Reportaj CNN despre importanta si viitorul canalului Dunare-Marea Neagra (Video)

Joi, 09 Mai 2013, ora 10:00
8440 citiri
Reportaj CNN despre importanta si viitorul canalului Dunare-Marea Neagra (Video)
Foto: CNN

Celebra jurnalista Becky Anderson de la CNN a realizat un reportaj in care lauda si explica importanta economica a canalului Dunare-Marea Neagra.

Materialul video difuzat de cunoscutul canal TV american incepe cu prezentarea unui convoi de barje, care navigheaza pe canalul Dunare-Marea Neagra, aducand cereale si fier vechi din Ungaria.

Una dintre barje este condusa de capitanul Costica Jireghie, intervievat de CNN, care a precizat pentru canalul TV ca a facut doar 7 zile din Ungaria pana pe canal. In plus, romanul explica ce transporta: fierul are ca destinatie Turcia sau Ciprul, iar cerealele merg in Israel sau tari arabe. "Toata aceasta incarcatura trebuie sa ajunga in portul Constanta", spune Costica Jireghie.

Reportajul prezinta apoi Constanta, cel mai mare port maritim si comercial al Romaniei la Marea Neagra, care functioneaza si ca port fluvial pentru marfuri transportate pe Dunare, al doilea fluviu ca marime al Europei, mai arata CNN, care adauga ca "un rol urias" in aceasta privinta are canalul construit de "mana omului pentru a face mai scurta si mai rapida ruta pe fluviu pana la portul Rotterdam de la Marea Nordului".

Becky Anderson a survolat din elicopter aceasta limba de apa din tara noastra.

"Canalul Dunare-Marea Neagra este al treilea de acest gen ca marime din lume. Poate ca nu e la fel de impresionant ca Suez sau Panama, dar acesti 60 de km reprezinta o iesire cruciala pentru tari ce nu au acces la mare din Europa Centrala si de Est", subliniaza jurnalista.

CNN nu uita nici de istoria dureroasa a acestui canal, construit cu "preturi imense", umane si financiare.

"In anii '50, acesta a fost locul lagarelor de munca fortata din Romania comunista" spune jurnalista, care aminteste ca oficial canalul a fost deschis in 1984, ilustrand si cu imagini de arhiva din acele vremuri.

Odata cu deschiderea canalului, a inceput si cariera capitanului Costica Jireghie.

"Foarte multe s-au schimbat din 1984, totul s-a schimbat dramatic, vasele sunt mai bine echipate tehnologic, iar sistemele de navigatie mult mai avansate", le-a spus romanul celor de la CNN.

Jurnalista spune insa ca, desi s-au schimbat multe, mai este inca pana ce aceasta ruta va fi folosita la adevaratul ei potential, pentru ca sunt zone unde infrastructura este precara. In prezent, exista o initiativa a Uniunii Europene, care are ca scop dezvolatrea regiunii, sprijinita de 14 tari.

In reportaj apare si presedintele Traian Basescu. Seful statului roman a declarat intr-o engleza aproximativa ca "noi deja investim in Dunare mai mult de 300 de milioane utilizand bani europeni, din perioada 2007 pana in 2013. Si vom continua. Este vital nu numai pentru Uniunea Europeana, dar si pentru Romania".

Traficul pe canalul Dunare-Marea Neagra a crescut continuu, ajungand la un record de 31 de milioane de tone in 2012, insa CNN sustine ca acesta reprezinta doar o treime din capacitatea sa reala. Asa incat este o provocare pentru Romania si vecinii sai sa isi dezvolte economia de-a lungul Dunarii.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#CNN canal Dunare Marea Neagra, #CNN reportaj Dunare Romania , #CNN