Redactia-melc. Au pornit prin lume pentru a culege povesti

Duminica, 22 Iunie 2014, ora 23:00
9672 citiri
Redactia-melc. Au pornit prin lume pentru a culege povesti
Foto: Cosmin Bumbutz/Teleleu.eu

Intr-o lume a oraselor aglomerate, populate de o societate bazata pe consum, exista si oameni care aleg un stil de viata diferit, considerat de unii inedit si pe care multi dintre noi nu s-ar gandi sau nu ar avea curajul sa-l adopte.

Este si cazul Elenei Stancu, jurnalista, si al lui Cosmin Bumbutz, fotograf independent, care formeaza un cuplu de 5 ani si care in 2013 au renuntat la locuinta inchiriata in care stateau in Bucuresti, s-au urcat in autorulota pe care o achizitionasera si au plecat in lume pentru a-si face meseria. O meserie in care cei doi se completeaza la fel de bine ca si in viata personala.

Cosmin lucra deja ca fotograf independent inca de acum mai bine de 20 de ani si nu avea un job full-time care sa il tina pe loc in Capitala, asa cum avea Elena, care era redactor-sef adjunct la revista Marie Claire Romania. In 2013, Elena a renuntat la serviciu in favoarea muncii de freelancer, dupa ce a obtinut impreuna cu Cosmin o bursa in jurnalism.

Centrul Rosalynn Carter si Centrul pentru Jurnalism Independent le-au oferit 5.000 de euro pentru un an de zile in care sa faca materiale despre violenta cu care unii dintre parintii din Romania isi trateaza copiii.

Astfel, au decis sa plece in tara in cautare de subiecte. In paralel cu materialele pe care le realizeaza pentru bursa, cei doi mai sunt implicati si in alte proiecte si realizeaza articole pe diverse teme, unele putand fi accesate pe site-ul lor, Teleleu.eu.

Despartirea de viata din Bucuresti

"Noi aveam deja aceasta autorulota si ne-am hotarat ca cel mai simplu si necostisitor si adaptat felului in care muncim si traim ar fi sa ne mutam cu totul in autorulota. Pe 15 noiembrie 2013, cand a fost si ultima mea zi de lucru, am pornit-o. (...)

Bursa a fost un pretext ca sa ne mutam in masina, unde chiar vrem sa stam pe termen lung. Chiar daca in acest an se termina bursa si o sa finalizam proiectul, noi o sa continuam", a povestit Elena pentru Ziare.com, adaugand ca au lasat o parte dintre lucrurile pe care le aveau pe la prieteni si ca au luat strictul necesar cu ei.

Foto: Cosmin Bumbutz/Teleleu.eu

Au plecat mai intai in Turcia, pentru a face poze si pentru a scrie povesti, iar in luna ianuarie s-au intors in Romania. La momentul realizarii acestui material, cei doi se aflau "parcati" in curtea casei bunicii unui prieten, intr-un sat situat la circa 100 de kilometri de Bucuresti.

Viata in masina nu este neaparat mai dificila, ci diferita, sustine Elena, care explica faptul ca trebuie sa-ti adaptezi viata la un spatiu infinit mai stramt. Astfel, au cu ei doar hainele pe care chiar le poarta si si-au compus bucataria din lucrurile pe care chiar le folosesc. Mai greu a fost sa selecteze lucrurile de care chiar aveau nevoie in noua lor experienta, decat sa se adapteze la ea.

Cu casa in spate, la cules de povesti prin lume

Rulota in care traiesc dispune, incepand din aprilie, si de panouri solare. Acest lucru ii ajuta sa-si incarce echipamentele electronice si sa dispuna de energie pentru frigider, dus si alte utilitati, la fel ca oamenii care traiesc intr-o locuinta obisnuita si care nu au avantajul de a se putea plimba cu casa prin lume.

Foto: Cosmin Bumbutz/Teleleu.eu

Un alt aspect pe care Cosmin si Elena trebuie sa il aiba in vedere este alimentarea cu apa. In masina incap 100 de litri de apa, cantitate pe care ei o consuma in doua sau trei zile facand dus, gatind si spaland vase.

"Daca suntem pe pamant, 'apa gri' se scurge pe pamant, 'apa gri' fiind apa de la dus si spalat vase. Daca suntem intr-un oras, 'apa gri' sta inchisa si mergem deasupra unui canal si o varsam deasupra oricarui canal din oras. Trebuie sa facem asta o data la doua - trei zile.

Momentan, in tara, e destul de simplu de facut rost de apa. Acum doua saptamani am stat intr-o comunitate, un satuc din judetul Iasi. Am tras masina in curtea primariei si aveam apa la liber. De obicei, luam apa de acolo de unde ne facem materialele sau de la oamenii despre care scriem", a adaugat Elena.

Viata mai ieftina. Zilnic, un nou peisaj nepretuit

Aceasta a spus ca nu le lipseste nimic de dinainte de a pleca la drum, ca s-au adaptat la "viata la scara mica" si ca au ajuns sa traiasca cu mult mai putini bani.

O sursa de venit importanta a celor doi o reprezinta vederile realizate de Cosmin Bumbutz. Acesta trimite fotografiile pe care le realizeaza, sub forma de vederi, abonatilor din Romania si din Europa.

Cei doi nu mananca in oras, ci cumpara totul din piata sau de la localnici si gatesc propriile mese. Totul depinde de cat de mult calatoresc, avand in vedere ca cei mai multi bani se duc pe benzina.

Foto: Cosmin Bumbutz/Teleleu.eu

Elena estimeaza ca, daca ar fi sa stea pe loc intr-un sat, ea si Cosmin ar putea trai si cu 1.000 de lei pe luna. Daca alimenteaza rulota cu combustibil si se deplaseaza, iar daca pe langa asta mai apar si cheltuieli neprevazute, ca atunci cand se strica ceva la masina, pot ajunge si la cheltuieli de 3.000 - 4.000 de lei pe luna.

"Avantajul de a avea in fiecare zi un alt peisaj in fata geamului, de a putea lucra la proiectele in care credem si care ne plac... Sunt foarte mari aceste avantaje si tocmai de asta nu simtim ca ne lipseste ceva.

De exemplu, cand ne intoarcem in Bucuresti, cand parcam langa vreun parc sau in vreo zona mai linistita, ne reamintim de agitatia orasului, de oamenii stresati, de claxoane si de toate nebuniile orasului si ne dam seama ca nu regretam nimic. De cand ne-am mutat in masina, povestile vin la noi", a mai spus Elena.

Oamenii par mai buni dintr-o rulota

Foto: Cosmin Bumbutz/Teleleu.eu

Una dintre concluziile fundamentale la care au ajuns Cosmin si Elena in calatoriile lor este aceea ca oameni sunt buni, chiar daca unii se uita la ei ca la niste "ciudati" care "umbla cu casa-n spate" si chiar daca altii, destul de putini, i-au alungat sau nu i-au vrut in preajma lor.

Cei doi considera ca este mult mai avantajos sa traiasca asa, scriind si ilustrand povesti variate, lucrand la "proiecte in care cred", in timp ce se plimba prin lumea larga. Au descoperit ca sunt mult mai fericiti astfel si asa si-ar dori sa traiasca multi ani de acum inainte, daca nu cumva chiar toata viata.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Ziare.com si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#jurnalist fotograf rulota calatorii, #Elena Stancu Cosmin Bumbut rulota, #jurnalisti Teleleu rulota , #jurnalisti