Radioul public isi trimite recuperatorii la firmele din Bucuresti

Sambata, 08 Noiembrie 2008, ora 22:52
1903 citiri
Radioul public isi trimite recuperatorii la firmele din Bucuresti

Societatea Romana de Radiodifuziune isi va recupera datoriile de 632.000 de euro de la cele aproximativ 60.000 de firme ramase in urma cu plata taxei radio apeland la o companie specializata.

Pentru ca datoriile se prescriu la capatul unei perioade de trei ani, iar astfel SRR va pierde banii, compania BPO Solutions a fost aleasa, in urma unei licitatii, pentru a identifica, notifica si recupera taxa radio de la datornici, informeaza Cotidianul.

Taxa se plateste, indiferent daca e vorba de peroane fizice sau persoane juridice. "Atat persoanele fizice, cat si persoanele juridice au obligatia de a plati taxa radio si tv", a declarat Razvan-Iulian Stamatescu, PR Manager la SRR.

"Exceptie fac persoanele fizice cu domiciliul in Romania care declara pe proprie raspundere ca nu detin aparate de radio. In cazul persoanelor juridice, plata taxei radio nu este conditionata de detinerea receptoarelor radio", a mai spus Stamatescu, adaugand ca "este greu de crezut ca patronul unei firme nu detine un aparat de radio in masina sau la telefonul mobil".

In situatia in care societatile datornice au sediul in locuri detinute de persoane fizice, facturile de la Electrica nu contin si taxa radio pentru persoana juridica, ci doar cea pe persoana fizica.

Astfel, firmele trebuie sa plateasca taxa din proprie initiativa, deoarece "nu au contract cu Electrica, si prin urmare furnizorul de energie electrica nu emite o factura care sa includa taxa radio pe firma", dupa cum a explicat managerul de la BPO Solutions.

In ceea ce priveste reactiile celor vizati, multi sunt contrariati ca trebuie sa plateasca taxa radio si din postura de persoane fizice, si din cea de patroni. "Motivul invocat cel mai des e ca nu li se pare normal sa achite o data pe persoana fizica si apoi si pe persoana juridica", explica Dumitru.

30.000 de instiintari

Pana in prezent, BPO Solutions a trimis in jur de 30.000 de instiintari, dintr-o baza de date dubla, furnizata de SRR. "Noi trebuie sa anuntam firmele ca figureaza ca fiind neplatitoare ale taxei si ca e datoria lor legala sa achite taxa. Legea e foarte clara din acest punct de vedere: indiferent daca ai sau nu aparat de radio, e obligatoriu sa achiti aceasta taxa, daca esti firma", a declarat Cristian Dumitru.

Cea mai mare datorie pe care o poate avea o persoana juridica reprezinta contravaloarea taxei pe trei ani, la care se adauga penalitatile pentru neachitarea la termen. SRR percepe trei tipuri de taxe radio pentru firme, in functie de marimea acestora.

Astfel, persoanele juridice fara angajati trebuie sa plateasca 2,5 lei pe luna, microintreprinderile 10 lei pe luna, iar celorlalte firme, care nu se incadreaza in cele doua categorii precedente, li se percep lunar 30 de lei.

Pasul final il reprezinta trimiterea unor atentionari, care suna putin mai strict decat prima instiintare de plata. "Neachitarea taxei pentru serviciul public de radiodifuziune constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 de lei plus plata unor despagubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioada de un an", se poate citi in aceste atentionari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cu cine ar vrea PSD+PNL să-l înlocuiască pe Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu se pare că s-a dovedit a fi mai degrabă nepotrivit pentru a candida din partea PSD+PNL pentru Primăria Capitalei. Astfel, alianța care formează și guvernul ar lua deja în...
#radioul public, #recupera, #datorii, #persoana fizica, #persoana juridica, #recuperator , #mass media