Invitatii Ziare.com - Recomandari pentru saptamana aceasta

Luni, 03 August 2015, ora 00:00
4525 citiri
Invitatii Ziare.com - Recomandari pentru saptamana aceasta

In prima saptamana de lansare a sectiunii Invitatii Ziare.com, incepand de luni, 3 august, te asteptam sa citesti:

Politica fara gramatica, de Cristian Preda, europarlamentar. Autorul lanseaza mai multe ipoteze despre cum se poate ca, in Romania, politica sa functioneze fara... gramatica. "De ce unui politician nu-i pasa cand face un dezacord? Cum de nu-si corecteaza postarile publicate pe Facebook?" Cristian Preda a gasit patru variante de raspuns.

Reactiile fata de Comitetul National pentru Stabilitate - ignoranta sau judecata stramba, de Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al BNR. Autorul explica premisele false pe baza carora au existat reactii negative referitoare la crearea unui Comitet National pentru Stabilitate Macroprudentiala si argumenteaza necesitatea unui astfel de organism in acest moment, pentru Romania.

Si totusi Europa, de Cristian Diaconescu, presedintele Fundatiei Miscarea Populara, fost ministru al Justitiei si al Afacerilor Externe. Articolul analizeaza si explica situatia tensionata din Uniunea Europeana, dar si relatia transatlantica slabita si unde se afla Romania in aceasta ecuatie.

Iluzia antidemocratica a egalitatii absolute, de Teodor Baconschi, diplomat si scriitor. Gasiti raspunsuri la intrebari precum: S-a mers prea departe cu democratia? E suficient daca suntem egali in fata legii si a lui Dumnezeu? Fantasma libertatii nemarginite e mai putin periculoasa decat cea a egalitatii absolute?

25 de ani...de "libertate", de Valentin Jucan, Secretar de stat, Membru in Consiliul National al Audiovizualului. Un articol despre modul gresit in care intelegem libertatea de exprimare si despre principiul libertatii individuale, care ar trebui sa se opreasca acolo unde incepe libertatea celuilalt.

Cum pregatim reforma administratiei locale?, de Codru Vrabie, activist, trainer si consultant in domeniul bunei guvernari. Autorul lanseaza sapte intrebari la care ar trebui sa gasim raspuns inainte sa pornim reforma administratiei. Un veritabil ghid practic pentru guvernanti.

Despre renuntare, cetateneste vorbind, de Elenina Nicut, avocat. Un text care te pune pe ganduri cand iti dai seama ca statul, din considerente de "oportunitate", face o alegere dureroasa: intre cetateanul pagubit si hotul neprins, il protejeaza pe cel din urma.

Care sunt alternativele la PSD si PNL?, de Antonio Momoc, conferentiar univ. doctor, trainer in comunicare si managementul reputatiei. Pe fondul nemultumirii fata de actuala oferta redusa prin polarizare la PSD si PNL, ce sanse au formatiunile politice mici sau care vor fi infiintate in baza noilor reguli pentru partide sa castige avans in preferintele electoratului? O analiza din care o sa afli cine are sanse la locul al treilea, dupa PSD si PNL.

Celelalte "activitati maligne" ale Iranului, de Florin Diaconu, doctor in stiinte politice. Autorul vorbeste despre activitatile cu potential exploziv desfasurate de Iran mai putin cunoscute publicului, activitati care ameninta stabilitatea in zona Golfului Persic, dar si interese geostrategice vitale ale SUA si ale tarilor aliate, printre care si Romania.

Informatia ca arma de razboi, de Eugen Tomac, istoric si politician. Autorul scrie despre metodele folosite de Rusia pentru a tine in sah republica Moldova. Lupta este deschisa si asumata. Romania, in schimb, isi imagineaza ca este la adapost, vulnerabilitatea romanilor de peste Prut fiind o problema decupata, cu linii de separare clare. Este o mare eroare.

Patru ani de discriminare pentru cetatenii romani. Semneaza si tu petitia "Romania cere Schengen"!, de Victor Negrescu, Presedintele PES activists Romania si europarlamentar PSD. Autorul explica de ce Romania nu este inca in Schengen si de ce ar trebui sa fie. Europarlamentarul lanseaza, in acelasi timp, un apel catre cetatenii romani, de a-si face vocea auzita la Bruxelles, semnand motiunea populara "Romania cere Schengen!"

Imperativele pentru Romania de maine: sinceritate, curaj si speranta, de Sebastian (Tianu) Burduja, co-fondator si presedinte al Fundatiei CAESAR. Cu optimism si incredere, despre viitorul nostru: "Intre speranta si deziluzie, suntem obligati sa alegem speranta si sa (re) pornim la drum, cu sinceritate, curaj si incredere in Romania de maine".

Invitatii Ziare.com - Locul unde iti place sa fii

Peste 40 de personalitati ale vietii economice, culturale, universitare si politice din Romania si din strainatate au raspuns invitatiei de a-si face publice opiniile pe Ziare.com, incepand de luni, 3 august.

"Este o noua initiativa jurnalistica prin care vrem sa facem din Ziare.com acel loc in care iti place sa fii, unde redescoperi placerea de a citi pe nerasuflate, unde astepti din nou cu nerabdare presa de maine.

Stim ca avem un public care apreciaza informatia corecta, pozitiile echilibrate, nepartizane si isi doreste sa citeasca opinii argumentate, puncte de vedere ale unor profesionisti, oameni cu valori si principii solide.

Pentru acest public am decis sa cream un loc privilegiat, unde isi vor expune punctele de vedere personalitati remarcabile din tara si de peste hotare.

Aici vrem sa vorbim, in primul rand, despre societatea romaneasca, viitor si perspective, geopolitica, economie, istorie si cultura, educatie, psihologie, mentalitati, religie, tot ce tine de viata noastra de zi cu zi", a declarat Bogdana Boga, redactorul-sef al Ziare.com, cu ocazia lansarii oficiale a proiectului.

Mai mult, pentru a raspunde cat mai fidel interesului publicului, cititorii au la dispozitie o sectiune in care pot sa spuna care sunt temele care ii intereseaza cel mai mult. Subiecte care vor fi tratate cu prioritate atat de redactie, cat si de partenerii editoriali ai Ziare.com.

Scrisoare catre cititori

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Ziarecom Invitati, #Ziarecom recomandare invitati , #online
Comentarii