Papa Francisc aduce un omagiu jurnalistilor: Libertatea presei este un element cheie pentru sanatatea unei tari

Sambata, 18 Mai 2019, ora 20:14
2574 citiri
Papa Francisc aduce un omagiu jurnalistilor: Libertatea presei este un element cheie pentru sanatatea unei tari

Papa Francisc le-a adus un omagiu, sambata, jurnalistilor care au murit in timp ce isi faceau meseria, Suveranul Pontif precizand, la Vatican, unde i-a primit pe membrii Asociatiei Presei Straine din Italia, ca libertatea presei este un element cheie pentru sanatatea unei tari.

Papa le-a cerut jurnalistilor sa evite stirile false si sa continue sa scrie despre situatia oamenilor care nu mai sunt pe primele pagini ale ziarelor, dar inca sufera, el mentionand in special comunitatile Rohingya si Yazidi, relateaza Reuters.

"Am ascultat cu durere statisticile cu privire la colegii vostri ucisi in timp ce isi faceau meseria cu curaj si daruire in atat de multe tari, pentru a relata ce se intampla in razboaie si in alte situatii dramatice in care se afla atat de multi frati si surori de-ai nostri in lume", a spus Suveranul Pontif.

Papa Francisc s-a adresat jurnalistilor dupa ce Patricia Thomas, de la Associated Press Television, a vorbit despre ziaristii ucisi, incarcerati, raniti sau amenintati.

Citeste mai multe despre Biserica Jurnalistilor: Una din cele mai vechi biserici din Londra isi dezvaluie secretele (Galerie foto) .

Thomas le-a mentionat pe Lyra Mckee, care a fost impuscata mortal in timp ce relata despre proteste in Irlanda de Nord, si pe Daphne Caruana Galizia, din Malta, care a murit intr-un atac cu bomba in 2017. Ea a vorbit si despre Jamal Khashoggi, de la Washington Post, care a fost ucis in consulatul Arabiei Saudite la Istanbul, anul trecut.

"Libertatea presei si cea de exprimare sunt un indicator important al starii de sanatate a unei tari. Sa nu uitam ca unul dintre lucrurile pe care le fac prima data dictaturile este ingradirea libertatii presei", a afirmat Papa Francisc. "Avem nevoie de jurnalisti care sunt de partea victimelor, de partea celor persecutati, de partea celor exclusi, discriminati", a adaugat el.

Papa le-a cerut jurnalistilor sa nu isi piarda interesul fata de tragediile din lume, chiar daca acestea nu mai sunt in prim-plan. "Cine vorbeste astazi despre Rohingya? Cine vorbeste despre Yazidi? Au fost uitati si ei sufera in continuare".

Papa Francisc vine in Romania la sfarsitul acestei luni.

Citeste mai multe despre:

Citeste si:
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Averea fabuloasă adunată de Diana Șoșoacă, senatoarea recent executată silit de ANAF
Senatoarea Diana Șoșoacă a fost recent executată silit de către ANAF pentru neplata datoriilor la stat. Conform ultimei declarații de avere a politicianului, aceasta deține numeroase...
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării anunță când vom scăpa de dosarul cu șină. „Semnez zilnic munți de documente”
Ministrul Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat sâmbătă, 13 august, că zilnic semnează ”munţi de documente” pe hârtie, dar afirmă că a semnat şi electronic contractul de...
Comentarii