Libertatea presei: Ce inseamna sa ne batem joc? (Opinii)

Joi, 16 Februarie 2012, ora 20:03
4715 citiri
Libertatea presei: Ce inseamna sa ne batem joc? (Opinii)

Da, Antena 1 a primit amenda maxima si suspendarea emisiei pentru difuzarea filmuletului. Stiti despre ce ar trebui vorbit acum? Despre presa. Care e rolul presei, pana la urma? Ce inseamna libertatea presei? Pana unde poti merge? Si, mai ales, unde se termina informarea si unde incepe bataia de joc?

Haideti sa va spun o informatie din interior, asa. Presa e murdara. Rau de tot. Si toti jurnalistii stiu asta, dar nu toti au luxul de care ma bucur eu acum. Acela de a scrie din interiorul partii curate a presei. De a nu avea mogul, de a nu suferi nici cea mai mica influenta politica. De a nu fi sclavul tabloidizarii.

Ce poate sa faca presa

Acum, una din exterior. Cuvintele ranesc. Dor. Imaginile ranesc, dor, lovesc. Unii oameni ar prefera sa ia o bataie zdravana in loc sa fie facuti praf de presa. Umiliti. Si stiti care e adevarul? De multe ori, presa o da in bara. De multe ori, face rau chiar si oamenilor nevinovati. De multe ori, dezinformeaza. Ce e si mai trist? De foarte, foarte multe ori, o parte a presei dezinformeaza cu buna stiinta. Fara sa-i pese in cine da, fara sa-i pese ce efecte va avea o acuzatie falsa. Sau stiind si sperand ca o minciuna va prinde. Ca-i vor lovi tare si pe nevinovati. Uite, din cauza astora ne injura lumea.

Sigur, unii, multi dintre jurnalisti, n-au ce sa faca. O slujba buna sau macar o slujba e mai buna decat lipsa ei. Pentru multi, majoritatea, e mai important sa aiba bani sa se intretina pe ei si familiile lor decat sa se opuna si sa spuna ca ceva nu e corect.

Nici nu trebuie sa le dicteze seful. Cand te duci intr-un loc, stii cum stau lucrurile. Da, ai posibilitatea sa pleci, daca ceva e contra principiilor tale. Stiu cum e sa n-ai curajul s-o faci in momentul ala, dar stiu si cum e sa ai.

Ceilalti

Dar mai sunt si ceilalti. Sefii. Cei care o fac controlat, o fac cu buna stiinta si o fac in cel mai rau mod cu putinta. Ce vor pretinde toti cei care fac presa in halul, pardon, felul asta? Ce vor spune? NU INCERCATI SA NE CENZURATI! Orice critica inseamna ca atentezi la libertatea presei, chipurile.

Bine, o presa proasta, dar necontrolata de stat e, totusi, mai buna decat una dirijata. Sau absenta. Libertatea presei e atat de sfanta si atat de importanta incat mai nimeni nu indrazneste sa o atinga. Si stiti ce? Tocmai de asta se profita. Sub stindardul asta, o parte a presei revarsa de toate. Ce vrea. Multe, multe nemernicii au fost scrise ori spuse in numele libertatii de exprimare. Si vor continua sa fie. De multi oameni isi vor bate joc unii jurnalisti clamand libertatea asta. Poate vei fi tu urmatorul.

De asta cred eu ca, de principiu, pedeapsa data Antenei 1 e prea blanda. Si reactia fata de ceea ce a facut e prea blanda. Pentru ca nu poti sa te joci cu vietile oamenilor.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Antena amenda CNA Boc, #Boc filmulet amenda CNA, #libertatea presei CNA amenda , #jurnalisti