Presedintele brazilian Jair Bolsonaro, obligat sa ii plateasca daune morale unei jurnaliste

Duminica, 28 Martie 2021, ora 07:54
2371 citiri
Presedintele brazilian Jair Bolsonaro, obligat sa ii plateasca daune morale unei jurnaliste
Presedintele Braziliei, Jair Bolsonaro FOTO Facebook/Jair Bolsonaro

Presedintele brazilian, Jair Bolsonaro, a fost condamnat sa ii plateasca despagubiri jurnalistei Patricia Campos Mello pentru prejudiciu moral cauzat de remarci machiste si degradante la adresa ei, a informat sambata, 27 martie, o sursa judiciara, citata de AFP.

Potrivit hotararii in prima instanta a unui tribunal din Sao Paulo la care AFP a avut acces, seful statului va trebui sa plateasca 20.000 de reali (circa 3.000 de euro) acestei jurnaliste a cotidianului Folha De S. Paulo, unul din cele mai respectate in Brazilia. El poate face apel impotriva acestei condamnari.

Judecatoarea insarcinata cu dosarul a apreciat in sentinta sa datand din 16 martie ca presedintele de extrema dreapta "a adus atingere onoarei reclamantei, provocandu-i un prejudiciu moral".

Faptele dateaza din februarie 2020, cand Jair Bolsonaro a insinuat ca jurnalista a incercat sa obtina dovezi impotriva lui in schimbul unor favoruri sexuale cu sursa sa.

Patricia Campos Mello este autoarea unor articole de investigatie despre o organizatie care a difuzat stiri false prin intermediul serviciului de mesagerie Whatsapp impotriva Partidului Muncitorilor (PT, stanga) in cursul campaniei prezidentiale din 2018, castigata in cele din urma de Jair Bolsonaro.

La 21 ianaurie, ea a obtinut o victorie judiciara impotriva familiei presedintelui brazilian, odata cu condamnarea unuia dintre fiii acestuia, deputatul Eduardo Bolsonaro, la o amenda de 30.000 de reali, tot pentru prejudiciu moral.

El afirmase in mai 2020 pe site-ul YouTube ca jurnalista a "incercat sa seduca" un angajat al unei companii de marketing digital cu scopul de a obtine informatii pentru ancheta sa asupra dezinformarii in alegerile din 2018.

Un raport al Federatiei nationale a jurnalistilor din Brazilia (Fenaj) datand de la sfarsitul lui ianuarie a identificat in 2020 nu mai putin de 428 de atacuri impotriva libertatii presei in aceasta tara, printre care agresiuni fizice, verbale si de intimidari, de doua ori mai multe decat in 2019.

Potrivit acestui raport, presedintele Jair Bolsonaro este implicat direct in 40% din aceste atacuri.

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Brazilia, #Jair Bolsonaro, #jurnalisti, #daune morale , #jurnalisti