ActiveWatch: Legea scutirii de impozit pentru jurnalisti este imorala si poate finanta propaganda politica

Joi, 13 Februarie 2020, ora 12:38
4205 citiri
ActiveWatch: Legea scutirii de impozit pentru jurnalisti este imorala si poate finanta propaganda politica
Foto: Arhiva Pixabay

Organizatia ActiveWatch a transmis, joi, o scrisoare deschisa, in care cere presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge legea scutirii de impozit pentru jurnalisti, pentru ca este "imorala" si poate "finanta propaganda politica".

Pe 11 februarie, Camera Deputatilor a votat un proiect de lege care contribuie la compromiterea profesiei de jurnalist, spune ActiveWatch.

Proiectul pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul Fiscal propune scutirea jurnalistilor de plata impozitului pe veniturile din salarii si drepturi de autor.

"Domnule presedinte, va solicitam sa nu promulgati aceasta lege si sa solicitati Parlamentului reexaminarea ei", este indemnul organizatiei de drepturile omului care militeaza pentru comunicarea libera in interes public.

Reprezentantii ActiveWatch considera ca proiectul a fost initiat in baza unor motive "care nu ofera nicio informatie de substanta".

Solutia propusa pentru salvarea mass-media - de asemenea, in absenta oricaror date care sa o sustina - este scutirea de la plata impozitelor a doua categorii profesionale: jurnalistii, respectiv tehnicienii in radiodifuziune si televiziune. In primul din cele doua articole ale Legii este redefinita profesia de jurnalist, intr-un mod care prezinta suficiente ambiguitati pentru a fi considerat o invitatie la abuz.

Pe traseul parlamentar, proiectul de lege a fost avizat negativ de guvern si de toate comisiile parlamentare in care a fost dezbatut. Ajuns in plenul Camerei Deputatilor (camera decizionala), proiectul a fost intors in Comisia pentru buget, finante si banci. Aici, aceiasi deputati care il respinsesera la prima dezbatere, la a doua incercare, i-au acordat, in unanimitate, aviz pozitiv.

Legea este imorala pentru ca "include jurnalistii in familia profesiilor beneficiare ale unui tratament preferential. Aceasta conditie de 'speciali' este de natura a altera imaginea publica a profesiei, imagine aflata deja in declin sever".

"Legea ii pune pe ziaristi intr-o pozitie de conflict de interese. Declinul vertiginos al increderii in mass-media este interpretat de specialisti ca fiind cauzat de calitatea indoielnica a actului jurnalistic, de 'angajarea partizana si de discursul violent al unor redactii' care a dominat discursul din media in ultimul an.

Promovarea acestei Legi in pragul unui an electoral care se anunta a fi extrem de tensionat poate sa starneasca suspiciuni privind un eventual troc intre institutii media si politicieni", mai spune ActiveWatch.

Principalul motiv ramane faptul ca "jurnalistul este fortat sa apara public ca fiind beneficiarul imoral al unor privilegii". De altfel, mai spune organizatia, exista deja ziaristi care au declarat ca vor refuza sa foloseasca acest privilegiu si vor continua sa isi plateasca impozitele la fel ca orice cetatean si care au cerut presedintelui sa nu promulge legea.

"Ne exprimam speranta ca veti decide sa protejati jurnalistii din Romania, atatia cati mai exista cu adevarat, de aceasta degradanta initiativa legislativa si sa cereti Parlamentului sa reexamineze legea".

Vezi si Planul decredibilizarii presei. Specialii

Eveniment Quarterly Report

Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Șansele unui tur doi la alegerile prezidențiale între Marcel Ciolacu și Diana Șoșoacă. „Spectacol de o josnicie şi de o vulgaritate extremă”
Politologul Theodor Paleologu a afirmat, duminică seară, 10 decembrie, că PNL este ”anexa PSD”, chiar dacă la alegeri va ”pretinde că este independent”. Un candidat propriu al PNL...
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Solicitările liberalilor către ministrul Finanțelor, în pline discuții aprinse în coaliție, pe bugetul de stat
Liderii liberali au avut discuții cu ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, duminică, 10 decembrie, potrivit unor surse politice, în contextul în care în coaliție se pun la punct ultimele...
#scutire impozit jurnalisti , #jurnalisti
Comentarii
Poza FrumoasaTara
FrumoasaTara
rank 5
Huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuouuuuuuuuuuuuuuo CORUPTI PENALI !!!
Poza eu-ca
eu-ca
rank 5
O sa se faca toata lumea ziarist. A fost scris in programul de guver