Cand jurnalistii sunt o rusine (Opinii)

Sambata, 04 Mai 2013, ora 19:03
6132 citiri
Cand jurnalistii sunt o rusine (Opinii)

Calomnia si insulta, inapoi in Codul Penal. Ca o suprema ironie, chiar inainte de Ziua Libertatii presei. Zice-se, n-ar fi chiar in conformitate cu practicile europene. Zice-se. Posibil. Chiar si presedintele Basescu si-a facut timp sa vorbeasca despre asta, cand nimeni nu se gandeste la altceva in afara sarbatorilor de Paste.

Doar ca, sa va spun un secret, nici jurnalistii romani nu sunt in conformitate cu practicile europene. Ba mai mult, multi dintre ei sunt o rusine pentru numele de jurnalist, ba chiar pentru numele de om.

Sigur, o spun stiind ca nu sunt cel mai bun jurnalist din Romania, dar stiu la fel de sigur ca sunt sus de tot la capitolul cinste. In conditiile astea, sunt oripilat de ce se intampla intr-o buna parte a presei din Romania. Avem asa de multi spagari, nemernici si idioti in breasla asta incat, ca medie, nu suntem mult peste (daca nu cumva suntem sub) nivelul unor categorii pe care le tocam marunt.

Unii ar fi in stare sa-si atace si mamele pentru niste bani de buzunar. Sa scrie cele mai mari porcarii, sa insulte oamenii, sa minta cu nerusinare, sa manifeste o nepasare vecina cu alte lucruri ce incep cu -ne fata de persoana despre care scriu.

Dupa parerea mea, problema cu legile legate de presa nu e ca ar fi prea dure, ci ca sunt aproape inexistente, asa ca niciun manipulator, mincinos sau asasin de caracter nu pateste nimic.

In audiovizual, CNA-ul e ceva intre inexistent, ineficient si manevrat politic, iar in presa scrisa sunt si mai putine reglementari.

CNA, sa-ti fie rusine!

Desigur, starea presei are multe explicatii. E o meserie stresanta, in care multi trebuie sa se confrunte si cu sefi care ii trateaza mizerabil, salarii neplatite, munca peste program si bani foarte putini. Rezulta multa aroganta si badaranie, pseudo-superioritate de prost gust, din genul celei care mai deranjeaza asa de mult incat era sa las indisponibile cel putin vreo doua vedete ale presei.

Dar nu cauze de genul asta sunt cele mai importante, ci faptul ca uriasa parte a ziaristilor din Romania nu e libera. Cand patronii vor sa faca jocuri politice, sa obtina avantaje murdare in afaceri sau pur si simplu sa faca un ban prin santaj, mai nimic nu-i poate opri, iar angajatii lor sunt simpli executanti.

Si nici politicienii nu se lasa mai prejos. Spunea un fost politician - om de afaceri ca e mai ieftin sa cumpere jurnalisti decat sa cumpere un ziar.

Citeste si:
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Cum l-a resuscitat PSD pe ministrul-clovn din epoca Dragnea. Petre Daea a fost vajnic membru al PCR timp de două decenii
Petre Daea a fost votat miercuri, 6 iulie, de către membrii PSD pentru portofoliul de ministru al Agriculturii după ce Adrian Chesnoiu a demisionat din funcție ca urmare a unei anchete DNA. Daea...
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii îl izolează tot mai mult pe Nicușor Dan. Condiția nenegociabilă care-i este sugerată pentru a fi candidatul PNL în 2024 SURSE
Liberalii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de relația cu primarul Bucureștiului Nicușor Dan. Surse politice susțin, pe de altă parte, că ar există o criză de leadership la nivelul...