Sa nu credeti ca nu vom vedea si ziaristi luati. Procurorii stiu deja Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 11 Mai 2015, ora 07:43
15695 citiri
Sa nu credeti ca nu vom vedea si ziaristi luati. Procurorii stiu deja Interviu
Foto: captura Youtube

Politicul nu mai intelege ca poate exista jurnalist care sa nu fie al cuiva, exista ziaristi care iau bani negri, presiunile politice si vulnerabilitatea economica a ziarelor sunt foarte mari.

Si daca a ajuns omul de pe strada sa spuna "scrieti asa pentru ca v-au dat aia bani" e foarte grav, inseamna ca gazetaria nu mai are nicio sansa, crede redactorul sef al Monitorului de Botosani, Catalin Moraru.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Catalin Moraru a explicat cauzele acestei degradari a jurnalismului, dar si mecanismul de intimidare a presei locale din Romania:

"Sunt deja chestiuni considerate intelese: daca ti-am dat bani prin publicitate, cum de scrii de mine? Asta inseamna ca restul presei asa functioneaza. Eu i-am avertizat de multe ori: vor veni peste noi. (...) Sa nu credeti ca nu vom vedea si ziaristi luati. Procurorii stiu deja, dar au pesti mai mari, au alta treaba."

Dar, sustine Catalin Moraru, nu e in primul rand vina jurnalistilor: "Ziaristii nu viseaza sa umble cu spagi, visul lor initial e sa faca presa. Ajung la asa ceva cand vad ca altfel nu se poate."

Un grup de editori din tara a cerut Guvernului un ajutor, platit direct Postei, pentru abonamente, dar "dl Ponta e interesat de televiziuni, ca acolo se vede (...) Fara o minune, presa scrisa va disparea si odata cu ea accesul la stiri locale serioase", spune cu amaraciune redactorul sef al Monitorului de Botosani.

Despre problemele presei centrale, mai ales ale televiziunilor, se discuta destul de mult in spatiul public. Mai putin este cunoscuta insa situatia presei locale. Este supravietuirea ei in pericol?

Cea mai mare problema este cea economica. Independent fiind, nu mai ai cum sa fii decat vulnerabil si cu cat vulnerabilitatea economica e mai mare, cu atat calitatea jurnalismului e mai scazuta.

Avem si o lipsa crasa de manageri de presa. Foarte putini stiu cum sa faca banii si ce sa faca cu banii, si de aici jurnalisti prost platiti, calitatea din ce in ce mai proasta a oamenilor, jurnalism superficial.

Eu sunt cu pieptul mare si pot sa-l trimit la plimbare pe cel care ma ameninta ca nu imi mai da reclama, pentru ca am un manager de presa care se gandeste la solutii care nu implica pupatul poalei primarului. Dar nu sunt decat 7-8 astfel de manageri in Romania, pe numarate.

Vine ministrul X si il intreaba pe prefect la ureche: "astia ai cui sunt?". Prefectul ii raspunde: "ai nimanui, astia-s impartiali", iar ministrul spune: "hai, ma, lasa-ma!". Un deputat PSD ii spune ministrului: "eu sunt prieten cu directorul ziarului si uite cum scrie de PSD!", ministrul zice: "hai, lasa-ma, tot vor ei ceva". Deci politicul nu mai intelege ca poate exista jurnalist care sa nu fie al cuiva.

Cat de mare e presiunea politica in presa locala?

Depinde cum si-a asternut fiecare. Noi facem presa de 20 de ani si am rezistat presiunilor politice. Acum le e frica sa le mai faca. Ziaristilor le place sa se planga, foarte putini cauta solutii. Noi si acum avem la ziar o incapere care se numeste "camera de control", in care vin cei care ne controleaza. N-a mai fost folosita de cativa ani buni.

Nu exista si un pret al rezistentei?

Contracte mai putine, nervi mai multi, sanatate mai putina. Dar, vedeti, sunt deja chestiuni considerate intelese: daca ti-am dat bani prin publicitate, cum de scrii de mine? Asta inseamna ca restul presei asa functioneaza. Exista si jurnalisti care iau bani negri. Eu i-am avertizat de multe ori: vor veni peste noi. Acum va bucurati ca aresteaza politicieni, dar dupa alegeri, vor veni peste noi. Sa nu credeti ca nu vom vedea si ziaristi luati. Procurorii stiu deja, dar au pesti mai mari, au alta treaba.

Cand politicienii sunt nesiguri, inainte de alegeri, e perioada cea mai frumoasa pentru jurnalisti. Dupa aceea, vom folosi probabil camera de control din plin. Dar depinde cum lucram. Am avut si noroc. O combinatie de noroc si pricepere.

La ultimul control al Fiscului, m-am dus la prefect si i-am spus: hai sa controlam toate institutiile din media, pentru ca noi concuram pe o piata libera, dar situatia concurentiala nu e aceeasi. Eu am oameni angajati cu carte de munca, cu ore suplimentare platite din publicitate si din vanzarea ziarului. E la fel la ceilalti? Au platit impozite?

Rezultatul dupa control a fost ca pentru o vreme in Botosani a disparut presa, institutiile media s-au inchis. Dupa aceea, s-au redeschis incetisor. Treaba lor. Dar eu vreau sa fim tratati la fel.

Se poate deci rezista si lucrand corect?

E foarte greu sa difuzam ziarul. Noi nu avem contract cu Posta din 2006 si ne duc ziarul la mica intelegere, astfel incat oricand sa poata spune "va marim cu 40%". Daca fac asta, chiar am inchis ziarul.

Probabil vom mai rezista doi ani in varianta de print, apoi varianta online. Sa faci gazetarie zilnica cu donatii nu se poate. Site-uri sunt in Botosani o multime, 20 la o populatie de 100 de mii de locuitori.

Jurnalistii care au mirosit ca pot castiga mai bine punand presiune pe diversi si-au facut un site si unele scriu orice, de la aparitita unui nou tip de caiet dictando pana la orice comunicat al partidelor. Si totusi sefii acestor site-uri traiesc mai bine decat cei care fac presa ca lider autoritar de piata de 20 de ani.

Angajatii din redactii vad. Putini suporta. Ii mai pot tine doar pe cei care sunt multumiti ca pot scrie ce vor, nu prin salarii. Nu le-am spus niciodata stop.

Dl Ponta vrea sa ajute televizunile de stiri. Dvs i-ati cerut ajutorul?

Dl Ponta e interesat de televiziuni, ca acolo se vede. I-am facut o solicitare semnata de 15-16 editori din tara: statul sa plateasca direct Postei, nu unui ziar, o suma de bani fixa pentru un abonament. Sa zicem 5 lei pentru abonament. Eu ii inteleg si pe cei de la Posta, nu pot plafona la infinit, au si ei dificultati economice.

Distributie nu avem, abonamentele pot disparea. Am ajuns sa platesc chioscarii cu ore suplimentare ca sa vanda ziarul. Pe vanzatorii volanti i-a alungat ANAF-ul ca ar trebui sa aiba casa fiscala la ei. Trebuie sa facem tot felul de artificii ilegale pentru a lucra legal, ceea ce este anormal pentru un agent economic care 20 de ani si-a platit absolut toate obligatiile fata de stat.

Daca nu se intampla o minune, de tipul ajutor de abonamente de la stat, presa scrisa va disparea si odata cu ea accesul la stiri locale serioase. Vor ramane acele site-uri care iau bani de la toata lumea si scriu despre caiete dictando, petreceri in cluburi sau despre cei care le supara. Uitandu-ma pe site, eu va spun care vor fi reclamele de saptamana viitoare. Situatia nu mai e dramatica, e tragica.

De vina sunt deci si ziaristii?

Eu nu dau vina pe ziaristi, eu dau vina pe sefi, ei au puterea de a le spune "nu" celor care fac golanii. Ziaristii nu viseaza sa umble cu spagi, visul lor initial e sa faca presa. Ajung la asa ceva cand vad ca altfel nu se poate. Dintre cei 20 care au site-uri in Botosani, 15 au trecut prin redactia Monitorului unde nu faceau ce fac acum. Sunt cativa care au site-uri serioase, fac treaba cum au invatat la mine si lumea ii citeste. Trebuie sa incetam sa credem ca oamenii sunt prosti.

Dincolo de ceea ce vorbim noi, tabloid, quality, online etc, presa e de doua feluri - buna sau rea. Asta e imparteala. Si pentru ca prevaleaza jurnalismul rau, cititorii au ajuns sa dispretuiasca meseria aceasta la nivel de breasla.

Eu nu sunt nici Mihai Gadea, nici Mihaela Radulescu, nici Oana Zavoranu, nu vreau sa ma compare nimeni cu oamenii respectivi. Eu nu fac asa ceva si daca a ajuns omul de pe strada sa spuna "scrieti asa pentru ca v-au dat aia bani" e foarte grav. Inseamna ca gazetaria nu mai are nicio sansa.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Catalin Moraru Monitorul Botosani, #coruptie in presa, #presiuni politice presa , #jurnalisti