Inca un razboi in CNA: Miza, campania de revizuire a Constitutiei

Joi, 11 Aprilie 2013, ora 08:55
1857 citiri
Inca un razboi in CNA: Miza, campania de revizuire a Constitutiei
Foto: Arhiva

Trei membri ai CNA - Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea - au declarat, miercuri, ca recomandarea emisa de presedintele CNA Laura Georgescu catre posturile radio-TV de a promova campania de revizuire a Constitutiei este "ilegala", in timp ce Georgescu ii acuza pe acestia de "rea-credinta".

"Recomandarea emisa astazi de catre presedintele Consiliului National al Audiovizualului, Laura Georgescu, catre radiodifuzori este ilegala si, in cel mai bun caz, una cu caracter personal, nicidecum una in numele CNA.

Art. 15 din Legea audiovizualului prevede ca deciziile, recomandarile si instructiunile CNA se adopta in sedinta de plen a Consiliului, cu 6 voturi si in prezenta a cel putin 8 membri.

Recomandarea transmisa radiodifuzorilor in numele CNA pentru a populariza campania de informare cu privire la revizuirea Constitutiei nu a indeplinit aceste prevederi legale", se spune in intr-un comunicat remis miercuri seara, de Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea.

Potrivit documentului citat, pentru actualul CNA, "dominat de USL si UDMR (8 membri din 11), nu ar reprezenta absolut nicio problema ca o tema politica sa devina decizie a CNA".

"Suntem convinsi ca recomandarea de astazi nu are alt scop decat acela de a imbuna spiritele politice din Parlamentul Romaniei, mai ales dupa ultima fapta ilegala a presedintelui CNA, aceea de a falsifica decizia de modificare a Codului audiovizual. Prin acest nou demers nu a facut decat sa agraveze situatia in care se afla", se mai spune in comunicatul celor trei membri ai CNA.

Presedintele CNA raspunde acuzatiilor de "fals in inscrisuri oficiale": Am urmat procedura legislativa

Contactata miercuri seara, Laura Georgescu, presedintele CNA, i-a acuzat pe Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea de "rea-credinta" in "interpretarea" actiunilor pe care le face ea in calitate de presedinte al institutiei.

"De la ultima modificare a Codului audiovizual, din 24 februarie 2011, s-a stipulat, la sectiunea 10, ca campaniile de interes public nu au nevoie de avizul Consiliului, fiind considerate campanii non-comerciale, si se dau exact criterii pe care trebuie sa le indeplineasca.

Ca atare, toate campaniile realizate in colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, de tipul alerta in vreo anumita tara, cu Politia Rutiera sau cu Ministerul Administratiei si Internelor, au avut urmatorul traseu in Consiliului National al Audiovizualului incepand cu anul 2011.

Se face o adresa care se distribuie tuturor radiodifuzorilor si se recomanda, lasand la latitudinea acestora, daca sa promoveze campania respectiva sau nu", a spus Laura Georgescu, care a fost validata in functia de presedinte al CNA de catre Parlament pe 22 ianuarie 2013.

Ea a mai spus ca Parlamentul Romaniei, forul care tuteleaza CNA, a trimis Consiliului solicitarea referitoare la infiintarea Forului Constitutional, cerand CNA sa o popularizeze in randul radiodifuzorilor.

"Biroul de presa al CNA a realizat adresa in care a comunicat continutul solicitarii de la Parlament, ramanand la latitudinea radiodifuzorilor daca o dau sau nu, daca o pun in aplicare sau nu", mai spune Laura Georgescu.

Scandal la CNA: Plangere penala impotriva presedintelui de la unul dintre membri

Presedintele CNA a precizat ca este "o practica in CNA de doi ani" in privinta aceasta. "Asa se procedeaza, toate aceste campanii de interes public, care sunt campanii non-comerciale, trec in virtutea sectiunii 10 (din Codul audiovizualului, n.r.) direct la aplicare, cu adresa. Nu a fost o recomandare juridica, un act juridic al Consiliului, care intr-adevar se face in baza articolului 15 (din Legea audiovizualului - n.red.). Este rea-credinta din nou in interpretarea actiunilor mele", a spus Laura Georgescu.

Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea s-au referit in comunicatul lor la documentul "Recomandare pentru Forumul Constitutional", care a fost postat si pe site-ul Consiliului National al Audiovizualului.

Potrivit respectivului document, care este semnat de Laura Georgescu, presedintele CNA, Parlamentul a informat Consiliul National al Audiovizualului cu privire la faptul ca, in cadrul procedurilor de revizuire a Constitutiei, Comisia comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerii legislative de revizuire a Constitutiei Romaniei a decis crearea platformei Forumului Constitutional.

Consiliul National al Audiovizualului, in calitatea sa de garant al interesului public, recomanda posturilor de radio si de televiziune participarea la campania mentionata, "prin difuzarea materialelor de promovare aferente in regim de campanie de interes public, avand in vedere importanta unei dezbateri ample cu privire la principalele probleme legate de Legea fundamentala care guverneaza societatea romaneasca si faptul ca tema revizuirii Constitutiei este un subiect de interes public deosebit".

Comunicatul celor trei membri ai CNA - Valentin Jucan, Narcisa Iorga si Florin Gabrea - vine la doar o zi dupa ce aceiasi membri ai Consiliului au organizat o conferinta de presa in care au spus ca vor sa semnaleze "un fapt fara precedent", respectiv ca Decizia de modificare a Codului de reglementare a continutului audiovizual, adoptata intr-o anumita forma, cu unanimitate de voturi, de toti membrii Consiliului, in data de 28 martie, a fost publicata in Monitorul Oficial, pe 1 aprilie, intr-o forma modificata de Laura Georgescu, presedintele CNA.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#CNA plangere presedinte, #modificarea Constitutiei CNA, #Laura Georgescu presedinte CNA , #CNA