Melania Medeleanu, despre compromisuri in presa si disparitia anchetelor jurnalistice - Interviu

Luni, 10 Iunie 2013, ora 07:49
10610 citiri
Melania Medeleanu, despre compromisuri in presa si disparitia anchetelor jurnalistice - Interviu
Foto: Prima Tv

Melania Medeleanu se numara printre cele mai apreciate prezentatoare din media romaneasca si a ajuns in acest punct datorita profesionalismului de care a dat dovada.

Daca ar putea sa schimbe ceva in televiziune, Melania ar "elimina emisiunile despre nimic", dupa cum a declarat intr-un interviu acordat Ziare.com.

Intr-o era a vitezei si a informatiei online, stirista suspina dupa disparitia anchetelor jurnalistice.

"Au disparut anchetele jurnalistice care necesitau investitii in bani, timp, resurse de orice fel. S-a mers pe simplificare, pe imitatie, astfel incat, de multe ori, aceleasi cateva subiecte domina presa de la un capat la altul", a mai spus ea.

Au fost cateva perioade in care ati luat pauze in ceea ce priveste munca in televiziune. Care a fost motivul pentru care v-ati intors de fiecare data?

N-au fost asa de multe pauze si nici prea lungi. Pauza de stiri a venit acum 3 ani, din nevoia de a afla cate ceva despre mine. Cand faci prea mult timp acelasi lucru, exista tendinta sa uiti ca mai stii si altceva. Ca viata inseamna mai mult decat a merge la serviciu, a te intoarce acasa si, din cand in cand, cate un weekend cu prietenii.

Asa ca, uitandu-ma in urma, cred ca a fost decizia corecta pentru mine. M-am intors cateva luni mai tarziu cu mult entuziasm. Imi placea mult emisiunea pe care o moderam, Reporterii Realitatii, si m-am regasit in acest format. As fi vrut sa dureze. N-a fost sa fie. E doar o coincidenta, dar prima oara am plecat in octombrie si m-am intors in mai si constat ca si a doua oara a fost fix la fel. In mai m-am intors la stiri, la FOCUS 18, si ma simt ca pestele-n apa.

V-ati intors in Prima TV dupa multi ani. Ati mai lucrat aici pe vremea cand se numea Amerom TV. Ati regasit vreo persoana cu care ati lucrat atunci?

Chiar neasteptat de multi oameni. In ziua in care mi-am cunoscut colegii am avut o senzatie de cald si familiar - erau fie oameni din adolescenta mea, cu care am pornit la drum acum 17-18 ani, fie oameni cu care am lucrat de-a lungul timpului la Realitatea TV, fie colegi noi pe care m-am bucurat sa-i cunosc si care m-au primit foarte frumos.

Cum este viata unui om care lucreaza weekend de weekend? Cat va vedeti rezistand acestui ritm?

Ma bucur ca am timp si de proiectele personale - copiii de la Clinceni din proiectul Fundatiei Regina Maria, activitatea de la Motivation, cursurile de dictie. Mai mult ca oricand, cred ca fericirea inseamna sa faci cat mai mult din ce-ti place.

Cand incepi sa renunti la principiul asta, incepi sa renunti la o parte din tine. Asa ca ma vad lucrand in weekend fara probleme, cata vreme asta imi permite sa adaug pasiunii pentru televiziune si alte proiecte fara de care n-as fi completa.

Predati cursuri de dictie. Care sunt principalele trei reguli ale unei dictii corecte? Unde gresesc cei mai multi?

Multi cred ca dictia inseamna sa nu dai balbe - si da, e drept, asta e parte din dictie. Dar o dictie corecta inseamna mult mai mult de atat - inseamna o respiratie eficienta, sa poti duce frazele pana la capat - inseamna cuvinte ale caror finaluri sa se auda, inseamna o vorbire luminoasa, un ritm adecvat, inseamna expresivitate. Tocmai pentru ca oamenii sa afle mai multe despre dictie am creat pagina de Facebook Dictie fara cusur.

Dupa o experienta de atatia ani in televiziune, cum credeti ca a evoluat acest domeniu? La ce capitole a pierdut si unde a castigat?

In primul rand, a fost afectat continutul. Din dorinta de a face economii, grupurile media au inceput sa "integreze" resursele cat mai mult: online, TV, ziar, revista. Asta a facut ca aceleasi informatii, de cele mai multe ori in aceeasi forma, sa fie prezente pe toate aceste platforme in mod uniform, nediferentiat in niciun fel.

Au disparut anchetele jurnalistice care necesitau investitii in bani, timp, resurse de orice fel. S-a mers pe simplificare, pe imitatie, astfel incat, de multe ori, aceleasi cateva subiecte domina presa de la un capat la altul. Jurnalistii au devenit si ei mult mai precauti, de teama pierderii locului de munca. Si-au franat adeseori creativitatea, si-au diminuat spiritul critic. Cu cateva exceptii, criza a stopat inovatia, diversitatea, explorarea in materie de presa.

Pe de alta parte, as trece la capitolul plusuri implicarea cetateanului in stire - daca pana acum cel mai adesea stirea era adusa in redactie de reporter, tehnologia face ca telespectatorul sa furnizeze informatia - rapid, cu imagine, cu poveste.

Cum vi se par emisiunile mondene? A scazut calitatea in ultimii ani?

Mi-e teama ca nu m-a prea pasionat domeniul. Colegii mei isi mai dau coate cand ma aud intreband: care Tociu? Nu e Tociu, Mel, e Tonciu!

Va vedeti prezentand un astfel de format?

Nu e chiar in aria mea de preocupari. Dar mai stii?

Daca ati avea puterea sa schimbati total ceva in media romaneasca, spre ce v-ati indrepta atentia?

Daca as putea, le-as reaminti tuturor celor care aspira la meseria de jurnalist sa nu uite rolul pe care il are meseria asta - de a informa. As elimina emisiunile despre nimic, bla-bla-ul intins pe ore intregi pe stiri neverificate, justificate la final cu un "dar daca ar fi fost adevarat, va dati seama?". As pune in grila mai multe programe care conteaza, mai multe povesti despre oameni.

Multi romani se plang ca televiziunile promoveaza persoane considerate de catre unii non-valori, desi tocmai aceste emisiuni au audiente mari. Este romanul fatarnic in aceasta privinta?

Cred in teoria care spune ca presa este o oglinda fidela a societatii. "Situatia" de azi a presei nu-i implica doar pe jurnalisti si pe patronii lor, ci si pe cititori, ascultatori, telespectatori - publicul "consumator" in general. La fel cum implica statul, prin organismele sale de reglementare si protectie.

Spre exemplu, daca publicul e nemultumit de agenda facuta de mass-media, are optiunea de a arata acest lucru incetand sa urmareasca anumite programe - si totusi, respectivele audiente se mentin constant ridicate. Poate ca jurnalistii ar trebui sa militeze mai mult pentru calitate in continutul editorial, poate ca ar trebui sa-si convinga patronii sa investeasca pe termen lung.

Dar lucrurile difera de la caz la caz. E greu sa discerni unde sunt compromisurile si unde e pur si simplu o chestiune de viziune asupra lucrurilor intr-un anume fel. Cred insa ca jurnalistii nu ar trebui sa abdice de la standardele pe care ei insisi si le-au fixat. Cand o fac, lucrul asta se simte.

Ati refuzat vreodata sa aveti un anumit invitat in emisiune?

N-am atatea foi goale. Am refuzat anumiti invitati cand credeam ca ei nu sunt reprezentativi pentru subiectele puse in discutie.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Melania Medeleanu Prima Tv, #Melania Medeleanu televiziune, #Melania Medeleanu stiri, #Melania Medeleanu interviu, #Melania Medeleanu cursuri dictie, #Melania Medeleanu audiente , #jurnalisti