PD-L vrea o comisie de ancheta in cazul TVR

Miercuri, 23 Septembrie 2009, ora 18:57
1273 citiri
PD-L vrea o comisie de ancheta in cazul TVR

Deputatii PD-L din Comisia de cultura a Camerei Deputatilor sustin ideea constituirii unei comisii de ancheta in cazul TVR, precum si realizarea unui audit inaintea dezbaterii raportului de activitate pe 2008 al institutiei, dar dupa audierea presedintelui TVR, Alexandru Sassu.

La Comisia de cultura a deputatilor au fost audiati miercuri o serie de jurnalisti din TVR care si-au exprimat nemultumirea si au contestat mentinerea in functie a sefului Departamentului de stiri, Madalina Radulescu, care ocupa interimar aceasta functie de doi ani de zile.

Intre acestia s-au numarat producatori, reporteri, si reprezentanti ai salariatilor din TVR intre care Anca Lazarescu, Raluca Brumaru, Alina Grigore, Alexandru Costache, Mihai Radulescu, Marian Voicu, Loara Stefanescu, Liliana Teica si Adriana Gulea.

Jurnalistii l-au acuzat pe Sassu ca mentine seful Departamentului de stiri in calitatea sa de interimar pe functie, in loc sa organizeze un concurs pentru ocuparea acestui post.

In replica, deputatul UDMR, Maton Arpad, alaturi de deputatii PSD, au sustinut ca declansarea procedurii de concurs nu poate fi realizata deoarece TVR se afla in proces cu Rodica Culcer pentru acest post, din care a fost demisa in urma cu doi ani.

De asemenea, jurnalistii au mai acuzat cenzura din partea conducerii departamentului de stiri, dar si politizarea unor aspecte din activitatea postului, dand ca exemplu faptul ca Liviu Dragnea a fost invitat la o emisiune, pe ultima suta de metri, dupa finalizarea campaniei pentru europarlamentare din acest an.

Ei au prezentat comisiei in acest sens si o decizie a CNA care a santionat acest lucru.

Audientele TVR au scazut la jumatate

Mai mult, jurnalistii au prezentat o statistica privind audientele realizate de TVR in ultimii doi ani, documente din care reiese ca acestea au scazut cu mai mult de 50%.

"Uitati care sunt rezultatele dupa doi ani de interimat: audienta nu numai ca nu a crescut, dar s-a redus la jumatate, ba chiar s-a si redus de trei ori", a sustinut Mihai Radulescu, unul dintre jurnalistii prezenti. El spune ca mai multi directori din TVR sunt "legati de domeniul politic".

"Oamenii astia sunt atat de legati de clasa politica incat nu au nicio treaba cu profesionalismul. Pe termen lung, oamenii politici au o problema, ei nu se mai uita la TVR", a reclamat jurnalistul.

Deputatul PSD Madalin Voicu a propus schimbarea Madalinei Radulescu din functie cu o alta persoana, dar tot cu statut de interimar pana la finalizarea procesului Culcer vs. TVR, si care sa se ridice la nivelul de profesionalism invocat de jurnalistii audiati.

Presedintele Comisiei, deputatul PD-L Raluca Turcan, a sustinut ca situatia lui Radulescu nu este singulara, gasind in total noua astfel de cazuri de interimat care au fost prelungite, pe langa delegarea de functii.

"Situatia aceasta nu poate sa dureze la sfarsit. Trebuie sa demaram in procedura de urgenta o Comisie de ancheta fata de situatia de la stiri si am putea sa anchetam toate aspectele din TVR", a continuat deputatul PD-L Marius Spinu.

Un alt deputat PD-L, Brandusa Novac, a propus ca pana la discutarea si adoptarea sau respingerea raportului de activitate pe 2008 a TVR, care se afla pe masa Parlamentului din primavara, sa fie realizat un audit asupra institutiei in scopul de "a avea o radiografie corecta la tot ce se intampla acolo".

Turcan a precizat, la finalul sedintei comisiei, ca Sassu va fi invitat la audieri saptamana viitoare, sau peste doua saptamani, ulterior urmand sa se decida asupra propunerii PD-L privind infiintarea unei comisii de ancheta a activitatii TVR.

Citeste si:
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Cum a fost dovedit Traian Băsescu ca "turnător" în regimul comunist: "Nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii"
Germina Nagâţ, membru în Colegiul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), a afirmat că Traian Băsescu nu a fost “servit” de niciun serviciu de informaţii,...