Sorin Rosca Stanescu: In cateva zile voi depune la Parlament o noua lege a CNA

Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 21:10
1881 citiri
Sorin Rosca Stanescu: In cateva zile voi depune la Parlament o noua lege a CNA

Senatorul Partidului National Liberal (PNL), Sorin Rosca Stanescu, a anuntat ca va depune saptamana viitoare la Parlament un proiect pentru o noua lege a audiovizualului prin care presedintele Consiliului National al Audiovizualului (CNA) sa poata fi demis "in mod simetric cu numirea acestuia".

El a precizat ca proiectul a rezultat in urma a cinci dezbateri organizate la nivel national la care au participat specialisti si a altor doua dezbateri in CNA.

Sorin Rosca Stanescu sustine ca proiectul este in acord cu Directiva Europeana privind serviciile mass-media, "consacra pentru prima data un regim juridic ferm in ceea ce priveste protectia minorilor, cu cele mai mari sanctiuni in acest domeniu".

Ce isi doreste SRS de la noua lege

"In proiect vor fi definite pentru prima data valorile care trebuie sa reprezinte interesul public. Nu s-a mai intalnit inca in nicio formula a legii audio-vizualului asemenea protectie a jurnalistilor impotriva cenzurii, impotriva imixtiunii venind din directia guvernului sau a unor partide politice care incearca sa influenteze managementul sau patronatul unui post de televiziune sau de radio. Sanctionam diverse forme de manipulare a informatiei", a afirmat duminica senatorul Sorin-Rosca Stanescu intr-o conferinta de presa.

El a declarat ca proiectul stabileste "reguli clare si precise in legatura cu organizarea si functionarea CNA, ca organism colectiv de decizie".

"Au existat si exista situatii de blocare a activitatii CNA. Pornind de la viciile existente in actuala lege, stabilim reglementari prin care acest lucru sa nu mai poata fi posibil in viitor. Stabilim reguli care sa poata sa conduca la schimbarea presedintelui CNA in mod simetric cu numirea acestuia, sa nu mai fie posibil in viitor sa asteptam demisia unui presedinte care a nimerit intr-un loc in care nu i se cuvine. Sa poata fi demis pornind din interiorul CNA.

Incercam sa depolitizam cat putem aceasta institutie, sa reducem gradul de dependenta politica a membrilor CNA, pornind chiar de la desemnarea acestora. Pentru prima data, elaboram o scara de valori, o baza de criterii in functie de care sa poata fi nominalizati membrii CNA, sa nu poata fi nominalizati doar pentru ca vrea partidul sau doar fiindca vrea guvernul o anumita persoana. Acea persoana trebuie sa indeplineasca o serie de criterii profesionale si morale", a adaugat Sorin Rosca Stanescu.

De asemenea, el a subliniat ca doreste o parte a membrilor CNA sa fie desemnati de societatea civila si ca o parte a amenzilor date de Consiliu sa se regaseasca in bugetul institutiei.

"Vor fi mai putini membri CNA desemnati de partide, presedinte etc. si mai multi desemnati de organizatii ale societatii civile. Incercam sa construim prin lege un CNA mai prietenos, in sensul ca o parte substantiala a amenzilor pe care le platesc radio-difuzorii nu vor mai merge la bugetul de stat, ci se va constitui un capitol bugetar la nivelul CNA. Din colectarea acestor amenzi CNA sa poata incuraja, cu bani, proiecte de emisiuni culturale, de emisiuni educative, sa poata premia anumite posturi de radio si de televiziune", a mai spus senatorul PNL.

Amenzile, in functie de buget?

Potrivit initiatorului legii, amenzile vor fi raportate la bugetul de venituri si cheltuieli a televiziunilor si posturilor de radio.

"Nu putem sa le raportam la audienta pentru ca nu este masurata si nu va fi masurata in curand audienta tuturor posturilor de radio si de televiziune. Ne raportam la bugetul de venituri si cheltuieli, astfel incat o amenda sa nu poata sa conduca la disparitia unui post de televiziune sau de radio, care va fi incapabil sa plateasca o suma foarte mare", a mentionat Sorin Rosca Stanescu.

Senatorul liberal a adaugat ca sanctiunile pentru televiziunea publica vor fi mai mari decat cele pentru televiziunile private.

Sorin Rosca Stanescu spera ca majoritatea parlamentarilor sa sustina acest proiect, deoarece "nu este un proiect cu caracter politic", ci de interes general.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#noua lege audiovizua, #Sorin Rosca Stanescu CNA, #amenzi CNA , #CNA