Cand libertatea devine abuz (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:47
3046 citiri
Cand libertatea devine abuz (Opinii)

PNL a declansat atacul impotriva noului Cod Penal, care ar trebui sa intre in vigoare in februarie anul viitor, "pentru a elimina orice suspiciune de ingradire a libertatii presei".

Semnalul fusese dat de cateva zile de Antena 3, asa ca PNL a sarit imediat la centrare ca sa-si satisfaca prietenii atat de importanti in perspectiva viitorului an electoral.

In vizor este articolul 279: "Fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare in curs, face declaratii publice nereale referitoare la savarsirea, de catre judecator sau de organele de urmarire penala, a unei infractiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, in scopul de a le influenta sau intimida, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda".

Am citit, si am rascitit acest articol incercand sa inteleg unde este ingradirea libertatii presei invocata de liberali. Adicatalea, ne zice Antena 3, nu vei mai putea sa comentezi nimic in timpul unei anchete penale sau al unui proces, nu vei mai putea reclama abuzuri ale magistratilor, nu vei mai putea apara nevinovati - eventual penali politici, ma gandesc - de gheara lunga a legii. Adevarata nenorocire!

Ce vad eu ca incrimineaza textul acela de lege sunt declaratiile publice nereale facute la adresa magistratilor cu scopul de a influenta sau intimida. Adica nu mai ai voie sa linsezi mediatic un procuror, precum Lucian Papici, un judecator, precum Cristi Danilet, despre care sa spui orice ineptie, orice ticalosie, inclusiv ca ar fi pedofil pornind de la fotografia in care apare cu propria fiica.

Eu nu vad niciunde in articolul 279 vreo interdictie de a spune adevarul, de a reclama un abuz, in interes public, legitim. Eu vad doar un articol de lege care se opune abuzului de presa, folosirii dreptului la libera exprimare pe post de bata, inlocuirea lui cu calomina si insulta.

Cat timp presa este impiedicata sa spuna lucururi nereale, cat timp este impiedicata sa intimideze si sa influenteze, eu nu vad nicio limitare a libertatii presei, ci o punere a lucrurilor in buna lor ordine.

Este o situatie fundamental diferita de Codul Insolventei care cu adevarat marca un atac la presa prin tratamentul discriminatoriu pe care il instituia doar pentru firmele din domeniul audiovizualului. Asa ceva este cu adevarat inacceptabil. Dar sa pedepsesti un abuz de presa este nu numai acceptabil, este de dorit.

Dar reactia pe care a starnit-o acest articol din Codul Penal, descoperit foarte tarziu, dovedeste cat de extinsa este aceasta practica, cat de mult conteaza cel putin Antena 3 pe linsajul mediatic la adresa magistratilor, mai ales acum, ca Dan Voiculescu e cu un picior in puscarie si insasi institutia de presa a fost inculpata.

Dar nu voi intelege niciodata de ce trebuie pedepsit numai abuzul impotriva presei, nu si abuzul comis de presa, care a devenit atat de extins si periculos pentru societate.

Am mai spus-o, invocam atat de des si de prea multe ori fara acoperire, libertatea presei, incat pana la urma notiunea va fi demonetizata si de-abia atunci calea abuzurilor va fi larg deschisa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#libertatea presei, #Cod Penal presa, #PNL modificare Cod Penal , #jurnalisti