Adio ziar, buna ziua PR!

Vineri, 12 August 2011, ora 12:19
3886 citiri
Adio ziar, buna ziua PR!

De ce fug ziaristii din presa? De ce aleg sa lucreze in PR? Care este diferenta dintre cele doua meserii?

Decizia unui manager prost m-a ajutat acum ceva ani sa ies din presa. Desi gandul imi trecea adeseori prin cap, nu ma vedeam facand altceva decat sa alerg dupa subiecte sau interviuri, nu reuseam sa-mi vad viata fara agitatia de la ziar sau emotiile de pe teren.

Totusi, am decis sa pasesc afara din culisele presei si sa ma indrept catre un alt domeniu, PR-ul. Aparent, relatiile publice sunt tot un fel de jurnalism, in realitate insa cele doua domenii se aseamana vag.

De ce am ales PR-ul? Nu poti fi si jurnalist, si specialist in relatii publice in acelasi timp. Poti face ambele meserii, insa independent una de cealalta. Exista riscul sa intri in conflict de interese si sa uiti care iti este cu adevarat scopul.

Uneori, jurnalistii si oamenii de PR intra in conflict din cauza prioritatilor fiecaruia. Insa, de cele mai multe ori, acestia lucreaza impreuna eficient si nici unul nu trebuie sa uite care ii este clientul. Jurnalistul scrie pentru public, iar PR-istul pentru o companie sau institutie. Campaniile eficiente sunt rodul muncii celor doua meserii, jurnalismul si relatile publice.

De ce intra jurnalistii in PR? Pentru ca vor sta tot aproape de lumea presei, dar si pentru ca PR-ul este prima varianta a unui jurnalist atunci cand vine vorba despre schimbarea meseriei. In relatia agentiei cu mass media stiu exact ceea ce trebuie sa faca, cum sa actioneze, cum sa reactioneze si cand, deoarece provin din bransa careia se adreseaza.

Jurnalistii intra in PR si pentru ca isi pot satisface pofta si nevoia de a scrie, dar mai ales pentru faptul ca ambele meserii sunt fete ale comunicarii.

Pentru un fost jurnalist, granita dintre presa si PR a fost una destul de usor de trecut, asa ca decizia de a experimenta si domeniul PR-ului s-au potrivit ca o manusa. Vorbind insa din experienta de fost jurnalist si actual om de relatii publice, pot spune ca exista pericolul ca pentru cei care practica cele doua profesii sa apara si confuzii.

Uneori, oamenii de PR cred ca stiu exact cum este sa fii jurnalist, ce si cum gandeste un ziarist, iar de multe ori, jurnalistii cred acelasi lucru despre munca unui om de comunicare. Insa nu toti jurnalistii se simt bine in PR si prea putini PR-isti se muta in tabara ziaristilor.

Agentiile pot apela insa la serviciile unui jurnalist cu veleitati de PR-ist pentru ca experienta acestuia va ajuta compania sa aiba o relatie mai buna cu presa. Relatia dintre agentiile de PR, clientii acestora si reprezentantii mass media este vitala in campanile de comunicare.

Alexandra Dutulescu - Media Relations Officer Chelgate Romania

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#presa jurnalisti PR, #schimbare cariera presa PR, #meserie jurnalist presa, #reprezentant relatii publice, #schimbari domeniu activitate , #jurnalisti