Romania TV, amendata cu 10.000 de lei de CNA: Suntem creditati cu prea multa putere sau prea multa inteligenta

Marti, 09 Mai 2017, ora 19:52
2370 citiri
Romania TV, amendata cu 10.000 de lei de CNA: Suntem creditati cu prea multa putere sau prea multa inteligenta

Romania TV a fost amendata de Consiliul National al Audiovizualului cu 10.000 de lei, pentru mai multe abateri care au avut loc in ultimele luni ale anului 2016, insa fara a avea legatura intre ele.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis marti Ziare.com, in atentia Consiliului au fost emisiuni in care au fost difuzate materiale despre lumea mondena ce incalca dispozitiile privind protectia minorilor, stiri despre posibile cutremure sau burtiere care nu au legatura cu informatiile prezentate.

"Intrunit in sedinta publica, CNA a analizat rapoartele de monitorizare intocmite de directia de specialitate ca urmare a reclamatiilor primite si a hotarat sa sanctioneze Romania TV cu amenda in cuantum de 10.000 de lei, pentru incalcarea dispozitiilor privind protectia minorilor, respectiv art. 39 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, la difuzarea in zilele de 14.11 si 26.12.2016 a unor materiale referitoare la lumea mondena, precum si pentru nerespectarea prevederilor art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a continutului audiovizual la difuzarea, in zilele de 13 si 14.11.2016, a unor stiri despre posibile cutremure de pamant.

La stabilirea sanctiunii - pentru mai multe emisiuni informative din 13.11, 06, 14 si 29.12.2016, inclusiv 'Editie Speciala' din 29.12.2016 - Consiliul a retinut si incalcarea dispozitiilor art. 65 lit. b) si c) din Codul audiovizualului, potrivit carora 'In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmatoarele reguli: (...) b) intre subiectul tratat si imaginile ce insotesc comentariul sa existe o conexiune reala; c) titlurile si textele afisate pe ecran sa reflecte cat mai fidel esenta faptelor si datelor prezentate'", se arata in comunicat.

Pagina de Media noteaza care sunt cateva dintre abaterile Romania TV.

Este vorba despre doua burtiere, precum: "Fenomenul alarmant, care se petrece peste cateva ore, care anunta marele cutremur, explicatii in direct de la Mihai Voropchievici, panica generala, urmeaza, exclusiv" si "Urmeaza, exclusiv: fenomen alarmant care anunta marele cutremur are loc chiar acum / transmisiune speciala de la centrul de cutremure / directorul Mircea Radulian explicatii in direct la Romania TV".

Fenomenul alarmant era "super Luna", care insa nu avea legatura cu posibilitatea producerii unui cutremur, lucru negat si de cei doi - Voropchievici si Radulian.

De asemenea, informatii de pe alte burtiere nu s-au regasit in emisiunile respective sau nu au fost probate.

Reprezentanta Romania TV, Roxana Niculescu, a explicat ca televiziunea nici macar nu are suficienta inteligenta pentru a putea manipula in masa.

"Burtierele reclamate sunt cele care anunta 'urmeaza'. Aceasta nu se regasesc in ora monitorizata, ci in emisiunea sau jurnalul imediat urmator. De exemplu, daca s-ar fi monitorizat si jurnalul orei 8.00, nu numai cel de la 7.00, s-ar fi regasit subiectele anuntate pe acele licente televizionistice de pe burtierele galbele.

Tot referitor la aceste reclamatii am o mare problema, pentru ca in una din acele reclamatii spune clar: aceasta televiziune incearca sa schimbe opinia politica a oamenilor prin manipulare in masa. Cred ca suntem creditati ori cu prea multa putere sau prea multa inteligenta ca sa putem face manipulare in masa.

Pana acum era vorba de o televiziune toxica, cu audiente foarte mici si se cam bate cap in cap cu opiniile unora. Niciun angajat de la RTV nu e politician, nu incearca sa duca o lupta politica", a spus aceasta, citata de Pagina de Media.

Amintim ca, luna trecuta, Romania Tv a fost somata de CNA dupa ce a anuntat ca Pamantul va ramane in bezna doua saptamani.

F.N.

Citeste si:
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Marius Budăi, despre scăderea în sondaje a PSD: ”Probabil că sunt costurile intrării la guvernare”
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat vineri, 28 ianuarie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Iaşi, că probabil intrarea la guvernare a făcut ca PSD să scadă în ultimele...
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Nicușor Dan, despre studiul privind ciorile din Cișmigiu: „Unii umblă cu cioara vopsită. Este un proiect decis de cetățeni pe baza unui concurs”
Primarul Capitalei Nicușor Dan a venit vineri, 28 ianuarie, cu o explicație după ce în presă a apărut informația că primăria ar fi pregătit un milion de lei pentru un studiu de...