70 de ani de la "invazia martiana" a lui Orson Welles

Miercuri, 29 Octombrie 2008, ora 12:44
2301 citiri
70 de ani de la "invazia martiana" a lui Orson Welles

In urma cu 70 de ani, SUA era "invadata" de martieni prin intermediul radioului. Ascultatori panicati, oameni care si-au parasit casele mancand pamantul, reteaua telefonica supra-aglomerata, acestea au fost efectele dramatizarii radiofonice ale romanului lui H.G. Wells, "Razboiul lumilor".

Opera SF a britanicului H.G. Wells ce relata un atac martian asupra Marii Britanii a inspirat scenariul unui program radio, difuzat in Statele Unite de postul CBS, in data de 30 octombrie 1938, in ajunul Halloween-ului, in regia lui Orson Welles.

In adaptarea americana martienii ostili aterizasera in statul New Jersey si se pregateau de un atac asupra New York-ului.

Scenariul a fost atat de realist, presarat cu buletine de stiri si cu efecte sonore speciale, incat ascultatorii au crezut ca lucrurile sunt adevarate.

Potrivit unui studiu al Universitatii Princeton, realizat zece ani mai tarziu, panica a cuprins atunci, intr-un fel sau altul, aproape un milion de persoane.

Reactia oamenilor a fost suficient de puternica incat ziarul New York Times sa titreze a doua zi pe prima pagina: "Auditori panicati au luat drept reala o reprezentare teatrala a razboiului".

Momentul a demonstrat mai bine ca niciodata capacitatea de manipulare a mijloacelor media.

Desi Orson Welles a anuntat la inceperea emisiunii ca este vorba despre o fictiune, multi dintre ascultatori nu au auzit acest avertisment sau l-au ignorat. Intr-un fel, programul cristaliza toate temerile si tensiunile americane din preajma celui de-al Doilea Razboi Mondial.

Martienii au mai revenit si in programele altor posturi de radio, din alte tari, iar consecintele au fost, aproape intotdeauna similare. Printre cele mai remarcabile "aterizari" sunt cele din Chile (1944) si Ecuador (1949).

In Ecuador s-a ajuns chiar pana acolo incat ascultatorii, intr-o miscare violenta de panica, au incendiat sediul postului national de radio, Radio Quito, in incident, pierzandu-si viata sase oameni.

Citeste si:
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Profilul candidaților care se luptă pentru șefia USR. De la șoferi de tir, la primari și activiști civici
Cu toate că devansarea alegerilor din USR i-a luat pe nepregătite pe mulți dintre membri, o parte acuzând că nu au timp să-și facă campanie electorală, numărul candidaților care vor să...
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Rareș Bogdan, mesaj lingușitor despre Nicolae Ciucă: ”Avem un premier extrem de responsabil”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a lăudat luni, 27 iunie, măsurile anunțate de premierul Nicolae Ciucă, atacând, indirect, PSD-ul. Într-o postare pe Facebbok, Rareș Bogdan a...