Le Monde schimba formula editoriala, in incercarea de a stopa scaderea

Luni, 26 Ianuarie 2009, ora 23:28
2817 citiri
Le Monde schimba formula editoriala, in incercarea de a stopa scaderea

Cotidianul francez Le Monde a lansat, luni, o noua formula editoriala, cu scopul de a se adapta noilor servicii folosite de cititorii sai, precum internetul, si de a-si afirma unicitatea, pe fondul unei scaderi a vanzarilor, transmite AFP.

Noul Le Monde si-a facut aparitia luni dupa-amiaza la chioscurile de ziare, cu o prima pagina dubla, consacrata mobilizarii sociale in Franta si eforturilor Parisului in Orientul Mijlociu.

Ziarul a pastrat marca traditionala a cotidianului, numele scris cu litere gotice ingrosate si desenele lui Plantu, insa pagina este mai bine impartita, pentru a putea fi citita mai usor.

Noua formula este aceea a unui ziar "in alerta in ceea ce priveste informatia, mai bine ritmat printr-o macheta si o grafica mai lizibile, punand in valoare fiecare articol, sporind fara sa abuzeze ocaziile de a "intra" in fiecare pagina printr-o (marca - n.red.) "vizuala" exigenta sau selectiva" - fotografie sau infografie, a explicat sambata, intr-un editorial, directorul Le Monde, Eric Fottorino.

Noua formula are drept obiectiv sa faca din cotidian "un ziar al esentialului, preferand ierarhizarea informatiei in locul confuziei exhaustivitatii", a subliniat el.

La acest principiu se adauga complementaritatea cu internetul: astfel, la sfarsitul articolului apar trimiteri catre pagina electronica.

Alegerea unei fotografii mari pentru prima pagina va fi de acum rezervata situatiilor de exceptie, pentru a respecta "unicitatea" cotidianului, potrivit directorului sau adjunct Laurent Greilsamer.

Mai gros in weekend, ziarul va fi insotit luni de o versiune innoita a Le Monde Economie, iar un supliment lunar gratuit Le Monde de l'Education va fi lansat incepand de miercuri.

Cotidianul francez va publica in 4 martie un supliment lunar consacrat modei, decoratiunilor, calatoriilor, intitulat M, si lucreaza la noua formula a suplimentului de weekend, Le Monde 2.

In 2008, confruntat cu dificultati financiare, cotidianul a fost nevoit sa faca apel la un plan social, in urma caruia au fost demisi 60 dintre cei 350 de ziaristi ai sai.

Cu un tiraj de aproximativ 300.000 de exemplare, vanzarile au scazut cu 5,3% intre lunile ianaurie si noiembrie 2008, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Le Monde schimbare, #Le Monde editorial , #mass media
Comentarii
Poza mahetin
mahetin
rank 5
Alo, alo, măi ziare.com , nu stii că nu e grumos să mănânci cuvinte ? Ia uităte tu putin la titlu