Efectele toxice ale algoritmului - CNA, TVR, CCR... (Opinii)

Vineri, 09 Martie 2012, ora 23:40
5772 citiri
Efectele toxice ale algoritmului - CNA, TVR, CCR... (Opinii)

Dan Grigore a demisionat din CNA invocand nu numai degradarea fara precedent a limbajului din presa, ci si presiunile teribile la care este supus in permanenta acest organism de control cu misiunea atat de sensibila:

"Demisionez din Consiliul Audiovizualului pentru ca nu pot functiona intr-o institutie care e obligata sa lucreze intr-un climat de presiune permanenta, de lipsa de respect fata de reguli, de fatarnicie si de masluire sistematica a celor mai elementare principii, de monumentala rea-credinta si de poluare grava a spatiului public;

- pentru ca vocea mea este acoperita de puhoaie de batjocura si amenintari;

- pentru ca nu mai vreau sa suport un stres care nu produce nici cel mai mic bine social dupa ce decenii intregi am trait stresul nobil al scenelor de concert si al intalnirilor cu publicul de pretutindeni;

- pentru ca prevad o campanie electorala de o ferocitate fara precedent in care respectarea legii risca sa para chiar infractiune in ochii celor prea multi care cred ca scopul scuza mijloacele. Iar eu vad cu oroare cum faradelegea ne duce in haos", afirma Dan Grigore.

Are dreptate domnul Gigore, iar cauza principala a acestor derapaje grave nu tine atat de rating si de bani, cat de politica. Anticipam deja, cu ceva vreme in urma, ca ne putem astepta la un an oribil pe ecrane.

Un an electoral oribil si pe ecrane. Si in confruntare pe viata si pe moarte nu sunt numai politicienii, ci si instrumentele lor din presa. Si cum inversunarea este la cote maxime, nu mai exista nimic interzis. Nu numai calomnia si manipularea, deja banale, ci si insulta cea mai grosiera, proferata de jurnalisti sau moderatori inflamati, ascunsi sau nu in spatele etichetei ipocrite de pamflet. Pamfletul inseamna ironie, inseamna umor, inseamna aciditate, dar nu vulgaritate si mitocanie. Acestea sunt intolerabile indiferent cum le-am vopsi.

Sursa presiunilor invocate de Dan Grigore tot in politic trebuie cautata. Si mai mult decat atat, in chiar fundamentul legal al CNA, organism cu o componenta stabilita strict in functie de algoritmul politic.

Puterea si Opozitia isi trimit acolo oamenii, recompensati astfel pentru fidelitatea aratata de-a lungul timpului si care, desigur, continua sa apere interesele taberei careia ii apartin. Este firesc ca o astfel de componenta sa mute in CNA disputele de pe scena politica. Iar cine indrazneste sa puna deasupra directivei de partid propriile principii sfarseste umilit si acuzat, culmea, ca nu are onoare.

Si Consiliul National al Audiovizualului nu este o exceptie. Exista o multime de institutii poluate de algoritm politic si ale caror activitate si/sau decizii sunt decrebibilizate de aceasta implicare cu mult prea puternica.

Consiliul de Administratie al TVR este desemnat in functie de algoritm politic prin votul Parlamentului si mandatul sau depinde in fiecare an de votarea in Legislativ a raportului de activitate. Supara TVR majoritatea? Pica raportul, pleaca CA si presedintele-director general.

Pentru ca TVR sa fie cu adevarat la adapost de politizare, ar fi nevoie de o noua lege care sa stabilieasca alte criterii, complet apolitice, de desemnare a conducerii TVR. Credeti ca exista vreun partid politic care sa-si doreasca aceasta lege?

Si in Suedia, spre exemplu, televiziunea publica este sub control politic, nu editorial desigur. Dar acolo traditia democratica profunda, care sanctioneaza drastic orice derapaj si orice incalcare a libertatii presei, este garantie suficienta ca politicienii nu-si vor permite nicio ingerinta cu mult prea costisitoare din punct de vedere electoral pentru ca macar sa le treaca prin cap asa ceva.

Un alt exemplu, poate chiar mai grav, este Curtea Constitutionala, alt loc unde Puterea si Opozitia isi timit reprezentantii, cel mai adesea elefanti politici, ajunsi la varsta unei sinecuri comode. Este asadar cat se poate de intemeiata suspiciunea ca acesti oameni, de prea multe ori cu o pregatire juridica total nesatisfacatoare, vor urma in primul rand directiva de partid.

Iar dovada stau siruri de hotarari stranii ale CCR, singura instanta din aceasta tara pentru ale carei hotarari nu exista cale de atac.

Din nefericire, democratia romaneasca nu este suficient de coapta, societatea civila este prea apatica, iar clasa politica mult prea nerusinata, pentru ca institutiile ce depind de ea sa functioneze normal, la adapost de presiuni si suspiciuni.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Dan Grigore demisie CNA, #presiuni politice CNA , #CNA