Ziare.com

Libertatea de expresie pe Internet, in pericol! Interviu cu Narcisa Iorga (CNA)

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 29 Aprilie 2014, ora 10:31

   

Libertatea de expresie pe Internet, in pericol! Interviu cu Narcisa Iorga (CNA)
Exista un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual, prin intrarea continutului de pe Internet sub controlul CNA, sub acoperirea scopului nobil de a proteja minorii de posibile abuzuri, atrage atentia Narcisa Iorga, membru al Consiliului National al Audiovizualului.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Narcisa Iorga a explicat cum se concretizeaza acest pericol, referindu-se la propunerile "pentru inceput minimale" in privinta reglementarii spatiului virtual, pe care le-a invocat presedintele CNA, Laura Georgescu.

"Cum va putea sa controleze spatiul virtual un CNA incapabil sa igienizeze audiovizualul, din punctul de vedere al protectiei minorului? (...) Ma tem ca libertatea de expresie din mediul virtual ar fi afectata de decizii luate arbitrar de catre o institutie cu obiectivitate si credibilitate din ce in ce mai joase", a avertizat Narcisa Iorga.

Cititi in interviu care sunt exemplele pe care isi bazeaza Narcisa Iorga acuzatia ca in acest moment "CNA nu judeca altfel decat politic".

Ati tras un semnal de alarma privind o intentie de trecere a mediului online sub controlul CNA. Despre ce este vorba, mai exact?

La Atena a avut loc in perioada 14-15 aprilie Conferinta Internationala "Protectia minorilor in era gigitala". A participat, din partea CNA, presedintele Laura Georgescu, care a cerut, in sedinta publica a Consiliului din 10 aprilie, acordul CNA pentru participare, nu insa si mandat pentru ce urma sa sustina acolo.

I-am cerut explicatii cu privire la punctul de vedere pe care Romania, prin intermediul CNA, urma sa-l prezinte la Atena. Initial, a spus ca nu va vorbi nimeni. Atunci de ce vreti sa mergeti?, am intrebat, adaugand ca in cazul acesta, putem primi o informare oficiala, ulterioara conferintei. Apoi a spus ca trebuie neaparat sa fim reprezentati. Suspectand ca are ceva de ascuns, i-am cerut ca macar la revenirea din delegatie sa informeze Consiliul, asa cum prevad reglementarile interne de activitate.

Si v-a informat?

In sedinta din 24 aprilie, presedintele Laura Georgescu ne-a prezentat evaziv ce opinie a exprimat acolo: in Romania, spatiul virtual nu este reglementat, dar trebuie sa fie. Ne-a spus ca la Atena s-a construit un puzzle cu un singur enunt: trebuie reglementat spatiul virtual si, avand in vedere ca in mai putin de o luna comisarii europeni isi predau mandatele, ar trebui sa facem noi, CNA, primul pas, sa preluam initiativa modificarii Directivei europene.

Mai mult, cred ca s-a si angajat ca pana in septembrie, cand inteleg ca va avea loc o reuniune internationala la Bucuresti pe aceasta tema, CNA sa faca propuneri "pentru inceput minimale", dupa cum s-a exprimat Laura Georgescu, pentru reglementarea Internetului. Exista si inregistrarea audio a acestor afirmatii.

A detaliat d-na Georgescu ce inseamna propuneri minimale?

A detaliat foarte mult atelierele de lucru de la conferinta de la Atena, nu si propunerea pe care a facut-o in numele CNA. Avem deja experienta raportului de activitate al CNA, care ne-a dezvaluit noua, membrilor, actiuni intreprinse in numele CNA de catre presedintele Consiliului, fara mandat din partea Consiliului si fara informarea sa ulterioara.

Asa ca sunt foarte sceptica in privinta faptului ca presedintele CNA a spus public tot ce a propus la Atena si am o mare doza de neincredere in onestitatea Laurei Georgescu.

"Sa facem propuneri, intr-o prima faza pentru reglementari minime", a spus ea. Asta inseamna, nu-i asa, ca vor urma, in faza urmatoare, reglementari vaste.

Este o intentie de trecere a Internetului sub controlul CNA, ca in cazul audiovizualului, sau ar putea fi vorba despre o intentie de reglementare a spatiului virtual eventual fara legatura cu CNA?

In Uniunea Europeana se poarta discutii cu privire la reglementarea continutului din spatiul virtual de catre autoritatile de reglementare din audiovizual, deci de catre omoloagele CNA. Problema este ca CNA nu-si indeplineste in Romania nici macar rolul pe care-l are in controlul audiovizualului.

Cum va putea sa controleze spatiul virtual un CNA incapabil sa igienizeze audiovizualul, din punctul de vedere al protectiei minorului? Eu vad un risc enorm pentru libertatea de expresie din mediul virtual, sub acoperirea scopului nobil de a proteja minorii de abuzurile posibile din mediul virtual.

In tarile membre ale UE care isi pun problema reglementarii Internetului, nu mai exista demult problemele pe care Romania le are in spatiul audiovizual. Acolo nu exista promiscuitatea televizata accesibila minorilor din cauza orelor la care se difuzeaza la noi emisiuni de asa-zis divertisment sau news-magazin, in care vedem batai in direct, injuraturi sau dezvaluiri despre viata intima a pseudo-vedetelor.

Considerati ca e necesara o reglementare a Internetului, inclusiv pentru protectia minorilor in alt fel decat prin intermediul CNA?

Consider ca acum nu este momentul pentru o astfel de reglementare, indiferent cine ar face-o.

Mai este undeva in Europa Internetul controlat de o institutie de tip CNA?

Deocamdata sunt dezbateri despre necesitatea acestei reglementari, despre extinderea rolului autoritatilor de control al audiovizualului si asupra Internetului. Subliniez inca o data insa opinia mea ca Romania nu este inca pregatita pentru o astfel de masura si cu atat mai mult nu CNA trebuie sa aiba initiative de modificare a Directivei europene, cata vreme Consiliul este incapabil sa controleze spatiul audiovizual.

Moscova a reglementat deja Internetul pretextand pericolul terorist si reuseste sa controleze bloguri cu trafic de peste 3.000 de utilizatori pe zi, le licentiaza. Culmea coincidentei, in chiar ziua in care Laura Georgescu propunea Consiliului sa aiba initiativa modificarii Directivei, Vladimir Putin declara ca Internetul este un proiect al CIA dezvoltat ca atare. Deocamdata, e amuzant, dar ma tem ca modelele negative sunt cel mai rapid asimilate.

Spuneti ca CNA nu isi indeplineste nici acum rolul in privinta audiovizualului. De ce?

Cum spuneam mai devreme, vedem ce tip de modele ofera televiziunile, ce repere morale au minorii. Emisiunile cu batai intre amante si fara niciun fel de perdea in aspecte ce tin de viata intima a unora sau altora care primesc si bani pentru aceste dezvaluiri nu trebuie sa fie difuzate la orele accesibile minorilor.

In 28 martie anul trecut, CNA a adoptat in unanimitate o decizie de modificare a Codului audiovizualului, prin care genul acesta de emisiuni, dar si jocurile de noroc erau transmise dupa ora 23. Ei bine, presedintele CNA si-a permis in nume propriu sa trimita spre publicare la Monitorul Oficial o varianta a Codului audiovizual diferita fata de cea votata in unanimitate de Consiliu.

Daca o veti intreba despre acest incident, va va spune ca a primit neinceperea urmaririi penale pentru fals. Bun! Dar falsul ramane, chiar daca nu duce la judecarea penala a celui care l-a infaptuit.

Asadar, iata doar un exemplu despre incapacitatea, din cauza lipsei evidente de vointa, a actualului presedinte al CNA, sprijinit de majoritatea confortabila pe care o are asigurata in Consiliu, in actuala sa structura, sa judece corect spatiul virtual, din moment ce permite unor televiziuni sa promoveze prostitutia morala doar de dragul patronatului acelor televiziuni, de exemplu.

Presiunile televiziunilor, pentru ca asemenea emisiuni sunt aducatoare de audienta, sunt motivul pentru care CNA nu reuseste sa faca ordine si apar situatii precum aceea de acum un an relatata de dvs?

Nu stiu daca neaparat presiunile televiziunilor, fata de care un membru CNA in mod cert trebuie sa aiba capacitatea sa reziste. Mai degraba cred ca este vorba despre un servilism exagerat fata de mediul politic, servilism chiar necerut de catre politicieni. Eu am spus adesea ca unele televiziuni sunt protejate de catre CNA si altele sunt sanctionate sever la cele mai mici abateri, din ratiuni de afinitate politica.

Va dau, de exemplu, ultima sedinta a CNA, in care presedintele Laura Georgescu a votat impotriva amenzii de 80.000 de lei pentru 16 editii ale emisiunii "Acces direct", cu continut inacceptabil pentru ora la care se difuzeaza, astfel Antena 1 scapand fara nicio sanctiune, desi mai era nevoie de un singur vot. Aceeasi Laura Georgescu a propus 70.000 de lei amenda pentru sase editii ale emisiunii PRO TV "La Maruta", concurenta emisiunii "Acces direct", cu un continut net mai putin grav decat cel din cazul emisiunii Antenei 1.

Unde e echilibrul autoritatii publice? Cum poate avea cineva incredere ca CNA condus in acest fel va putea fi echilibrat in privinta controlului unor site-uri?

Si, totusi, multi parinti s-ar putea bucura de o interventie strict pentru protejarea minorilor si ar spune ca e bine sa fie reglementat mediul online: chiar daca nu e eficienta, nu face rau existenta ei.

Cred ca protectia minorilor va fi doar un pretext pentru controlul Internetului. Vazand cum reactioneaza CNA, in structura sa actuala, fata de posturile ce nu sunt afiliate familiilor politice convenabile, prin intimidare cu amenzi mari pentru abateri considerate minore sau ignorate in cazul Antenelor, spre exemplu, prin decizii de neprelungire/neacordare a licentelor audiovizuale fara niciun motiv, ma tem ca CNA nu judeca altfel decat politic.

Va dau cateva exemple: un post de radio din Buzau, la care actionar este Ion Cristoiu, nu a primit prelungire de licenta, a recastigat-o ulterior in instanta sau, un alt exemplu, mai recent, neprelungirea licentei, tot fara vreun motiv plauzibil, a unei televiziuni din Teleorman, singura concurenta locala a televiziunii apropiate de familia Dragnea, sau tergiversarea acordarii licentei pentru un post de televiziune locala in Dolj, ceruta de un trust de presa precum Gazeta de Sud, care apartine familiei Paunescu.

Or, in situatia aceasta, personal, nu pot sustine extinderea rolului de reglementare si control al CNA asupra Internetului. Ma tem ca libertatea de expresie din mediul virtual ar fi afectata de decizii luate arbitrar de catre o institutie cu obiectivitate si credibilitate din ce in ce mai joase.

Pana la momentul publicarii interviului presedintele CNA, Laura Georgescu, nu a putut fi contactata pentru a oferi un punct de vedere in privinta intentiei de trece Internetul sub controlul CNA. O zi mai tarziu a trimis un drept la replica.

Drept la replica al presedintelui CNA, Laura Georgescu

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 17039 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
17 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani, cu o tenace ne-rusinare, ni se pune de o dictatura!

Aceasta doamna presedinte a CNA, Laura Georgescu, seamana foarte mult cu Victor Ponta! Aceeasi tenacitate in a ignora cele mai elementare reguli ale unei societati civilizate si democratice, ajutandu-se majoritatea servila, pusa la dispozitie prin nestiute, dar usor de banuit cai.
Trebuie ai un mare tupeu ca, aflandu-te intr-un loc atat de vizibil, sa incalci spiritul regulilor pe care esti pus sa le pazesti! Trebuie sa sa dispui de o doza uriasa de cinism ca, arbitrand un domeniu atat de vizibil, sa arbitrezi atat de stramb!
De ce, oare, societatea romaneascanu e capabila sa se apere de acesti invadatori interni si de cozile lor de topor?

PS Este a treia oara cand incerc sa postez acest text si nu stiu de ce, nu reusesc. Acum mi-am inregistrat continutul si voi repeta incercarea pana oboseste cenzura :)

 

felicitari pentru curaj si deontologie, doamna Narcisa Iorga !

De catva timp ii urmaresc luarile de pozitie pe cat de curajoase pe atat de juste.

Nu trebuie minimizat semnalul de alarma pe care doamna Iorga il targe. Problema controlului internetului de catre un CNA politizat si subordonat puterii nu este decat o parte, un aspect, al instalarii unei dictaturii mafiei care a acaparat puterea. Puciul continua, pactul dogaru isi urmeaza calea. Sa nu uitam ca obiectivele principale ale acestui pact sunt acapararea institutiilor statului , in primul rand a justitiei si orientarea Romaniei spre est.

http://www.nasul.tv/2014/04/25/grigore-cartianu-votati-ponta-votati-rusia-china/

 

"Cum va putea sa controleze spatiul virtual un CNA incapabil'

CNA-ul, precum corpul de control al guvernului de altfel, este un instrument de terorizat si ingradit vocea oricarui fel de opozitie. Eu nu am nimic impotriva ca Turcescu&Co sa fie penalizat daca (virgula) calca pe bec, dar e vizibil din avion ca CNA are masura dubla cu orientare evidenta politica. Nu este normal ca un organism de control mediatic sa fie numit politic (indiferent de culoare). Daca Ponta si baronii ar reusi sa-si impuna vrerea, justitia si DNA ar fi copii fidele ale CNA. Pericolul ca Ponta&baronii sa devina precum Putin&oligarhii rusi este cat se poate de real...

 

Mai pe scurtatura,Ponta & baronii,vrea sai ia jucariile lui

Basescu,adica DNA si Justitia !....Las sa mai le ia si astia,ca deja base s-a plictisit de ele si a inceput sa incurce butoanele. s-a jucat cu iele pana a ametit si tot na invatat ca fiecare nash,isi are nashul.

Internetul nu poate fi cenzurat. Au incercat

chinezii, turcii, nord coreenii, etc...
Chiar si cu amenzi date siturilor care publica texte inacceptabile din punct de vedere al bunului simt. Aceste situri se vor deschide la alt furnizor extern, cara scapa de legislatia restrictiva.
Prin natura sa, Internetul nu poate fi nici oprit, nici controlat. Sint simple goange fara fundament.

Vai tu, experta de Narcisa

Narcisa a ajuns in cna doar ca simpatizanta a pdl, si a lui basescu. Vocea si talentul basescian o califica pe coana Iorga, ca in rest nu are treaba cu profesionalismul, experienta dumneai nu are vreo tangenta cu audio-vizualul.
sa fim seriosi, apa de ploaie este tanti, doar ca latra pentru cine trebuie.

Despre ce vorbim ?!?

Narcisa Iorga=expresia slugărniciei intr-o anumită direcție politică (in folclor i se spune "băsism")!

Doamna comisar politic basist este ofticata

ca nu mai poate impune ea sanctiunile date de CNA cum a facut din 2008-2012. Acum critica ce face laura georgescu dupa ce domnia sa a practicat cu ostentatie si vehementa aceiasi conduita pt cei ce il criticau pe prezidel. Conduce detasat in aceasta privinta

Conferinta Internationala"Protectia minorilor in era gigitala"

Inteleg daca era in era genitala!

Ani de zile, intre doamnele Iorga si Georgescu a domnit o ...

... deplina armonie, in a se dovedi cat mai obediente fatza de presedintele tarii, devenit nelegitim de vreo doi ani de zile! Constatam azi ca armonia s-a epuizat, instaurandu-se o stare de conflict, din care aflam ce ne asteapta, in viitor, ca utilizatori de internet! Sa speram ca planurile doamnei Georgescu nu vor apuca sa devina realitate in urmatoarele 6 luni si ca, ulterior, va fi inlocuita de la CNA! Multa lume doreste acest lucru!

 

incepe sa se aleaga bobii si acum unele neghine vor sa para

grau,de panificatie !!!!

Drumul catre Dictatura

e foarte scurt, mai ales ca nu de mult am inceput sa speram ca vom scapa de ea !
Un profesor de istorie, a spus candva ceva de genul: cu cat o clasa conducatoare impune mai multe restrictii, cu atat ea demonstreaza o incapacitate mai mare !

 

as propune ca cna să intre sub tutela antenei 3...

si copresedinti să fie numiti,langă l.georgescu,felix,gadea si m.badea!!!_!

 

poate ca si este !

in mod oficios. Inca un pas si devine oficial.

Na-ti-o frantă că ti-am dres-o…

Cu alte cuvinte,pregatiti-va tovarasi ca vrem sa ne facem de cap.Sleahta asta de politruci comunistoizi infiltrata
de sleahta asta de securisti tot comunistoizi,ramasa in
picioare prin Pile Cunostinte si Relatii in baza unui comunism cu fata umana instaurat de filorusul Ion Iliescu,vrea sa-si infiga piciorul in grumazul acestei natii prin bagarea pumnului in gura oricui mai are o farama de libertate.Aceasta madama Georgescu subjugata politic nu mai are nici o apasare pentru nerespactarea
art.30 din Constitutie: “(1) Libertatea de exprimare a gandurilor, a opiniilor sau a credintelor si libertatea creatiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare in public, sunt inviolabile. (2) Cenzura de orice fel este interzisă."!!!!!!!!!.Oare cand o sa scapam de aceste
progenituri?Doamna Ioana Ene Dogioiu ce paziti?Am impresia ca publicati aceste articole doar de fatada,pentru ca pana acum la Ziare.com s-au dat publicitatii numai cancanuri cu CNA-ul atat de scump
domnului TB(ecceptie facand scrisoarea lui Dan Puric).
Instaurarea deplina a statului politienesc asa se face,
cu pasi marunti,inclusiv cu stiri si articole care ne
sugereaza neadevaruri.Am impresia ca ati uitat de mare
prietenie a doamnei Laura Georgescu cu Oana Schmidt Haineala si aruncati pisica la vecini.Nicio paguba,pentru ca sunt toti o apa si-un pamant,

 

aiurea...CNA doarme...

Daca CNA-ul isi va face datoria pe internet la fel de prost ca pe tv...stam linistiti.

 

Adevarul este ca pentru cetatenii romani, ..si nu numai,..

Internetul a devenit demult un fel de ZIDUL PLINGERII exact ca la evrei;!! unde vin si dau cu capul;!!si asta pentru ca, in spatiul social REAL, doleantele cetatenilor romani, adresate sistemului, au exact efectul latratului cainilor la LUNA de pe cer.
Adica,...NUL.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor