The Economist: Libertatea presei din Romania, in pericol

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 17:04
6592 citiri
The Economist: Libertatea presei din Romania, in pericol
Foto: Ziaristi Online

Libertatea presei din Romania este atacata si in pericol de a fi subminata de interesele unor politicieni, jurnalistii fiind tinta acuzatiilor din partea oficialilor guvernamentali si din partea site-ului Cotidianul, scrie The Economist.

Jurnalistii Der Spiegel, El Pais, Deutsche Welle, CNN, The Economist, Le Monde, USA Today sau France 24 sunt acuzati ca ar fi agenti sub acoperire care lucreaza impotriva intereselor Romaniei, platiti de presedintele Traian Basescu pentru a dezinforma opinia publica din strainatate, arata The Economist.

Atacurile au pornit odata cu suspendarea lui Traian Basescu de catre Guvernul Victor Ponta, tabara prezidentiala acuzand Executivul de incalcarea democratiei si a statului de drept. De cealalta parte, Guvernul sustine ca apara statul de drept impotriva abuzurilor comise de Traian Basescu, aminteste The Economist.

Corespondentii El Pais, agenti sub acoperire ai ICR

Raul Sanchez, corespondent El Pais, a fost acuzat de Cotidianul ca ar lucra ca agent sub acoperire al Institutului Cultural Roman (ICR) si al lui Traian Basescu.

Acest scandal a pornit dupa interviul acordat de Victor Ponta lui Raul Sanchez, interviu in cadrul caruia premierul a afirmat pentru prima data ca va demisiona daca acuzatiile de plagiat aduse impotriva sa se vor concretiza.

Ponta, pentru El Pais: Daca se dovedeste ca am plagiat, demisionez .

Comisia de Etica a concluzionat ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat, insa premierul nu a demisionat, relateaza jurnalistii de la The Economist.

In ciuda acuzatiilor la adresa El Pais, premierul a mai acordat interviuri pentru publicatia spaniola.

Ponta, pentru El Pais: Situatia nu ma lasa sa dorm .

El Pais a aratat ca nu lucreaza sub acoperire pentru Traian Basescu, publicand inregistrarea interviului in care Victor Ponta a spus ca va demisiona.

El Pais demonstreaza ca Ponta a promis ca demisioneaza. A facut publica inregistrarea .

Principala preocupare a Der Spiegel si Deutsche Welle, dezinformarea opiniei publice de la Bucuresti

Cotidianul a lansat acuzatii si la adresa jurnalistului independent Keno Verseck, care colaboreaza cu Der Spiegel si Deutsche Welle, ca ar fi mintit si dezinformat opinia publica din Romania, in ceea ce priveste criza politica de la Bucuresti.

Intr-un reportaj pentru Deutsche Welle, jurnalistul a notat ca Guvernul incalca legile si deciziile date de Curtea Constitutionala (CCR).

Corespondentii romani din strainatate, in slujba lui Basescu

Acuzata a fost si jurnalista Liliana Ciobanu, corespondent independent pentru The Economist, CNN si France 24, care ar fi agent sub acoperire, platit de Traian Basescu sa scrie articole antiguvernamentale.

Jurnalista a negat acuzatiile formulate de Cotidianul si a cerut dovezi in acest sens.

Victor Ponta, acuzatii de dezinformare in stanga si-n dreapta

Premierul Victor Ponta a acuzat, intr-un interviu televizat, un articol Le Monde, sustinand ca persoana care a scris respectivul articol a fost ori platita pentru asta, ori nu are nici cea mai vaga idee despre ceea ce se intampla in Romania.

Ulterior, Ponta a afirmat ca nu a dorit sa jigneasca pe nimeni si a asigurat mediul jurnalistic de prietenia sa.

Aceasta atitudine pasnica din partea premierului nu a durat mult, atacand, in timpul unei conferinte de presa pe tema deciziei CCR de a invalida referendumul, o jurnalista romanca a AFP, Mihaela Rodina, spunandu-i acesteia ca este "dezinformata", "neprofesionista" si ca are "o atitudine ciudata si revoltatoare".

Organizatia Jurnalisti fara Frontiere a condamnat climatul de intimidare care s-a dezvoltat in Romania si indreptat impotriva jurnalistilor. De asemenea, a facut apel la statele membre ale Uniunii Europene sa ia act de "paranoia si de folosirea retoricii pline de ura la adresa jurnalistilor".

Filiala Asociatiei Presei Internationale din Romania a cerut autoritatilor de la Bucuresti sa "asigure o atitudine civilizata si responsabila fata de ziaristii care lucreaza in mediul international".

Dar presedintele atunci interimar Crin Antonescu a reactionat la acest apel, spunand ca "serviciul de informatii externe (SIE) trebuie sa inteleaga mecanismul prin care imaginea Romaniei a fost distrusa in doua saptamani, mecanism care face parte dintr-o actiune organizata, coordonata si finantata".

Fie ca Guvernul de la Bucuresti crede sau nu ca se lupta cu o conspiratie jurnalistica mondiala, atacurile sale la adresa presei nu au facut decat sa arate ca nu poate promova imaginea pe care si-o doreste, mai scrie The Economist.

Mircea Toma, despre atacurile la libertatea de exprimare

Presedintele ActiveWatch - Agentia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, considera ca libertatea de exprimare este grav afectata, ca urmare a actiunilor recente ale reprezentantilor USL. "Revenim la perioada guvernarii Nastase", avertizeaza Toma.

Mircea Toma, despre atacurile la libertatea de exprimare - vezi cazuri concrete

Constatarile lui Mircea Toma se bazeaza pe evenimentele recente, care au avut loc in media controlata de stat. Este vorba despre Radio Romania Actualitati, agentia de presa Agerpres, Televiziunea Romana si portalul de stiri online al TVR, tvrinfo.ro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Prima reacție a lui Cătălin Cîrstoiu după ce PNL și PSD au decis retragerea sa din cursa pentru Primăria București: ”Am fost supus unor atacuri”
Cătălin Cîrstoiu a avut marţi, 23 aprilie, pe rețelele sociale, prima reacţie după ce PSD şi PNL au renunţat la candidatura sa la Primăria Capitalei, precizând că nu a luat decizia de...
#Economist libertate presa Romania, #jurnalisti atac Ponta Guvern, #presa externa libertate Romania , #jurnalisti