Jurnalism adevarat - Tolontan si Guran (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 16 Octombrie 2013, ora 22:15
6182 citiri
Jurnalism adevarat - Tolontan si Guran (Opinii)

Jurnalismul de investigatii moare incet si trist in Romania, pentru ca e scump, presupune riscuri si curaj.

Dezbaterile oneste pe ecrane sunt la fel de putine ca numarul televiunilor ramase cu adevarat independente. Presa libera s-a retras preponderent in zona online si suspiciunea mea este ca rezistenta pe care ea reuseste sa o opuna interventiei politicului este strans legata de gradul inca restrans de extindere a Internetului in Romania, punct de vedere din care suntem inca restantii Europei.

Si totusi, pe ici pe colo, gasim si mostre de rezistenta in zona atent periata - presata sau, dimpotriva, cumparata - de urmasii lui Adrian Nastase din toate partidele. Ele sunt cu atat mai valoroase si trebuie sustinute.

Am avut recent exemplul absolut remarcabil al lui Moise Guran, realizator TVR, care intr-o institutie incalecata de Claudiu Elwis Saftoiu, a avut curajul de a-l supune de premierul Victor Ponta unui autentic interogatoriu jurnalistic la care premierul nu numai ca nu se astepta, dar caruia nu i-a facut fata nici macar onorabil. Cu calm si echilibru, Moise Guran a gasit si a pus sub lupa pe toate golurile lui Victor Ponta in chestiunea Rosia Montana.

Premierul s-a dovedit fara informatii, fara explicatii, fara argumente, absolut descoperit, enervat si usor ridicol, obisnuit cu discutiile in care este intrebat numai ce-i place si numai ce vrea sa spuna, fara a fi, Doamne fereste!, contrazis.

Spre surprinderea mea, recunosc, dupa acest exercitiu de autentic jurnalism, Mosie Guran a ramas in TVR, dar ceva imi spune ca Victor Ponta nu va mai accepta in viata lui sa stea fata in fata intr-o discutie televizata cu acest jurnalist.

Dar simplul fapt ca ne-am inchinat vazand ceea ce ar trebui sa reprezinte un demers profesional banal arata cat de jos am coborat. E ca si cum ne-am inchina la fiecare operatie reusita de un chirurg, de fiecare paine bine facuta de brutar sau la fiecare caramida bine pusa de un constructor.

Catalin Tolontan (foarte rar invitat in dezbateri ale televiunilor de stiri, ati observat?) este omul cruciadelor impotriva imposibilului. Imposibilul aparent.

Ancheta declansata de domnia sa si dusa cu tenacitate la capat a dus la prabusirea Monicai Iacob Ridzi de la conducerea Ministerului Tineretului si Sportului si la intrarea acesteia in ancheta penala. Ca ancheta nu a fost dusa la bun a sfarsit nici pana astazi, ca tanguielile d-nei Ridzi, pe atunci deputat PDL acum deputat PPDD, au impiedicat aprobarea in Parlament a avizului pentru perchezitia informatica in cazul domniei sale, reprezinta o alta discutie. Dar demersul jurnalistic al lui Catalin Tolontan a avut efectul maxim pe care putea sa il aiba.

E drept ca la vremea respectiva, Guvernul PDL fiind sub tirul televiziunilor de stiri, ancheta lui Catalin Tolontan s-a propagat rapid, ceea ce i-a amplificat efectul.

De doi ani, Catalin Tolontan duce o alta cruciada. GSP a declansat scandalul Galei Bute. Nu voi intra in detalii cazului, le veti gasi fie pe blogul lui Catalin Tolontan, fie in GSP. Pe scurt este vorba despre suspiciunea unor nereguli majore comise in organizarea acestei gale, din vara lui 2011, de ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT), condus pe atunci de Elena Udrea.

Gala ar fi trebuit finantata din bani europeni, insa Departamentului pentru Lupta Antifrauda al fondurilor europene (DLAF) a constatat nereguli majore in organizare galei, mai precis faptul "ca bugetul contractului nu a fost stabilit in functie de interesele MDRT de promovare a brandului turistic, ci s-a urmarit satisfacerea intereselor financiare ale S.C. EUROPLUS COMPUTERS S.R.L., reprezentata de Obreja Rudel".

Ca urmare a acestei concluzii a DLAF, banii europeniau fost blocati, iar ministerul a platit pentru gala din bugetul Romaniei 1,5 milioane de euro.

DNA deruleaza o ancheta pe aceasta tema in cadrul careia sunt audiati toti cei implicati in aceasta poveste. Dar "cind procurorii ii audiaza pe fostul ministru al economiei Ion Ariton si pe sefii din box, televiziunile sint nelipsite. Cind apar cei din MDRT, discretia e absoluta. Solicitind anonimatul, mai multi functionari din MDRT au confirmat pentru ziar ca suntem audiati pe capete!. Pana la ora inchiderii editiei, DNA n-a raspuns intrebarii ziarului: Ati audiat-o pe Elena Udrea in cazul Galei Bute?", scrie pe blogul sau Catalin Tolontan.

De aceasta data Catalin Tolontan este asadar singur. Nu stiu daca este cineva vinovat in chestiunea Galei Bute, dar stiu ca plata unui milion si jumatate din bugetul Romaniei trebuie investigata cu atentie si stiu ca demersul tenace al unui jurnalist care urmareste soarta acestor bani publici este absolut normal. Ne mira aceasta normalitate, nu-i asa?

Si mai cred ca daca presa romaneasca de astazi ar avea tenacitatea si intransigenta dovedite de Moise Guran si Catalin Tolontan, in apararea adevarului si a unor principii, daca nu ar fi sufocata de partizanat si/sau derizoriu, ci ar vana aspectele cu adevarat esentiale, cele care lezeaza interesul public, probabil ca Romania ar arata altfel.

Iar ca telespectator, as vrea ca in loc de Ciuvica, Condurateanu, Chireac & Co sa il vad mai des la televizor pe Catalin Tolontan. Cred ca ar avea cu mult mai multe lucruri interesante de spus.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#jurnalism de invrestigatie, #Catalin Tolontan Elena Udrea, #Moise Guran Victor Ponta , #jurnalisti