Cel mai iesit din comun jurnalist din lume

Miercuri, 14 Martie 2012, ora 17:42
2846 citiri
Cel mai iesit din comun jurnalist din lume
Foto: The New York Times

Malik Muhammad al-Mabrouk s-a afundat intr-un fotoliu al cafenelei hotelului Uzu din benghazi. iPad-ul ii lumineaza fata si e foarte concentrat.

Pe masa se afla telefonul mobil, un carnetel, un pix, iar pe spatele fotoliului zace vesta de fotoreporter. Se pregateste sa-l intervieveze pe fostul lider al opozitiei libiene, intors in tara dupa 30 de ani de exil.

Nimic neobisnuit pana acum, pentru un jurnalist, cu exceptia faptului ca ora la care este programat interviul i-a depasit cu mult ora de culcare. Malik are ... 14 ani.

In mai anul trecut, Malik a fondat agentia de presa Brega, ca platforma pentru articolele pe care le-a scris in timpul revolutiei care l-a dat jos pe Gaddafi.

Acum conduce o echipa de 10 reporteri voluntari care acopera actualitatea libiana, de la stiri, articole si chiar fotografii.

Mai nou, pustiul isi concentreaza atentia pe televiziune, stirile sale filmate fiind transmise pe YouTube, pe canalul Brega97, scrie The New York Times.

Cafeneaua din Uzu ii serveste drept birou si, de multe ori, acolo se intalneste cu invitatii sai.

"Scopul meu este ajungem o agentie precum Reuters sau Associated Press, dar deocamdata abia ne-am inaugurat pagina de Facebook. Nu avem bani", spune Malik.

El este cel mai mare fiu din cei cinci copii ai parintilor sai. In timpul revoltelor din Benghazi, a inceput sa povesteasca ce vedea pe strada, dar nu a publicat nimic, pentru ca situatia politica nu i-a permis.

Malik a inceput sa participe la conferinte de presa, sa cunoasca jurnalisti experimentati si sa inregistreze declaratiile guvernului "din umbra".

"La inceput, cand vedeau un pusti, jurnalistii libieni nu m-au luat in serios. Dar dupa ce au discutat cu mine si mi-au citit articolele, m-au tratat ca pe un egal", povesteste Malik.

Si jurnalistii straini l-au incurajat. L-au invatat cum sa faca fotografii si cum sa puna intrebarea potrivita la momentul potrivit.

Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
#jurnalist 14 ani, #jurnalist Libia 14 ani, #jurnalist revolutie Libia , #jurnalisti
Comentarii
Poza bum
bum
rank 5
jurnalistii din Libia sunt mai profesionisti decat cei din Romania !
Poza POSTASUL
POSTASUL
rank 5
Daca n-a terminat SPIRU HARET....iaca ce-a iesit !