The Telegraph publica articole din istoria Romaniei

Marti, 22 Septembrie 2009, ora 21:58
3851 citiri
The Telegraph publica articole din istoria Romaniei

Pagini sangeroase din istoria Romaniei sunt prezentate aproape zilnic intr-un cotidian britanic, care in editia de marti republica un articol de acum 70 de ani in care cititorii erau informati despre asasinarea premierului roman Armand Calinescu de catre legionarii Garzii de Fier.

The Telegraph republica marti un articol scris pe data de 22 septembrie 1939, in care se anunta ca premierul roman A. Calinescu a fost ucis de legionarii Garzii de Fier, organizatie fascista inspirata de nazismul german.

"Crima a avut loc langa palatul regal de la Cotroceni, in apropiere de Bucuresti, unde premierul trebuia sa se intalneasca cu regele Carol. Masina premierului a fost atacata de 10 - 11 barbati care au inceput sa traga focuri de arma. Armand Calinescu si persoanele care il insoteau au murit pe loc, insa soferul nu a fost ranit.

Criminalii au sarit in trei masini si s-au intors in Bucuresti la sediul radio. Acolo l-au impuscat pe usier, au intrat in studio, si l-au alungat pe prezentator. Dupa asta au tipat in microfon: "Moartea lui Calinescu a fost executatata de legionari", se arata in articol.

Sapte persoane au fost arestate sub acuzatia de crima, iar alte trei au reusit sa scape. Liderul asasinilor, Dumitrescu, a fost prins si el cateva minute mai tarziu.

"Se pare ca asasinarea premierului roman A. Calinescu a fost pusa la cale in Slovacia. Sase dintre cei implicati eu fost impuscati cateva ore mai tarziu, iar in locul lui Calinescu regele Carol l-a numit pe generalul George Argeseanu", se mai arata in articol.

Insa jurnalistii englezi de la acea vreme reitereaza ideea ca in Bucuresti lumea credea ca Marea Britanie avea un mare interes ca Armand Calinescu sa moara, iar Romania sa nu mai fie neutra.

"Calinescu a fost ultima data in Marea Britanie Pastele trecut ca sa isi vada fiul, de 16 ani, Barbu, care este elev la scoala Maiden Erlegh", se mai arata in articolul de la acea vreme.

Citeste si:
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Motivele pentru care politicienii au o viață mai lungă decât restul oamenilor. Rezultatele dovedite de un studiu Oxford
Politicienii trăiesc mai mult decât restul oamenilor pentru că au venituri mai crescute şi beneficiază de tratamente medicale mai bune, arată un studiu întocmit de Universitatea din Oxford,...
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
Nume noi în partidul lui Dacian Cioloș. Cristian Presură și Ciprian Mihali au anunțat că s-au înscris în REPER
REPER, noul partid înfiinţat de Dacian Cioloş şi mai mulţi europarlamentari de la PLUS, are noi membri. Fizicianul Cristian Presură și profesorul Ciprian Mihali, de la departamentul de...