
Sanctiunile aplicate de CNA Antenei 1 si OTV pentru difuzarea imaginilor cu Emil Boc dezbracat sunt foarte necesare si corecte, cu singurul amendament ca, poate, amenda de 200 de mii de lei incasata de televizunea lui Dan Diaconescu este mai usturatoare decat cele 10 minute de program pierdute de Antena1, chiar daca este vorba despre prime-time si despre principala editie a Observatorului.
In orice caz, sunt doua sanctiuni cu adevarat exemplare, al caror mesaj este clar: nu se poate chiar orice, exista o limita dincolo de care nu se poate cobori. O limita, cred, cu mult prea coborata. CNA promite sa monitorizeze foarte strict cele doua posturi pentru a vedea daca repeta faptele incriminate. Ar trebui sa monitorizeze foarte atent intreaga presa, pentru ca pe ecrane sunt cu mult mai multe enormitati de sanctionat, fie ca vorbim despre vulgaritati ingrozitoare, uneori la limita sexului in direct, despre schingiuiri teribile ale limbii romane, despre manipulari grosolane.
Mare, prea mare parte din audiovizualul romanesc are calitatea continutului unei latrine din care ne lovesc permanent tot felul de miasme politice sau doar comerciale. Televiziunile, mai ales cele de stiri, nu mai slujesc decat interesele privat ale patronilor, fie ele politice sau economice. Iar principala cale, cea mai facila, de satisfacere a acestor interese tine de stimularea si indoparea curiozitatii publicului.
Curiozitatea, adesea morbida, este usor si ieftin de hranit, aduce audiente si castiguri mari, dar permanenta ei stimulare determina sau macar contribuie la o sminteala generala a societatii, ceea ce contravine flagrant intersului public. Este chiar o crima. Si tocmai de aceea reactia breslei la terfelirea imaginii unui om abosolut nevinovat. Nu am vazut jurnalisti, cu exceptia celor direct implicati in abjectia cu pricina, care sa aprobe gestul si sa ia apararea Antenei 1 si OTV.
Dupa cum nu vazut multi care sa creada in explicatia lui Dan Capatos privind ingrijorarea nemaipomenita pentru siguranta premierului. In primul rand pentru ca, in mod obiectiv, SPP nu avea cum sa previna o filmare care poate fi facuta cu telefonul mobil fara ca nimeni sa-si dea seama, iar in al doilea rand pentru ca o discutie serioasa, dupa cum voiau sa o prezinte, nu ar fi fost insotita de repetarea obsesiva a filmuletului total neprelucrat si de tot felul de comentarii scarboase despre anatomia lui Emil Boc. Breasla a reactionat asadar corect si unanim, taind astfel orice posibilitate de victimizare a celor doua televiziuni.
Fara iesire, conducerea Antenei 1 pare sa-si fi admis eroare si sa accepte sanctiunea fara contestatii. In timp ce Dan Diaconescu, dupa cum era de asteptat, a reactionat vehement in stilul propriu si nici nu se gandeste sa se supuna. Executarea pedepselor este esentiala pentru chiar credibilitatea CNA. Daca ele vor ramane doar pe hartie, institutia ar putea la fel de bine sa fie desfiintata. Dar, ma intreb, chiar executate, vor avea aceste pedepse efectul inhibitoriu scontat? Vor reusi ele sa marcheze un inceput de asanare a audiovizualului romanesc?
Nu sunt deloc optimista, pentru ca deja a fost creat un cerc vicios. Publicul a fost deja pervertit cu mizerii suculente, care se adreseaza celor mai primitive instincte si satisfactii, iar televiziunile s-au obisnuit cu castigul facil, fara cine stie ce eforturi si costuri. Asanarea audiovizualului va incepe atunci cand acest cerc va fi rupt. Adica atunci cand publicul va incepe sa respinga vulgaritatea si ticalosia pentru ca vor avea alternative profesioniste care il va ajuta sa le deteste. Ma tem ca sunt inca foarte departe de asa ceva. Cat timp audientele vor fi mari, castigurile pe masura vor compensa pierderile. Si tare ma tem ca o minte cinica ar putea socoti ca o filmare chiar mai explicita merita 10 minute din emisie sau 50 de mii de euro.