PSD si-a retras sesizarea de la CNA pe tema afiselor cu poze din Belarus

Joi, 15 Mai 2014, ora 16:44
2131 citiri
PSD si-a retras sesizarea de la CNA pe tema afiselor cu poze din Belarus
Foto: Ziare.com

PSD si-a retras sesizarea depusa la Consiliul National al Audiovizualului (CNA) impotriva televiziunii B1 TV pe subiectul afiselor electorale despre care s-a spus ca ar cuprinde imagini realizate in Belarus.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) hotarase pe 8 mai sa ii invite la o sedinta a CNA pe reprezentantii PSD pentru a-si expune punctul de vedere cu privire la subiectul afiselor electorale despre care s-a spus ca ar cuprinde imagini realizate in Belarus.

PSD se plange la CNA: Pozele din campanie, facute in Romania, nu Belarus. Ce spune fotograful

Insa, pe 9 mai, Biroul de Presa al PSD a transmis CNA o adresa semnata de deputatul PSD Gabriela Podasca, in care a informat Consiliul ca isi retrage sesizarea pe care o depusese la CNA pe 5 mai cu privire la televiziunea B1.

CNA a analizat, in sedinta din 8 mai, sesizarea transmisa de PSD. Atunci, Consiliul a decis sa invite reprezentantii PSD la CNA pentru discutii. Decizia a fost luata la propunerea membrului Consiliului Monica Gubernat si a fost adoptata cu opt voturi "pentru" (Monica Gubernat, Florin Gabrea, Narcisa Iorga, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea) si unul "impotriva" (Christian Mititelu).

Potrivit informatiilor prezentate in respectiva sedinta a CNA, PSD a transmis Consiliului o sesizare in legatura cu emisiunea "Sub semnul intrebarii" difuzata la televiziunea B1 TV pe 30 aprilie, intre orele 21.30 - 23.00.

Conform sesizarii, in aceasta emisiune au fost prezentate "informatii false, ce lezeaza dreptul primordial al publicului privind informarea corecta".

"Moderatorul Robert Turcescu mentioneaza in repetate randuri ca sloganul PSD 'Mandri ca suntem romani' este insotit de imagini realizate in alte tari decat Romania. Argumentele invocate pe parcursul acestei emisiuni, conform carora fotografiile nu ar prezenta imagini din Romania, sunt false si au scopul de a induce opinia publica in eroare, intrucat acuzele proferate se refera, de fapt, la nationalitatea celor care au realizat pozele.

Un exemplu concret, care atesta crasa dezinformare, este cazul panoului care se bazeaza pe o fotografie cu Manastirea Sucevita. Aceasta fotografie este realizata de un fotograf de nationalitate germana. Prin urmare, faptul ca autorul fotografiei nu este de nationalitate romana nu inseamna ca fotografia nu este realizata in Romania", se arata in sesizarea transmisa initial CNA de Biroul de Presa al PSD, care este semnata de deputatul PSD Gabriela Podasca.

Potrivit monitorizarii CNA, in emisiunea "Sub semnul intrebarii" din 30 aprilie, moderata de Robert Turcescu, au fost publicate pe ecran titlurile "Minciuni cu Belarus pe afisele PSD" si "PSD se mandreste in afise cu imagini din Belarus".

In aceeasi emisiune, Robert Turcescu a afirmat: " (...) deschidem emisiunea din aceasta seara cu o stire care deja circula intens, in mediul online mai ales, pentru ca veti vedea o legatura surprinzatoare intre Romania si Belarus. Legatura o realizeaza cei de la PSD, care, asa cum o demonstreaza Auras Mihai pe blogul lui (...), e o legatura care se face prin afisele de campanie electorala".

Campania PSD "Mandru ca sunt roman", facuta cu poze din Polonia si Belarus?

Ponta despre pozele din Polonia si Belarus folosite in campania PSD

El a facut totodata referire la un afis care poate fi vazut in "toate orasele mari ale Romaniei", "Romania, granarul Europei", in care este prezentata o combina care merge pe un ogor. De asemenea, Turcescu a spus ca fotografia "este cumparata de pe un site specializat in vanzarea de fotografii", Shutterstock, si a fost realizata de "un fotograf din Belarus".

O alta fotografie la care a facut referire Turcescu apare pe afisul electoral "Romania are cea mai mare crestere din Europa". Potrivit lui Turcescu, in acea imagine apare un fruct pomelo, care nu creste in Romania.

Robert Turcescu a facut referire si la o fotografie de pe un alt afis electoral al PSD, in care sunt prezentate "doua maini bucuroase ca reusesc sa alinte niste spice de grau". " (...) graul nu e romanesc, mainile nu sunt ale unui roman, ci ale unui polonez (...) pentru ca poza este tot de pe Shutterstock (...) ", a mai spus Turcescu in emisiune.

Pe de alta parte, in emisiunea respectiva nu a fost prezentat un afis cu Manastirea Sucevita si nu s-a facut referire la el, potrivit constatarilor CNA.

Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Ciolacu anunță că întrerupe orice comunicare cu Piedone: "Îi urez succes"
Marcel Ciolacu a tăiat orice cale de comunicare cu Cristian Popescu Piedone. Președintele PSD a declarat joi, 25 aprilie, că nu va mai exista niciun dialog și nicio ofertă pentru Piedone....
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Președintele PSD Sector 1 o vede pe Clotilde Armand la pușcărie: ”Și-a dat bani necuveniţi tocmai din bugetul unui proiect anticorupţie”
Preşedintele PSD Sector 1, Petre Florin Manole, a transmis joi, 25 aprilie, că primărița Clotilde Armand are „un drum scurt și previzibil de când a fost prinsă cu mâna-n bugetul local”....
#PSD retras CNA afise, #PSD afise Belarus, #PSD CNA Turcescu afise , #CNA