Premiul Pulitzer va fi acordat si jurnalistilor de presa online

Marti, 09 Decembrie 2008, ora 11:37
1175 citiri
Premiul Pulitzer va fi acordat si jurnalistilor de presa online

Premiul Pulitzer, cea mai prestigioasa recompensa care se acorda in SUA pentru jurnalism, va lua in considerare de-acum inainte si publicatiile difuzate doar pe Internet, au anuntat organizatorii.

Pulitzer Prize Board, care atribuie in fiecare an acest premiu la 14 categorii, a indicat ca la viitoarea ceremonie de decernare a ravnitelor recunoasteri ale unor creatii publicistice, din aprilie 2009, vor fi avute in vedere, la toate categoriile, deopotriva 'ziarele tiparite si organizatiile de presa care nu publica decat pe Internet', citeaza France Presse.

Dupa cum a explicat Sig Gissler, unul din membrii conducerii fundatiei ce acorda premiul, este vorba de 'o evolutie logica a misiunii istorice a premiului Pulitzer', de a observa 'in permanenta schimbarile de pe scena media pentru a face modificarile necesare'.

El a reamintit in context ca acest premiu acordat in SUA pentru jurnalism, creat in anul 1904 de Joseph Pulitzer, a evoluat pe parcursul anilor, fotografia de presa nefiind recompensata, de exemplu, decat din 1943.

De acum inainte, potrivit organizatorilor, vor putea concura la premiul Pulitzer publicatiile tiparite sau electronice care apar zilnic sau saptamanal si care acorda prioritate unei prezentari 'originale a actualitatii imediate', in timp ce revistele de tip magazin, media audiovizuale si site-urile acestora nu vor putea avea pretentii la castigarea distinctiei.

Data limita de participare la competitia pentru premiile Pulitzer 2009 a fost stabilita la 1 februarie 2009.

Pe de alta parte insa, numarul jurnalistilor care publica pe Internet si au fost trimisi la inchisoare l-a depasit, pentru prima data, pe plan mondial pe cel al colegilor lor, ce activeaza in alte medii de comunicare in masa.

La 1 decembrie 2008, 125 de jurnalisti se aflau in spatele gratiilor, de doua ori mai putin decat in 2007, a afirmat joi Comitetul de Protectie a Jurnalistilor, cu sediul la New York, relateaza AFP.

Dintre acestia, 56 publicau pe Internet, ca bloggeri sau avand functia de redactor sef de site. A doua cea mai afectata categorie este presa scrisa (53 de jurnalisti inchisi), urmata de jurnalistii de televiziune, de radio si realizatorii de documentare (16).

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#premiul Pulitzer, #presa online, #jurnalisti Internet , #mass media