An negru pentru presa mondiala: asasinate si rapiri

Joi, 06 Ianuarie 2011, ora 14:28
1366 citiri
An negru pentru presa mondiala: asasinate si rapiri
Foto: Reuters

Anul 2010 a fost unul extrem de trist pentru presa din intreaga lume, presarat cu asasinate si rapiri ale jurnalistilor, ce incercau doar sa-si faca meseria si sa prezinte opiniei publice adevarul, indiferent de riscuri.

Jurnalistii nu au fost crutati nicaieri pe glob, in 2010, conform unui raport intocmit de Reporteri fara Frontiere, care arata ca 57 de jurnalisti au fost ucisi, 51 au fost rapiti si 535 au fost arestati, anul trecut.

Un raport paralel al altei organizatii prezinta un bilant chiar mai sumbru, cu 100 de jurnalisti ucisi la datorie.

Peste 100 de jurnalisti au murit, in 2010, la datorie

In anul 2010, au fost ucisi jurnalisti in 25 de tari. In aproape 30% din cazuri a fost vorba de tari africane.

Dar continentul cu cel mai mare risc mortal pentru jurnalisti ramane Asia, cu 20 de cazuri dintre, care cei 11 jurnalisti asasinati numai in Pakistan, reprezentand recordul trist al anului 2010.

Dintre cele 67 de tari unde au fost asasinati jurnalisti in ultimii 10 ani, exista opt in care situatia ramane aproape neschimbata: Afganistan, Columbia, Irak, Mexic, Pakistan, Filipine, Rusia si Somalia.

Aceste tari nu au evoluat in privinta respectarii dreptului la libertatea de exprimare, remarcandu-se printr-o adanc inradacinata cultura a violentei impotriva presei.

Pakistan, Irak si Mexic au fost cele trei tari cele mai violente pentru jurnalisti, in ultimul deceniu. Irakul a revenit la nivelurile anterioare de violenta, cu un total de 7 jurnalisti ucisi in 2010, fata de patru in 2009.

Doi jurnalisti asasinati in tari ale Uniunii Europene

Impactul pe care instabilitatea sociala si politica din Grecia l-a avut asupra presei a culminat cu asasinarea lui Socratis Guiolias, manager al Radio Thema, impuscat cu o arma automata, in fata casei sale din sud-estul Atenei, la 19 iulie.

Politia suspecteaza un grup extremist de stanga, autotintitulat Setha Epanastaton (Secta Revolutionara).

In Letonia, o tara cu un climat politic mai calm pentru presa, Gigorijs Nemcovs, editorul ziarului regional Million si proprietar al canalului local de televiziune cu acelasi nume, a fost impuscat de doua ori in cap, in orasul Daugavpils, pe 16 aprilie.

Nici una dintre cele doua crime nu a fost elucidata.

Mai putini ziaristi ucisi in zonele de razboi

57 de jurnalisti au fost ucisi in exercitiul functiunii in 2010. Procentul este cu 25% mai mic decat in 2009.

Desi numarul jurnalistilor ucisi in zone de razboi a scazut in ultimii ani, identificarea celor responabili de aceste crime ramane dificila.

Capcanele unor bande criminale, grupuri armate, organizatii religioase sau agentii de stat corupte pandesc din umbra.

Marea provocare acum este de a tine piept acestui fenomen al crimei organizate, a declarat Jean-Francois Julliard, secretar general al organizatiei Reporteri fara Frontiere.

El a precizat ca "daca guvernele nu fac toate eforturile pentru a-i pedepsi pe criminalii de jurnalisti, ei devin complicii lor".

Jurnalistii, transformati in moneda de schimb

O trasatura distinctiva a anului 2010 a fost cresterea numarului de jurnalisti rapiti, semn ca neutralitatea si natura muncii lor nu mai sunt respectate.

"Aceste rapiri sunt tot mai frecvente si au loc in mai multe tari", au declarat reprezentantii Reporteri fara Frontiere.

"Pentru prima data, niciun continent nu a scapat de acest rau, in 2010". Jurnalistii sunt folositi de catre rapitori ca moneda de negociere, in scopul de a finanta activitati teroriste sau infractionale, pentru a determina guvernele sa respecte cererile lor, dar si pentru a trimite un mesaj catre public.

Aceste rapiri devin si o forma de publicitate pentru organizatiile si gruparile respective. Riscul este ca jurnalistii sa nu se mai aventureze pe viitor in anumite regiuni si astfel opinia publica sa nu mai poata afla realitatile si problemele populatiilor locale; acestora din urma li se va rapi astfel pana si ultima speranta, iar suferintele lor vor ramane ingropate in uitare.

Tarile cu cel mai mare grad de risc pentru jurnalisti in 2010 au fost Afganistan si Nigeria.

Este binecunoscut cazul celor doi jurnalisti francezi de televiziune, Herve Ghesquière si Stéphane Taponier, rapiti impreuna cu trei asistenti afgani si tinuti ostatici de catre talibani mai bine de un an, din 30 decembrie, anul trecut.

Trista "aniversare" a rapirii lor a fost marcata de campanii de sustinere in toata Franta si in special la Paris, unde chipurile celor doi ostatici au fost proiectate pe Arcul de Triumf (foto), de catre Reporteri Fara Frontiere.

Un tanar egiptean a platit cu viata pentru postarea unei inregistrari video

Tanarul egiptean Khaled Mohammed Said, in varsa de 28 de ani, a fost arestat pe 6 iunie 2010, intr-un Internet Cafe, potrivit Amnesty International.

El a fost impins afara si batut pana la moarte, in strada, in orasul Alexandria, supranumit Perla Mediteranei.

Au existat rapoarte ca moartea sa a fost determinata de un video postat online, prin care incrimina politia, intr-o afacere cu droguri.

Concluziile autopsiei atribuie decesul unei supradoze de droguri, dar fotografiile corpului mutilat contrazic aceasta versiune.

Hartuirea bloggerilor si cenzura internetului, au devenit practici comune care iau noi forme ingrijoratoare: propaganda agresiva online si utilizarea tot mai frecventa a atacurilor cibernetice ca modalitati de a impune utilizatorilor de Internet o tacere stanjenitoare.

Acum, dupa cazul Wikileaks, care a ridicat un urias semn de intrebare cu privire la responsabilitatea presei, dar si la libera circulatie a informatiilor, expunand opiniei publice complicatele mecanisme ale diplomatiei si capcanele slablelor guvernari, democratia si libertatea de expresie sunt amenintate de adoptarea unor legi noi, mai aspre, care reprezinta un pericol pentru libertatea de exprimare pe Internet.

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#bilant jurnalisti ucisi 2010, #bilant Reporteri fara Frontiere 2010, #libertatea presei 2010 , #jurnalisti