Drept la replica al presedintelui CNA, Laura Georgescu

Miercuri, 30 Aprilie 2014, ora 19:06
2647 citiri
Drept la replica al presedintelui CNA, Laura Georgescu

Drept la replica al doamnei Laura Georgescu, Presedinte al Consiliului National al Audiovizualului, cu privire la articolul aparut pe site-ul Ziare.com in data de 29.04.2014 cu titlul Libertatea de expresie pe Internet, in pericol! Interviu cu Narcisa Iorga (CNA).

Informatiile vehiculate in data de 29.04.2014 ca urmare a articolului mai sus-mentionat referitoare la "pericolul" in care ar urma sa intre "libertatea de expresie pe Internet" s-au bazat pe distorsionarea de catre doamna Narcisa Iorga a unei informari facute in sedinta publica a CNA din data de 24.04.2014 ca urmare a participarii mele, in calitate de Presedinte al CNA, la Conferinta Internationala "Protectia minorilor in era digitala", ce a avut loc la Atena in zilele de 14 si 15 aprilie 2014.

Sesiunile Conferintei "Protectia minorilor in era digitala" de la Atena au abordat mai multe teme:

Prima sesiune - "Convergenta digitala fara frontiere: Minorii in discutie" a inclus subiecte cum ar fi: Observatii introductive privind Convergenta digitala; Inovatia si spiritul antreprenorial al companiilor/furnizorilor europeni; Asigurarea concurentei loiale; Rolul serviciilor publice de televiziune; Promovarea continutului pentru copii; Promovarea operelor audiovizuale europene;

A doua sesiune - "Mass-media digitale in mainile minorilor: instrumente de utilizare" cu temele: De la un Internet mai sigur la un Internet mai bun; Minorii si site-urile de socializare; Noua strategie europeana pentru un internet mai sigur si cu un continut mai adecvat pentru copii si adolescenti;

A treia sesiune - "Protectia minorilor intr-un mediu audiovizual in schimbare: mai este adecvata reglementarea existenta?" a inclus subiecte precum: Este DSMAV adecvata pentru a asigura protectia minorilor in mediul media convergente?; Care sunt asteptarile utilizatorilor consumatori cu privire la protectia minorilor?; Care sunt mecanismele de reglementare corespunzatoare?; Tehnici de publicitate intr-un mediu in schimbare: instrumente de reglementare si coduri de conduita; Publicitatea la grasimi, alcool, jocuri de noroc difuzata pe diferite dispozitive;

A patra sesiune - "Utilizatorii creativi si responsabili - Furnizori de continut inovativi si responsabili: rolul Educatiei media" a avut ca teme: Educarea minorilor privind modul de evaluare si utilizare optima a serviciilor media digitale; Pregatirea parintilor si profesorilor in ceea ce priveste serviciile media digitale; Incurajarea initiativelor pentru promovarea Educatiei media; Anuntarea rezultatelor cercetarii referitoare la sursele sau factorii care influenteaza minorii in contextul Educatiei media.

Conferinta internationala de la Atena a pus fata in fata, oferta industriei, a furnizorilor de continut si a consumatorilor cu un comportament de consum in continua schimbare, cu cerintele reprezentantilor administratiilor nationale, ale expertilor din institutii europene, autoritati de reglementare si mediul academic, fiind prezentate solutii punctuale si ghiduri de bune practici experimentate deja in unele tari.

Mesajul esential al Conferintei "Protectia minorilor in era digitala" s-a regasit si a fost ulterior consolidat si in discursul comisarului european Neelie Kroes, responsabil cu Agenda digitala, cu prilejul Conferintei mondiale "NETmundial: Intalnirea globala a tuturor actorilor interesati de viitorul Internetului" de la Sao Paulo din 23 - 24 aprilie 2014, cand a afirmat ca "Drepturile fundamentale nu se negociaza. Ele trebuie protejate si online".

CNA a adoptat inca din 2012 masuri punctuale de protectie a minorilor in cadrul serviciilor media audiovizuale la cerere in Sectiunea a 2-a, Protectia minorilor din Decizia CNA nr. 320 din 29 mai 2012 privind furnizarea serviciilor media audiovizuale la cerere.

In iunie 2013, Comisia Europeana a lansat consultari cu toate statele membre, cu privire la oportunitatea revizuirii Directivei Serviciilor Media Audiovizuale, tinand seama de evolutiile din domeniul tehnologic si de convergenta serviciilor media audiovizuale cu Internetul, prin intermediul documentului Cartea verde.

La punctul 20 din acest document este formulata intrebarea: "Sunt normele actuale din DSMAV adecvate pentru a raspunde provocarilor legate de protectia minorilor intr-o lume mass-media aflata in curs de convergenta?" Tocmai de aceea, tema este chiar in acest moment de actualitate in toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene.

Evolutia tehnologiei sau a utilizarii media se indreapta catre aceasta convergenta dintre media audiovizuale si Internet. Un prim factor de risc major pentru minori il reprezinta expunerea lor la continuturi socante, disponibile prin intermediul Internetului. Lacunele de reglementare importante pentru protectia minorilor sunt cele aparute in cazul televizoarelor de tip Smart, cand pe acelasi ecran pot fi accesate continuturi de tip video la cerere, reglementate pentru protectia minorilor de Directiva, dar si continuturi nereglementate, din categoria website-urilor care contin material audiovizual creat de utilizatori si pus la dispozitie in sistem share.

Nu in ultimul rand, am reamintit in sedinta publica din 24 aprilie a.c. ca CNA va organiza la Bucuresti, in zilele de 4 si 5 septembrie 2014, a VI-a Reuniune anuala a Forumului Autoritatilor de Reglementare Central Europene (CERF), in cadrul careia va figura ca tema prioritara protectia minorilor in contextul diversitatii culturale, fiind preconizat si un schimb de bune practici cu privire la protectia minorilor in mediul online, solicitand in paralel membrilor CNA ca pana la acea data sa-si formuleze o opinie avizata.

Ca observatori la eveniment vor participa si reprezentanti ai CSA Franta. Consiliul Superior al Audiovizualului din Franta (CSA) a adoptat, inca din 2012, un document de reflectie "Protectia minorilor in contextul convergentei dintre serviciile media audiovizuale si Internet". Textul integral al acestui document de reflectie si trimiterile punctuale cu privire la mecanismele de protectie a minorilor pe Internet, se gasesc la paginile 9 - 12 si sunt disponibile accesand link-ul:

La protection des mineurs a l'heure de la convergence des medias audiovisuels et d'internet - Document de reflexion

In incheiere, oricine afirma ca urmeaza sa reglementeze Internetul trebuie mai intai sa reglementeze Cosmosul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#CNA reglementare internet, #Laura Georgescu CNA, #Narcisa Iorga CNA , #CNA