Rodipet: Adevarul Holding transforma disputa comerciala intr-un circ

Joi, 09 Iulie 2009, ora 19:46
1071 citiri
Rodipet: Adevarul Holding transforma disputa comerciala intr-un circ

Adevarul Holding a transformat diferendul comercial cu Rodipet intr-un "circ" mediatic, iar aceasta din urma va relua colaborarea cu trustul doar daca isi va acoperi cheltuielile de distributie, a declarat, joi, directorul general al Awdi Group, din care face parte si Rodipet.

"Adevarul Holding nu a facut altceva decat sa transforme un diferend comercial intr-un circ mediatic. Rodipet doreste sa colaboreze cu toti editorii de presa, dar nu o mai poate face fara sa-si acopere cheltuielile de distributie", a spus Florin Lungoci.

Acesta a precizat ca Rodipet vrea sa colaboreze in continuare cu Adevarul Holding, dar nu mai poate distribui produsele acestuia in conditiile in care se primesc numai publicatiile neprofitabile.

"Vom livra toate publicatiile trustului Adevarul sau nici una. Nu ne puteti obliga sa distribuim cu forta", a spus Lungoci.

Acesta a adaugat ca cei din conducerea trustului au fost informati inca din data de 6 iulie ca publicatiile Adevarul nu vor mai fi distribuite de catre Rodipet.

Directorul general al grupului Awdi a mai declarat ca in momentul de fata se poarta discutii cu toti editorii de presa pentru renegocierea contractelor de distributie, cu exceptia Adevarul Holding.

Pierderi lunare de pana la 600.000 euro

De asemenea, Lungoci a subliniat ca Rodipet inregistreaza pierderi lunare de pana la 600.000 de euro din distribuirea publicatiilor neprofitabile, iar timp de cinci ani a fost obligata, din cauza monitorizarii post-privatizare, sa realizeze distributia de presa pentru orice societate de presa din Romania la preturi care nu-i acopereau costurile.

Datoriile comerciale ale Rodipet catre parteneri sunt de aproximativ 3,5 - 4 milioane de euro, dar creantele pe care le are de recuperat se ridica la circa 10 milioane de euro.

Potrivit lui Florin Lungoci, Rodipet detine pana la 35% din piata de distributie de presa din Romania.

Adevarul reclama datorii neplatite

Adevarul Holding a anuntat ca sisteaza de miercuri, 8 iulie, pe termen nedeterminat, colaborarea cu distribuitorul de presa Rodipet, din cauza neachitarii datoriei de 1,2 milioane de euro, dar si a opririi unilaterale a distributiei produselor Adevarul de catre Rodipet.

Prin urmare, "Adevarul", "Click!", "Click! pentru femei", "Click! Sanatate", Click! Pofta buna", "Forbes Romania", "Dilema Veche", "Dilemateca" si "Foreign Policy Romania", inclusiv volumele din colectiile "100 de carti pe care trebuie sa le ai in biblioteca" si "Disney Clasic" nu vor mai putea fi gasite la chioscurile din reteaua Rodipet.

Totodata, grupul a demarat toate procedurile juridice pentru recuperarea datoriilor Rodipet. De asemenea, marti, 7 iulie, a inaintat instantei o cerere de deschidere a procedurilor de insolventa ale companiilor Rodikiosk SRL, Star Collection Agency si Network Press Concept.

Pe de alta parte, Adevarul Holding anunta ca va sesiza Consiliul Concurentei referitor la nerespectarea de catre Rodipet a articolelor 5 si 6 din legea 21/1996 privind practici anticoncurentiale, dar si Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.

Solutiile la care va apela Adevarul pentru ca abonatii sa nu fie afectati inlcud distribuirea ziarelor si revistelor cu ajutorul difuzorilor traditionali de presa, punand accent pe folosirea vanzatorilor volanti si pe infiintarea unor linii speciale de distributie a publicatiilor Adevarul Holding.

Neintelegerile dintre grupul de presa si distribuitor s-au acutizat in noaptea de luni spre marti, cand angajatii Rodipet nu au mai preluat produsele Adevarul.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...