Ziare.com

Ion Vianu: Multe site-uri s-au transformat in maidane virtuale

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 13:59

   

Ion Vianu: Multe site-uri s-au transformat in maidane virtuale
Scriitorul Ion Vianu, fiul criticului literar Tudor Vianu, se declara ingrozit de "vulgaritatea, violenta, prostul gust, incoerenta si nu rareori imbecilitatea" de care dau dovada unii comentatori pe forumurile de Internet, sustinand o posibila "filtrare" a acestora de catre redactii.

"Daca cineva s-ar comporta in felul acesta intr-o sala de conferinte sau in orice local public ar fi dat afara, chiar si in tara tolerantei absolute, a vastei case de toleranta care a devenit, in ultimul timp, piata publica romaneasca.

Gunoiul verbal se lafaie nestingherit pe suportul electronic. In loc sa fie un mijloc de educatie, asa cum trebuie sa tinda a fi tot ce este scris, Internetul a devenit una dintre caile de stricare a demnitatii exprimarii si a gandirii. Raspunderea unor politicieni, dar si a unor oameni de presa, care si-au facut, sub pretextul pamfletului si al vehementei, o arma din insulta, este, in buna parte, la originea acestui val de abominatii", scrie Ion Vianu in Revista 22.

"Multe site-uri, la noi, s-au transformat in maidane virtuale, lucru cu atat mai trist cu cat exista si multi comentatori inteligenti si de bun-simt, care aduc o contributie reala la discutii. Dar un maldar de gunoi pe care ai aruncat un buchet de flori tot un maldar de gunoi ramane", mai atentioneaza scriitorul.

In opinia sa, initiativa senatorului PSD Lia Olguta Vasilescu privind reglementarea exprimarii pe Internet, prin care sa se interzica injuriile si vulgaritatea pe diferitele site-uri trebuie luata in considerare, cu conditia ca legea sa nu permita excese de tipul cenzurii promovate in regimuri totalitare.

Parlamentarii vor sa le interzica forumistilor sa injure pe net. Pericol de cenzura?

"Metoda cea mai simpla de-a compromite o initiativa buna este sa creezi o lege inaplicabila. Si, la urma urmelor, cine vrea sa fie odios nu are decat. Dar pe cont propriu.Publicatiile, scrise si electronice, au insa o obligatie de decenta, care se aplica si la reactiile cititorilor", comenteaza Ion Vianu.

Scriitorul remarca faptul ca libertatea de exprimare nu este nelimitata iar "buna-crestere si bunul-simt ar trebui sa fie limite suficiente" pentru ca "injuriile, obscenitatile, atatarea la violenta sau la ura nu sunt autorizate in nicio societate civilizata".

Ion Vianu afirma ca obligatia introducerii acestor limite pe Internet revine redactiilor.

"La 'poarta' oricarui site de presa sau de televiziune trebuie sa stea, din partea redactiei, un gardian. Acesta este obligat sa filtreze reactiile in virtutea unor principii bine stabilite. Trebuie suprimate: folosirea unor expresii vulgare sau obscene la adresa persoanelor fizice si morale (inclusiv atacurile, injuriile, vulgaritatile la adresa unor comunitati etnice); atatarea la ura si la violenta impotriva indivizilor si comunitatilor", propune scriitorul.

In plus, exista si alte masuri care ar putea contribui la "domesticirea uratului peisaj autohton al cibermedia", de tipul celor luate de redactiile celor mai importante organe de presa din strainatate.

"Nu ar trebui permis accesul decat acelora care se inscriu, dand o adresa e-mail valabila", propune Ion Vianu, dand exemplu site-urile CNN sau France24.

"Conceptul de libertate a scrisului nu este absolut, dupa cum, in genere, nu exista libertate absoluta. Filtrarea vulgaritatii si a urii oarbe, a prostiei sordide sunt nu numai reactia la un fenomen de nedorit, dar ar putea deveni si un mijloc de educare si de perfectionare intelectuala si morala a publicului", conchide Ion Vianu.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1452 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

cum sa fie filtrate?

forumurile sunt ca societatea in general si ca media in special; daca exista emisiuni radio de noapte, filme XXX pentru TV si cinema, nu mai vorbesc de tabloide care arata "totul", de ce n-ar exista si sit-uri pe masura incluzand limbajul. inventatorii internetului au pus problema cu multi ani in urma si s-au lovit de 2 ziduri mai tari ca betonul: libertatea de exprimare (bariera legala) si imposibilitatea tehnica (bariera tehnica). cine a mai citit stie ca legea in romania poate fi data dar nu va fi respectata; in plus tehnic vorbind sunt site-uri unde administratorul nici nu stie limba romana pentru ca server-ul este in slovenia si creaza si intretine automat site-ul, cu limitari date de creator care este un roman stabilit in singapore si pe care-l doare in prastie de ce fac internautii pe site-ul lui atat timp cat acceseaza publicitatea de pe el. asa ca stimabililor aveti dreptul sa va dati cu parerea dar de la parere loa realitate este un drum mult mai lung decat numarul site-urilor existente in internet (peste 300 milioane si creste cu 25000 pe fiecare zi).

 

solutii inteligente se pot aplica

de exemplu orice site care se respecta are un moderator care citeste orice postare (incearca sa postezi un articol pe www.bbc.co.uk si sa vezi cand iti apare postarea)

iti spune un forumist cum sta treaba

in primul rand cand te inscri iti cere o adresa de email. ce inseamna valida? pot sa fac mii de adrese de email. adresa de domiciliu e una singura. apoi cine cu o minte sanatoasa se baga pe un site din asta? sunt si forumuri mai decente ca acesta de exemplu. cei care injura si insulta incet incet sunt eliminati. daca crezi ca un "gardian" poate face distictie intre bine si rau te inseli. numai noi cei multi putem face asta. iar cenzura este destula, sunt cenzurate cuvinte carre nu au nimic vulgar in ele pe principiul ca pot face parte dintr-o injuratura. niciun program de calculator oricat de sofisticat nu poate sa cenzureze ce debiteaza mintea umana. numai noi oamenii putem. credema ca stiu asa de multe injuraturi si stiu asa de multe modalitati de a le face "cunoscute" incat te crucesti. apropo: e unul aici care mai intai scoate o injuratura apoi posteaza o poezie, care nu e a lui. e ca si cum ai pune o voma langa kaviar.

 

domnul vianu are o problema

nu injuraturile il deranjeaza
ci lipsa lui din peisaj
si
dointa unora de a rezolva problemele in functie de comportamentul provocator al puterii
pai orice om are dreptul sa se apere
si daca statul ii refuza acest drept el atunci are dreptul sa ciomageasca reprezentantul statului
cand alta cale nu mai are

 

Forumurile reflecta adevarata fata a societatii

Daca societatea este bolnava sa nu ne asteptam ca pe forumuri sa gasim doar acedemicieni care vorbesc precum intr-o sedinta de acordare a unui premiu pentur literatura. Adevaratele scursori isi vor da in petec cu precadere la adapostul anonimatului de fiecare data cand au posibilitatea.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor