Manipulare marca Romania TV: "Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv". Ce spune CNA

Vineri, 09 Decembrie 2016, ora 21:18
15022 citiri
Manipulare marca Romania TV: "Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv". Ce spune CNA
Foto: Facebook/ActiveWatch

Organizatia de media ActiveWatch a avertizat ca Romania TV manipuleaza campania alectorala, afisand o burtiera cu textul "Acuzatii-soc: Soros a pus la cale tragedia de la Colectiv".

"Operatiune de manipulare in desfasurare la Romania TV. Postul de televiziune difuzeaza un filmulet asumat, chipurile, de gruparea Anonymous. Filmuletul vorbeste despre implicarea lui George Soros in incendiul de la Colectiv. In mod convenabil, Anonymous da Guvernului un termen de 10 zile ca sa spuna tot adevarul despre ce s-a intamplat in clubul Colectiv. Adica este posibil sa apara niste informatii dupa alegerile de duminica.

Scenariul este comentat de niste persoane: Monica Tatoiu, Mirel Curea, Mircea Dogaru si Florin Chilian. Pana acum nu a fost solicitat niciun punct de vedere oficial. Atentie la fumigenele de campanie!", a avertizat organizatia, vineri, printr-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

ActiveWatch a facut, joi, un apel catre membrii CNA pentru a lua masuri urgente si ferme fata de maniera in care Romania TV a reflectat campania electorala pentru alegerile parlamentare, incalcand reglementari din domeniul audiovizual, si a numit institutia un "martor pasiv al intoxicarilor si manipularilor" de la postul de televiziune.

Acest derapaj ar putea duce la intreruperea emisiei

Vineri, un membru CNA s-a autosesizat in legatura cu "campania anti-Soros".

Dorina Rusu a declarat ca acest derapaj ar putea duce la intreruperea emisiei.

"Cred ca e un caz foarte grav de manipulare, de dezinformare si cred ca intra foarte bine la articolul 3.2 din Lege si, de asemenea, la 64 din Cod.

Dupa parerea mea, in cazuri de o asemenea gravitate, se poate ajunge si la intreruperea emisiei. Sigur, nu pot sa garantez ca vor fi de acord colegii mei cu asta, dar mie mi se pare ceva foarte grav. Probabil ca fac toate lucrurile astea cu buna stiinta, manipuleaza opinia publica astfel incat sa se indrepte spre un anumit partid, impotriva altora. As propune intreruperea emisiei", a spus Dorina Rusu.

Articolul 3, alineatul 2 din Legea audiovizualului prevede ca toti furnizorii de servicii media audiovizuale au obligatia sa asigure informarea obiectiva a publicului prin prezentarea corecta a faptelor si a evenimentelor si sa favorizeze libera formare a opiniilor.

Membrul CNA a adaugat ca a mai facut o autosesizare, la inceputul saptamanii, cu privire la toate emisiunile din campania electorala care au fost concepute impotriva lui George Soros si in care numele lui a fost folosit pentru a manipula.

"Cred ca efectul este foarte grav, pentru ca duce la resuscitarea sovinismului, xenofobiei si chiar a antisemitismului si este impotriva valorilor occidentale, de fapt", a explicat Dorina Rusu, care a mentionat ca a vazut campania in special la Romania TV, dar si la alte posturi, mai ales atunci cand au fost prezenti reprezentantii PRU si PSD.

Un alt membru CNA, Radu-Bogdan Herjeu, a spus ca subiectul va ajunge pe ordinea de zi a forului audiovizual in sedinta de marti, daca se va face o monitorizare sau, cel mai tarziu, in sedinta de joi.

"Desigur, daca colegii mei vor binevoi sa vina la munca. Eu sper ca marti sa ne putem intalni. In fond, in toata campania nu am avut decat doua sedinte", a precizat Radu-Bogdan Herjeu.

#manipulare RomaniaTV Soros, #ActiveWatch RomaniaTV Soros , #CNA