Ziare.com

Mic tratat de evitare a manipularii on-line: Tipologiile de comunicare ale profiului fals

de Radu Delicote, analist si consultant
Duminica, 07 Aprilie 2019, ora 10:15

   

Mic tratat de evitare a manipularii on-line: Tipologiile de comunicare ale profiului fals
Radu Delicote
Scriam in articolele precedente ca profilul fals din social media incepe incet, dar sigur, sa acapareze agenda invidului (sa il caracterizam ca fiind onest), sa ii creeze (pe baza confuziei) conceptii pre-stabilite si, chiar, sa ii dicteze modul de gandire si pozitionare.

Citeste toate textele scrise de Radu Delicote pentru Ziare.com

Mic tratat de evitare a manipularii din mediul online: O analiza a profilurilor false din social media

Mic tratat de evitare a manipularii din mediul on-line: de la mesaje pana la tendinte

Realitatea este una cinica: tehnologia informatiei la nivelul actual ne transforma in persoane lenese social. Practic, critica si auto-critica dispar, facand loc increderii pe care o acordam unor aliasuri on-line, fara sa mai digeram informatia primita.

Motivele sunt multiple, marea lor majoritate cu baza in psihologia comportamentala: din nevoia de recunoastere on-line, din incapacitatea de decelare a mesajului ce ni se prezinta, din simpla credulitate etc.

Articolul de fata este bazat pe o analiza de trei saptamani, pe doua platforme de social media foarte asemanatoare. Voi prezenta rezultatele doar prin prisma uneia dintre ele, aplicat, pentru ca rezultatul final este in proportie foarte mare acelasi.

Concret, unde comunica un profil fals?

In principal, intr-un mediu controlat. Rareori, un profil fals iti va aparea pe news-feed pur si simplu. Aliasurile on-line au o menire bine impamantenita: punct ochit - punct lovit. Ce inseamna mediu controlat? Grupurile de social media.

Avantajul pentru "comunicatori" este ca platformele te vor instiinta in mod continuu prin notificari (doar daca nu dezactivezi specific) ce se dezbate pe aceste grupuri. Iar acesti "comunicatori" au un timp limitat la dispozitie sa raspandeasca mesajul cu pricina.

Cum comunica un profil fals?

Prin greseli controlate: greseli gramaticale, tipologii eronate de limbaj. Concret, veti vedea numeroase cazuri prin care erorile controlate au menirea de a tinti o tipologie aparte de persoane de pe grupul cu pricina; verbele cu mai multi "I", eterna problema a pozitionarii cratimei, litere mari atunci cand nu este cazul si asa mai departe.

Cum comunica un profil fals (2)?

Prin distribuirea de site-uri obscure ce trateaza diverse subiecte partinitor sau foarte partinitor. Toata social media (cu exceptia Twitter care nu este relevanta in cazul nostru) este construita pe baza comunicarii puternic (si preponderent) vizuale.

Cu alte cuvinte, distribuirea unui link cu un titlu mare de tipul clickbait si o poza omonima va avea un efect mult mai puternic fata de un status care prezinta aceeasi chestiune.

Ce comunica un profil fals (3)?

Meme-uri. Conform definitiei, este un concept caracterizat de o fotografie si/sau o fraza bine aleasa ce are la baza umorul. Este usor de distribuit, usor de preluat si usor de retinut. Meme-urile pot, pe termen lung, sa aiba un efect devastator la nivel de imagine si perceptie. Profilurile false abunda de asemenea in meme-uri. Interpretati un meme ca pe o metafora si veti intelege puterea reala a acestui nou element on-line.

Ce comunica un profil fals?

Elemente emotionale. Se va baza pe reactia rapida a cititorului, nu intra niciodata in detalii, acuza de cele mai multe ori fara probe, injura fara a prezenta argumente, ridica diverse subiecte la fileul dezbaterii, fara nicio finalitate si asa mai departe.

Concret, daca va veti intalni cu asemenea tipologie, lupta argumentului (si a argumentatiei) este pierduta din start pentru ca profilurile false se vor coagula impotriva, iar un cititor onest va tinde sa creada principiul majoritatii (teoria spiralei tacerii).

Ce este de facut?

Toate retelele de social media au solutii de a lupta impotriva acestor profiluri false. Din pacate, pana se solutioneaza orice cerere catre administratori, parcursul este anevoios, greoi si, de cele mai multe ori, poate avea efectul unui arc invers.

Solutie pe termen scurt nu exista, insa solutia pe termen lung este verificarea constanta a informatiei din cel putin trei surse. Necesita timp, necesita depasirea unei zone de confort on-line si necesita mestecarea informatiei. Dar riscul de manipulare va fi puternic diminuat.

Data viitoare vom analiza continutul site-urilor pe care profilurile false il distribuie in social media. Pana atunci, nu uitati: judecati orice eveniment, stire sau subiect dupa ce ati cercetat cel putin 3 surse de informare.

Radu Delicote este analist si consultant. Pasionat de marketing politic, a lucrat in campanii locale, nationale si internationale. In prezent este Head of Strategy in cadrul Smart Link Communication.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 4342 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

partidul te vrea tuns roacare

Politicul in tari vestice a dus o campanie de indobitocire a propriilor cetateni, facand din ei niste inculti functionali. I-a instruit cat sa isi aduca aportul in societate (sa faca munci repetitive,tehnice) dar fara a pune accentul pe cunoasterea istoriei, geografiei sau a altor materii care fac omul sa isi puna intrebari. Ei avand nevoie de oameni utili dar usor de manipulat. Doar ca aici apare problema, o data cu internetul , oamenii astia pot fi manipulati si din exterior, si nici nu este greu sa o faci, cand ai in fata ta un popor (ca ex. UK,USA) care nu are habar de o alta limba, care nu isi cunoaste istoria,nu citeste presa externa si care se uita la harta Europei fara a sti sa identifice mult de 2-3tari (nu exgerez). Cand ai de-a face cu genul asta de oameni poti sa-i modelezi cum vrea sufletul tau cu discursul potrivit. Si asta fac si rusii in mediul online vestic.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor