Aviz favorabil pentru noua lege de functionare a SRR si SRTV

Luni, 22 Iunie 2009, ora 21:13
1337 citiri
Aviz favorabil pentru noua lege de functionare a SRR si SRTV

Deputatii din comisia de cultura au aprobat luni noua Lege de functionare a Societatii de Radiodifuziune si a Societatii Romane de Televiziune prin care reprezentantii in Consiliile de Administratie au un mandat de cinci ani si nu mai pot fi demisi prin respingerea raportului anual de activitate.

Noua Lege prevede si ca membrii Consiliilor de Administratie ale SRR si SRTV nu au voie sa indeplineasca functii in structurile de conducere a partidelor, sa fie membri ai Parlamentului sau Guvernului, sau sa fie in structurile de conducere a acestora. De asemenea, este incompatibila functia de membru intr-un Consiliu cu cea in cadrul autoritatilor administratiei publice sau locale.

Potrivit presedintelui comisiei, Raluca Turcan, persoana care ar avea o functie de conducere in vreun partid "se poate suspenda din functia de conducere a partidului respectiv si intra in procedurile parlamentare de validare".

"Aceasta este doar o masura de precautie, nu este niciun caz o garantie ca persoanele nu vor respecta ordine politice sau nu vor urmari ingerinta politica. De altfel, nimeni nu poate sa garanteze acest lucru atata timp cat este vorba de oameni", a explicat Turcan.

S-au redus termenele

De asemenea, a fost redus termenul de intrare in vigoare a Legii, de la 60 de zile, la 30 de zile de la publicarea in Monitorul Oficial. In termen 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii, organizatiile neguvernamentale vor inainta Comisiilor de specialitate ale Parlamentului un memoriu justificativ privind activitatea desfasurata, dar si propunerile pentru cei doi reprezentanti la care au dreptul.

In plus, tot in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a Legii, Presedintele Romaniei, Guvernul, grupurile reunite ale celor doua Camere, grupurile minoritatilor nationale, precum si personalul de specialitate angajat in SRR si SRTV vor face propunerile pentru membrii in structurile de conducere ale celor doua societati.

Mandatul poate fi prelungit

Membrii Comisiei de cultura au mai introdus si posibilitatea ca unui membru al Consiliului de Administratie sa-i fie prelungit o singura data mandatul, care in noua lege este de cinci ani.

Totodata, intre amendamentele aduse de Comisie se numara si eliminarea prevederii care interzice "orice ingerinta politica sau de alta natura in activitatea membrilor Consiliilor celor doua societati".

Deputatii au eliminat din categoria celor care "nu pot face parte din Consilii" persoanele care "au fost demise de Parlament, pentru activitatea necorespunzatoare in calitate de membru al unuia dintre Consiliile de Administratie".

Exceptari de la plata

Un alt amendament adoptat prevede ca "persoanele juridice, prin similitudine cu persoanele fizice, pot fi exceptate anual de la plata taxei radio-tv daca declara prin reprezentantul legal ca nu detin aparate radio-tv".

Propunerea legislativa urmeaza sa fie supusa votului in plenul Camerei Deputatilor, urmand ca Senatul sa ia decizia finala in acest caz.

Masuri de depolitizare

Proiectul de lege initiat de Raluca Turcan si sustinut de 55 de parlamentari PD-L prevede o serie de masuri pentru depolitizarea conducerii institutiilor publice de mass-media precum reducerea numarului de reprezentanti ai partidelor in consiliile de administratie ale SRR si SRTv, de la 8 la 7, concomitent cu includerea a doi reprezentanti din societatea civila, membrii CA sa nu poata fi membri ai unui partid politic, ai Parlamentului sau Guvernului, iar mandatele CA se prelungesc de la 4 la 5 ani pentru a nu coincide cu durata unui mandat parlamentar.

Pentru profesionalizarea conducerii SRR si SRTv este prevazuta separarea functiei de presedinte al Consiliului de Administratie de cea de director general, aceasta urmand sa fie ocupata pe baza unui concurs.

De asemenea, proiectul prevede realizarea unui audit independent anual al celor doua institutii, raport ce trebuie prezentat in Parlament. In textul proiectului exista si o prevedere conform careia hotararile consiliilor de administratie ale celor doua societati sunt informatii de interes public.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#depolitizare SRTV, #depolitizare TVR SRTv, #lege televiziune publica , #mass media