Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Rodipet: Adevarul Holding transforma disputa comerciala intr-un circ

Joi, 09 Iulie 2009, ora 19:46
1096 citiri
Rodipet: Adevarul Holding transforma disputa comerciala intr-un circ
foto: Standard.ro

Adevarul Holding a transformat diferendul comercial cu Rodipet intr-un "circ" mediatic, iar aceasta din urma va relua colaborarea cu trustul doar daca isi va acoperi cheltuielile de distributie, a declarat, joi, directorul general al Awdi Group, din care face parte si Rodipet.

"Adevarul Holding nu a facut altceva decat sa transforme un diferend comercial intr-un circ mediatic. Rodipet doreste sa colaboreze cu toti editorii de presa, dar nu o mai poate face fara sa-si acopere cheltuielile de distributie", a spus Florin Lungoci.

Acesta a precizat ca Rodipet vrea sa colaboreze in continuare cu Adevarul Holding, dar nu mai poate distribui produsele acestuia in conditiile in care se primesc numai publicatiile neprofitabile.

"Vom livra toate publicatiile trustului Adevarul sau nici una. Nu ne puteti obliga sa distribuim cu forta", a spus Lungoci.

Acesta a adaugat ca cei din conducerea trustului au fost informati inca din data de 6 iulie ca publicatiile Adevarul nu vor mai fi distribuite de catre Rodipet.

Directorul general al grupului Awdi a mai declarat ca in momentul de fata se poarta discutii cu toti editorii de presa pentru renegocierea contractelor de distributie, cu exceptia Adevarul Holding.

Pierderi lunare de pana la 600.000 euro

De asemenea, Lungoci a subliniat ca Rodipet inregistreaza pierderi lunare de pana la 600.000 de euro din distribuirea publicatiilor neprofitabile, iar timp de cinci ani a fost obligata, din cauza monitorizarii post-privatizare, sa realizeze distributia de presa pentru orice societate de presa din Romania la preturi care nu-i acopereau costurile.

Datoriile comerciale ale Rodipet catre parteneri sunt de aproximativ 3,5 - 4 milioane de euro, dar creantele pe care le are de recuperat se ridica la circa 10 milioane de euro.

Potrivit lui Florin Lungoci, Rodipet detine pana la 35% din piata de distributie de presa din Romania.

Adevarul reclama datorii neplatite

Adevarul Holding a anuntat ca sisteaza de miercuri, 8 iulie, pe termen nedeterminat, colaborarea cu distribuitorul de presa Rodipet, din cauza neachitarii datoriei de 1,2 milioane de euro, dar si a opririi unilaterale a distributiei produselor Adevarul de catre Rodipet.

Prin urmare, "Adevarul", "Click!", "Click! pentru femei", "Click! Sanatate", Click! Pofta buna", "Forbes Romania", "Dilema Veche", "Dilemateca" si "Foreign Policy Romania", inclusiv volumele din colectiile "100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca" si "Disney Clasic" nu vor mai putea fi gasite la chioscurile din reteaua Rodipet.

Totodata, grupul a demarat toate procedurile juridice pentru recuperarea datoriilor Rodipet. De asemenea, marti, 7 iulie, a inaintat instantei o cerere de deschidere a procedurilor de insolventa ale companiilor Rodikiosk SRL, Star Collection Agency si Network Press Concept.

Pe de alta parte, Adevarul Holding anunta ca va sesiza Consiliul Concurentei referitor la nerespectarea de catre Rodipet a articolelor 5 si 6 din legea 21/1996 privind practici anticoncurentiale, dar si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Solutiile la care va apela Adevarul pentru ca abonatii sa nu fie afectati inlcud distribuirea ziarelor si revistelor cu ajutorul difuzorilor traditionali de presa, punand accent pe folosirea vanzatorilor volanti si pe infiintarea unor linii speciale de distributie a publicatiilor Adevarul Holding.

Neintelegerile dintre grupul de presa si distribuitor s-au acutizat in noaptea de luni spre marti, cand angajatii Rodipet nu au mai preluat produsele Adevarul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#conflict Adevarul Rodipet, #datorii Rodipet distributie , #mass media