititi demisia mea din CNA. Eu am scris acolo lucruri pe care le-am recitit, intamplator, in urma cu o zi-doua, si am vazut cu groaza ca in cea mai mare parte ce am scris atunci caracterizeaza si peisajul mediatic de acum.

Dan Grigore a demisionat din CNA: Sunt posturi TV care practica terorismul mediatic

Acest terorism mediatic este pe toate drumurile, la fel si campaniile de denigrare, de calomniere, culminand cu acea imensa mizerie facuta Andreei Pora, dar continuand si cu alte mizerii nu asa de vizibile, dar unele poate si mai nocive, cum ar fi reluarea problemei cainilor cu tatal lui Ionut, care a fost atacat de caini in Cismigiu sau in cimitir, parca.

Campania e menita sa reia tragedia si subiectul cainilor vagabonzi, ca sa ni se ascunda altele pentru ca noi trebuie sa nu vedem o multime de lucruri care ni se intampla sub nas. Spre exemplu stergerea datoriilor de zeci si sute de milioane ale intreprinderilor de stat sau private, cum e cazul Rompetrol, pe care noi o sa le suportam din buzunare. Si noi habar nu avem! E exact ca in prestidigitatie - ni se atrage privirea in alta parte.

Despre calitatea emisiunilor de divertisment sau de cultura mai are rost sa va intreb?

Oh, Doamne! Ce sa ma mai intrebati... Pe vremea lui Ceausescu se spunea, cu hazul specific defularilor din perioada aia, 'Nu ma tem de ministrul Culturii, ci de cultura ministrului'. Vedeti cat de actuala a ramas aceasta afirmatie. Mi-e teama ca noi avem acum ceausism fara Ceausescu.

Ce face CNA-ul ca sa schimbe lucrurile? Altfel spus, mai joaca aceasta institutie vreun rol?

Nu stiu daca stiti, in sah se spune "pierdere de tempo" in dezvoltarea partidei. Cand un sahist incepe sa piarda tempo, e ca si pierdut. Daca nu esti la nivelul amenintarilor pe care ti le produce adversarul si esti cu o mutare in urma, ca replica, asta se cheama pierdere de tempo.

Trebuie sa socotim acum cam cate tempo-uri a pierdut CNA in lupta cu acest flagel al pseudo-jocului mediatic.

Cum se poate imbunatati situatia? E un cerc vicios: televiziunile spun ca asta ofera pentru ca asta cer telespectatorii, telespectatorii consuma ce li se ofera.

Profesionistii celor care practica aceasta meserie intr-un asemenea mod spun ca cei carora nu le convine n-au decat sa schimbe canalul, dar daca zapam cu oarecare interes extra-sentimental si in afara info-tainmentului asta violent si rapace care se petrece pe televiziunile noastre, vedem ca tot peisajul mediatic e la fel.

Si, suprinzator, nu se vede niciun faliment. Noi avem piata libera, dar nu avem niciun post falimentat.

Doar OTV a disparut.

Da, dar inchizandu-se OTV, celelalte televiziuni au pornit cu mare entuziasm sa se otevizeze rapid.

Si totusi nu exista nicio solutie? De unde ar putea sa vina salvarea?

De la SMURD, poate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Grigore CNA emisiuni, #Dan Grigore terorism mediatic, #campanie Andreea Pora , #CNA