Romania TV si Antena3, sanctionate de CNA pentru emisiunile in care prezentau filajul de la o intalnire privata magistrati-jurnalisti

Marti, 31 Martie 2020, ora 10:43
16972 citiri
Romania TV si Antena3, sanctionate de CNA pentru emisiunile in care prezentau filajul de la o intalnire privata magistrati-jurnalisti

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a sanctionat Romania TV cu o amenda de 5.000 de lei si Antena 3 cu somatie pentru emisiunile in care au fost prezentate si dezbatute imaginile in care doi magistrati se aflau intr-un bar, impreuna cu doi jurnalisti.

In aceste inregistrari apareau jurnalistii Alex Costache si Cosmin Savu, la o intalnire privata, intr-un local din Capitala, impreuna cu Horatiu Radu, procurorul sef adjunct de la Parchetul General, si judecatorul Razvan Pastila.

In acelasi caz, Sectia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotarat, pe 17 martie, admiterea cererii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii formulate de procurorul Horatiu Radu din Parchetul General.

Postul controlat de fostul deputat PSD Sebastian Ghita, Romania TV, a fost sanctionat pentru o serie de sase emisiuni pe acest subiect - stiri, "Punctul Culminant" si "Breaking News", iar televizunea familiei Voiculescu, Antena 3 - pentru trei emisiuni- la "Sinteza Zilei" si "Esential".

Ce mesaje trebuie sa difuzeze RTV si A3

Cele doua televiziuni au obligatia de a transmite in urmatoarele 24 de ore de la comunicare, sonor si vizual, de cel putin 3 ori, in intervalul orar 18:00-22:00, din care o data in principala emisiune de stiri un text legat de sanctiunea primita.

Antena 3:

"Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat cu somatie publica postul ANTENA 3, deoarece, in editiile emisiunii Sinteza zilei din 12 si 18 februarie 2020, precum si in emisiunea Esential din 13 februarie 2020, au fost formulate acuzatii nedovedite la adresa unor procurori si magistrati, fara a fi prezentat punctul de vedere al acestora cu privire la faptele imputate, iar moderatorul nu a solicitat ferm interlocutorilor sa probeze acuzatiile, fapte ce contravin dispozitiilor art. 40 din Codul audiovizualului.

De asemenea, dezbaterile au fost difuzate cu incalcarea principiilor de informare corecta si impartiala a publicului, prevazute de art. 64 din Codul audiovizualului."

Romania TV:

"Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat cu amenda de 5.000 lei postul ROMANIA TV, deoarece, in cadrul unor emisiuni din perioada 21 februarie-4 martie 2020, au fost difuzate in mod repetat imagini filmate cu mijloace ascunse de la un eveniment privat, ce nu justifica un interes public, fapt interzis de art. 35 din Codul audiovizualului.

In acest context, in emisiuni au fost aduse acuzatii nedovedite uneia dintre persoanele din imagini si nu a fost prezentat punctul de vedere al acesteia, ceea ce contravine art. 40 din acelasi Cod.

De asemenea, fata de modul in care a fost prezentat subiectul ce a decurs din difuzarea respectivei inregistrari, nu a fost asigurata informarea impartiala si cu buna-credinta a publicului, asa cum prevede art. 64 din actul normativ invocat."

I.S.

Citeste si:
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul Apărării din Franța, vizită la București în contextul tensiunilor de la frontierele Ucrainei
Ministrul francez al Apărării, Florence Parly se află joi, 27 ianuarie, în vizită la Bucureşti, având programate primiri la preşedintele Klaus Iohannis, premierul Nicolae Ciucă, precum şi...
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sebastian Lăzăroiu, despre creșterea AUR: „PSD vrea să-l bage pe George Simion în turul doi la prezidenţiale”
Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidenţial în mandatul lui Traian Băsescu, a vorbit într-un interviu pentru ProfitTV despre creșterea AUR în sondaje și a declarat că...