Un cadou cu fundita pentru Voiculescu (Opinii)

Joi, 15 Noiembrie 2012, ora 23:58
7538 citiri
Un cadou cu fundita pentru Voiculescu (Opinii)
Fotomontaj: Ziare.com

Cum sa ai incredere intr-un guvern care te face sa simiti nevoia sa stai in permanenta cu mana pe portofel? Guvernul Ponta lasa impresia ca este gata sa speculeze orice moment de neatentie a opiniei publice si ca are o vasta agenda dubla pentru a carei aplicare munceste intens.

Ultimul exemplu este cel al proiectului ordonantei de urgenta care urma sa modifice legea audiovizualului. Din start, inainte de a trece la fondul chestiunii, apare o intrebare deranjanta? Unde este urgenta in acest domeniu? Sigur ca legislatia audiovizualului are nevoie de o improspatare. Legea si institutia reglementata de ea, CNA, se dovedesc adesea depasite de realitate si de viteza cu care ea se schimba, lucru valabil si in cazul altor legi importante, chiar al Constitutiei.

Dar aducerea lor in actualitate ar trebui facuta printr-un proiect de lege intocmit cu contributia sau macar consultarea tuturor celor interesati si care sa treaca toate etapele procedurale firesti. Daca bine imi amintesc, USL, pe vrema cand era in opozitie, condamna vehement si pe buna dreptate abuzul de ordonante al Guvernului Boc in domenii si chestiuni care nu reclamau nicio urgenta.

Si cum nu exista in acest moment niciun motiv intemeiat si onest care sa justifice eludarea procedurilor normale in chestiunea audiovizualului, inseamna ca motivul real, caci unul sigur exista, trebuie cautat in zona unor puternice interese private. Palarie-ntr-un picior...

Guvernul Ponta a incercat prin aceasta ordonanta sa execute ordinul lui Dan Voiculescu hotarat sa-si regleze conturile in primul rand cu CNA-ul atat de enervant pentru Antene, inca inainte de alegeri, ca sa nu riste mai stiu eu ce rasturnari de situatie dupa aceea. Textul ordonantei este cea mai buna dovada ca autorul ei, nu ministerul Comunicatiilor dupa cum afirma ministrul Nica, a urmarit vulnerabilizarea la maximum a Consiliului National al Audiovizualului si subordanarea lui politica in cel mai inalt grad.

Reglementarea prevedea ca membrii CNA sa poate fi demisi "la propunerea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, in sedinta comuna a celor doua camere parlamentare, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor prezenti". Adica cine n-a fost cuminte si a dat vreo sanctiunea Antenei 1 sau Antenei 3, pac, in doi timpi si trei miscari zboara de nu se vede. O minunatie si mai multe nu! Sa vedeti cum se inversa jocul si incepeau Antenele sa-i sanctioneze pe membrii CNA.

Dar nu numai Consiliul ar fi fost adus la ordine de ordonanta dospita la guvern. Si operatorii de cablu care scoteau din grila vreun post fara acceptul acestuia isi puteau pierde licenta. Va amintiti probabil imensul scandal dintre Intact si un astfel de operator, unul dintre cei mai mari din tara, dupa ce Antena 3 a fost evacuata din grila.

Consecintele ordonantei ar fi fost si economice, mai ales impotriva agentiilor de publicitate si in favoarea, ca sa vezi!, posturilor de radio si tv, dupa cum a avertizat Asociatia Europene a Agentiilor de Comunicare: "Proiectul are un impact necompetitiv major, limiteaza puterea de negociere a agentiilor in relatia lor cu emitatorii (televiziuni, psoturi de radio etc), favorizeaza crearea unui monopol al emitatorilor asupra spatiului de publicitate pentru ca beneficiarul final este fortat sa incheie contract cu o anumita agentie, nu defineste termenul de 'intermediar' si nu tine seama de rolul complex pe care il au agentiile de publicitate".

Adica una peste alta, a fost pusa la cale o imensa porcarie, cadou cu fundita oferit lui Dan Voiculescu si cu care Victor Ponta a urmarit sa-si asigure o buna relatie cu Antenele, in pofida derapajelor sale in sensul coabitarii cu presedintele. Exista totusi si o parte buna a povestii. Reactia societatii civile a fost rapida si vehementa, iar sprijinul european a facut-o imposibil de neglijat. Asa ca la numai cateva ore dupa declansarea scandalului, guvernul a comunicat ca proiectul nu mai este de actualitate. Nu cred ca Dan Voiculescu a renuntat la intentiile sale, dar e clar ca ele sunt cu mult mai dificil de pus in practica decat anticipa.

Revenind de la punctul de plecare, mi se pare grav, chiar deprimant, sa nu poti avea incredere in guvernul care, teoretic, lucreaza pentru tine. Neincrederea in autoritati este una dintre cele mai grave, uneori chiar letale, boli ale democratiei. Si noi am ajuns deja, nu numai din cauza Guvernului Ponta, intr-un stadiu avansat, greu de tratat.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#CNA lege audiovizual, #CNA Voiculescu Antene, #CNA Guvern Ponta , #CNA
Comentarii
Poza nusual
nusual
rank 5
Doar felix pute gandi o asemenea lege securista
Poza anty virus
anty virus
rank 5
Pana sforaru Voiculescu nu-i inbracat cu zeghea, nu va fi liniste...