Jurnalistii sarbatoresc luni Ziua Mondiala a Libertatii Presei

Duminica, 02 Mai 2010, ora 19:31
1416 citiri
Jurnalistii sarbatoresc luni Ziua Mondiala a Libertatii Presei
Foto: Arhiva

Jurnalistii din intreaga lume sarbatoresc luni Ziua Mondiala a Libertatii Presei, iar cu aceasta ocazie organizatiile de media din Romania atrag atentia asupra faptului ca aceasta zi gaseste presa romaneasca intr-una dintre cele mai dificile perioade de dupa decembrie 1989.

Potrivit reprezentantilor Clubului Roman de Presa, mass-media romaneasca se afla in 2010, la fel ca si anul trecut, sub constrangerile impuse de un context economic nefavorabil, intr-o tara unde atitudinea ostila fata de jurnalisti si confuziile intretinute deliberat sunt ridicate la rangul de politici de stat.

"Ziua Mondiala a Libertatii Presei este pentru noi - jurnalisti, manageri, oameni de presa - un prilej de reflectie, de evaluare, de cautari, mai putin o ocazie de a sarbatori sau de a ne bucura de ceva", mai spun reprezentantii CRP.

Clubul Roman de presa lanseaza, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, un apel catre eforturi individuale si ale comunitatii profesionale pentru redobandirea respectului pentru statutul e jurnalist.

Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind lanseaza de asemenea un apel cu ocazia Zilei Libertatii Presei, pe care nu o considera un motiv de sarbatoare, cerand "groparilor presei sa inceteze subminarea industriei de media".

In 2010 presa nu are motive de sarbatoare

"Din pacate, si in acest an constatam ca presa nu are motive de sarbatoare, avand in vedere situatia dramatica in care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astazi nu mai mira pe nimeni locul rusinos pe care este plasata Romania de catre organismele internationale in ceea ce priveste libertatea de exprimare - locul 88, alaturi de Bolivia, El Salvador si Brazilia", spun reprezentantii FRJ MediaSind.

Reprezentantii Federatiei trec in revista, cu aceasta ocazie, diversele incercari ale clasei politice de a submina independenta presei, care au generat probleme pentru intreaga breasla - mentinerea unei fiscalitati excesive in domeniu, lipsa oricaror masuri de sprijinire economica a industriei de media si inexistenta unui dialog real dintre guvernanti si organizatiile din presa.

"In majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanta deosebita sprijinirii societatilor din presa prin aplicarea unor masuri economice concrete: TVA intre 0 si 5%, subventii directe pentru presa, pentru ca, astfel, sa nu fie afectat dreptul cetatenilor de a fi corect informati.

In Romania, intalnirile dintre reprezentantii mass-media si guvernanti s-au transformat, din pacate, intr-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicatii inchise, peste 4 000 de jurnalisti aruncati in strada, presa locala a intrat in colaps economic, societatile de difuzare a presei in faliment iar institutiile publice din media SRR, SRTV si Agepres au ajuns la limita supravietuirii, depinzand de mila guvernului", se arata in mesajul FRJ pentru Ziua Libertatii Presei.

ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei va lansa, luni, cu ocazia Zilei Mondiale a Libertatii Presei, un raport privind libertatea presei in Romania. Lansarea raportului va deschide intalnirea Conventiei Organizatiilor de Media cu tema "Tendinte actuale si provocari la zi in mass-media din Romania".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Ziua Mondiala Presa, #luni sarbatoresc libertatea presei , #jurnalisti