Parlamentul, in cardasie cu presedintele penal al CNA, Laura Georgescu

Autor: Valentin Jucan - membru CNA
Vineri, 15 Aprilie 2016, ora 07:34
8016 citiri

Nu cred ca mai este cazul sa va reamintesc cine este Laura Georgescu. O cunoasteti, iar mie imi este sila sa reiau povestea acestei erori institutionale. Lupt cu ea (si cu cei asemenea ei) de mai bine de doi ani.

Doresc, insa, sa pun in discutie situatia actuala din CNA, respectiv modul nesimtit in care Laura Georgescu este pastrata in functie.

Anul trecut, Legea audiovizualului a fost modificata in sensul ca respingerea raportului de activitate al CNA echivaleaza cu demiterea presedintelui CNA. Este important de retiunut faptul ca aceasta demitere se refera numai la calitatea administrativa de presedinte, nu la calitatea de membru CNA. Astfel, acum trei saptamani, Consiliul a transmis Parlamentului raportul aferent anului 2015.

Transmiterea acestui raport s-a facut cu mari eforturi, in randul membrilor Consiliului fiind persoane care, in mod voit, constient, au facut tot posibilul pentru a impiedica acest lucru.

In procedura, Birourile Permanente au introdus raportul in circuitul firesc spre sedinta de plen comun al Camerelor: avizul Comisiilor buget, finante, banci si avizul Comisiilor pentru cultura.

Desi pana acum au fost trei sedinte de plen reunit, Parlamentul nu a luat in discutie raportul CNA. Motivul: nu exista aviziele necesare. La o cercetare simpla, am constatat ca blocajul este la nivelul Comisiilor pentru buget, finante, banci. Raportul nici macar nu a fost difuzat catre membrii Comisiei. Le-am scris, am sesizat problema. Nimic.

Tergiversarea are ca unic scop pastrarea in functie a Laurei Georgescu. Fara aceste avize, plenul nu poate lua in discutie situatia de la CNA. Nu uitati ca vorbim despre aceeasi majoritate, atat la nivelul Camerelor cat si la nivelul Comisiilor.

Saptamana viitoare, luni, incepand cu ora 15:00, vor fi doua sedinte comune. Ultima sansa. Dupa acest moment, parlamentarii vor intra in vacanta de Paste, apoi in lunile de campanie electorala si alegeri. Iar noi vom ramane cu "prea-iubita conducatoare".

De ce face PSD acest joc sinistru: as spune, din doua motive. Primul, pentru ca un blocaj al CNA, din nou, in timpul campaniei electorale este de preferat pentru strategia acestui partid, respectiv pentru posturile de televiziune abonate la incalcarea legii.

De altfel, aceleasi televiziuni sunt cele care au fost mentionate in raportul Departamentului de Stat american, publicat recent, ca fiind posturile care au atacat constant actul justitiei, in interesul exclusiv al patronilor lor. Al doilea motiv este acela ca PSD...nu prea are cu cine sa o inlocuiasca pe Laura Georgescu, noul presedinte trebuind sa fie ales din randul actualilor membri ai Consiliului.

Cu alte cuvinte, desi PSD detine sase membri titulari in CNA, (plus eventuale rezerve) nu are un om pe care sa il considere suficient de "incredere" pentru a-i incredinta mandatul. Laura Georgescu a fost propusa de Victor Ponta, fara un aviz al partidului.

Asa ca, referitor la acest al doilea motiv, in termeni de sah, PSD are de ales intre a pastra "nebunul" si a pierde partida. Cu siguranta, neavand alternative, vor pastra "nebunul". Atat de slabi sunt oamenii numiti de PSD in CNA incat nici ei nu au incredere in ei. Este de ras; sau de plans, fiindca acest CNA este unica autoritate de reglementare in audiovizual.

In acest moment, Consiliul functioneaza in baza delegarii de semnatura pe care Laura Georgescu a dat-o lui Rasvan Popescu (vicepresedinte), la presiunea membrilor CNA si ca urmare a discutiilor avute, in mai multe randuri, la Comisia pentru cultura din Senat. In data de 12 mai, a.c., delegarea de semnatura expira. O vom lua de la capat cu circul si scandalul. Senatorul Georgica Severin cunoaste toate aceste aspecte, dar nu-l intereseaza. Declaratiile publice ale domniei sale sunt simple insiruiri de cuvinte, fara valoare. Ii convine actuala situatie.

Consider ca cel mai grav este ca CNA se va afla in blocaj in timpul campaniei electorale. Va fi liber la linsaj, nu ca pana acum ar fi fost altfel, CNA avand o agenda paralela cu realitatea din media romaneasca.

Complicitatea cu care procedeaza Parlamentul, in speta parlamentarii care trag de timp in chestiunea Laurei Georgescu, arata responsabilitatea pe care, chipurile, acest legislativ o are.

Nu sunt departe nici cei din opozitie care nu scot un sunet in legatura cu acest subiect, in ciuda faptului ca sunt la curent cu situatia din CNA - va asigur.

Asa ca, insotiti de veselie, nonsalansa, ipocrizie, parlamentarii vor merge mai departe in blocarea CNA, tot ei vor tipa ca CNA nu reactioneaza, iar majoritatea membrilor CNA, in aceleasi note, vor simula ca protejeaza interesul public, vor numara mecanic aparitii ale politicienilor in timpul campaniei - fara sa tina cont de calitatea discursului -, toate acestea in frunte cu penala Laura Georgescu.

Va asigur ca pastrarea Laurei Georgescu in functie nu se va face in liniste. Nu renunt la nimic din ce am intreprins pana acum.

"Mandru ca sunt roman."

Valentin Jucan este secretar de stat si membru al Consiliului National al Audiovizualului (CNA).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....