Jurnalist chinez in coma, in urma unui atac suspect

Miercuri, 22 Decembrie 2010, ora 10:34
2334 citiri
Jurnalist chinez in coma, in urma unui atac suspect
Foto: xaluan.com

Sun Hongjie, in varsta de 38 de ani, reporter la cotidianul "Beijiang Morning" cu sediul in Kutun, provincia Xinjiang, se afla in coma profunda din 20 decembrie 2010, ca urmare a unor leziuni cerebrale foarte grave, survenite in urma unui atac suspect.

Medicii au confirmat moartea cerebrala marti dimineata. El a fost atacat de cinci indivizi necunoscuti in timp ce se intorcea acasa de la redactia ziarului. Atacatorii l-au tarat spre un santier pustiu si l-au lovit numai in cap in repetate randuri, informeaza Reporteri Fara Frontiere si IFEX.

Desi sase suspecti au fost deja retinuti de autoritatile locale, colegii lui Sun insista ca nu a fost vorba de un caz obisnuit de jaf sau incaierare, cu atat mai mult cu cat nu i s-au luat lui Sun nici portofelul, nici telefonul mobil, iar loviturile primite nu seamana cu cele ale unei agresiuni standard, fiindca victima a fost lovita numai in cap.

Si mai ingrijorator este insa faptul ca, dupa cum sustin tot colegii sai ziaristi, se pare ca Sun era in curs de investigare a unui subiect sensibil despre demolarea abuziva a unor locuinte in vederea obtinerii si extinderii unor noi spatii de constructie pentru vilele noi ale unor oficiali guvernamentali. Insistand sa i se pastreze anonimatul, un coleg al lui Sun a afirmat ca acesta avea o "viziune idealista asupra meseriei de jurnalist."

Ultimul caz confirmat de crima asupra unui jurnalist chinez a avut loc in 2007 - cand ziaristul Lan Chengzang a fost atacat si omorat in bataie intr-o mina de carbune care functiona ilegal.

Desi crimele asupra jurnalistilor nu sunt foarte frecvente in China, avand in vedere caracterul suspect al acestui atac, organizatia Reporteri fara Frontiere au indemnat autoritatile locale si nationale sa efectueze o investigatie transparenta fiind de parere ca numai o ancheta impartiala ar putea contracara zvonurile cu privire la motivele reale care au stat stau la baza acestei agresiuni brutale asupra lui Sun Hongjie.

Autoritatile chineze, la randul lor, s-au grabit sa declare ca atacul asupra lui Sun nu are nicio legatura cu munca sa de reporter de investigatie si au ordonat deja categoric intregului personal al cotidianului "Beijiang Morning" sa nu posteze nicio informatie online cu privire la acest caz. Aceasta graba nejustificata de reactie si atitudinea clara de cenzura au alertat si mai mult observatorii si opinia publica, alimentandu-le suspiciunile.

Anul acesta, bilantul opresiunilor si al ingradirii libertatii de exprimare a intelectualitatii chineze precum si al nerespectarii drepturilor omului de catre oficialitati este destul de trist: scriitorului si activistul militant al reformei Liu Xiaobo, nu a fost lasat sa isi ridice Premiul Nobel pentru Pace.

El se afla in detentie, ispasind o condamnare extrem de dura la 11 ani de inchisoare; tanara gravida de 36 de ani Xiao Aiying, a fost brutalizata si lovita in burta de 12 oficiali guvernamentali si tarata la spital, unde a fost silita sa avorteze, prin injectarea unei substante care a omorat pruncul; Chen Janping (46 de ani) a fost condamnata la un an de munca fortata doar pentru ca a postat pe Twitter un comentariu ironic la adresa nationalismului exacerbat.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#jurnalist coma China, #atac suspect jurnalist China, #cenzura presa China , #jurnalisti